Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Ridichea – CEA MAI BUNĂ CULTURĂ pentru ÎNVERZIRE. TREI AVANTAJE de NECONTESTAT!

Publicat: 14 iunie 2021 - 12:39
Comenteaza   | Galerie   | Video   | Print | Trimite unui prieten

Voi ce plante alegeţi pentru înverzire, după ce recoltaţi păioasele? Călin Tomescu cultivă ridichea. Iată de ce!

“Avem noroc că după recoltat încă mai este umiditate în sol. Ziua treierăm şi seara după ce încheiem recoltatul intrăm la semănat direct în mirişte cu o semănătoare Vaderstad. Nu discuim, nu scoatem apa din sol, nu facem niciun fel de lucrare în plus”, ne-a spus acesta cu privire la primul pas spre înverzire.

calin tomescu seamana in miriste_b

Ce culturi alege pentru înverzire?

 

“Pentru înverzire am avut muştar cu rapiţă, o structură de cultură verde înregistrată la APIA, şi pun minimul pentru a îndeplini condiţia necesară pentru a putea primi subvenţia, iar în rest mergem şi cu soia, dar în mare parte cu ridiche. De ce? Pentru că ridichea, din punctul meu de vedere, are mai multe beneficii pentru înverzire”, crede cu tărie tânărul fermier din Dudeştii Noi, judeţul Timiş.

Trei avantaje de necontestat

 

“În primul rând aleg ridichea pentru că aceasta creşte undeva la 20-30 de centimetri în adâncime şi are o grosime mai mare. În felul acesta ea scarifică natural solul. În al doilea rând, ridichea, având frunza lată umbreşte foarte rapid solul. Pe mine asta mă interesează, eu vara pe căldurile astea, vreau să păstrez şi să acumulez cât mai multă apă în sol. Dacă nu am nimic care să umbrească solul, în toamnă, la semănat, ne vom confrunta cu problema secetei”.

calin si ridiche furajera_b

De ce nu pune muştar?

“Problema la muştar este încorporatul. Pentru că el creşte la o înălţime de circa un metru. Şi atunci, cea mai bună tehnologie ar fi să îl toci înainte cu o tocătoare şi să îl încorporezi imediat, dar asta ar duce la costuri mai mari nejustificate. În schimb ridichea se încorporează direct cu discul, merge mult mai uşor, plus că avem şi îngrăşământ de la ridiche, pentru că ea peste iarnă putrezeşte. Avem aşadar trei avantaje mari: umiditate, scarificat natural şi îngrăşământ.” concluzionează tânărul agronom.

EXPERIMENT CU SOIA: SPOR DE PESTE 100%


Anul trecut, pe o solă unde în toamna lui 2019 a semănat grâu a fost înainte soia, iar de pe o parcelă nu a recoltat soia, ci a încorporat-o în sol, ca să testeze ce efect ar putea avea ca plantă pentru înverzire. În 2020, de pe parcela respectivă a recoltat 8.500 de kilograme de grâu pe ha, faţă de media de 4.000 de kilograme pe hectar obţinută în fermă.

Vizualizat: 3019 | Video Video | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?