Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Rezistența la iernare și longevitatea lucernei

Publicat: 17 noiembrie 2015 - 08:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Rezistența la iernare a plantelor de lucernă constituie un factor important al productivității și longevității acestei culturi furajere. În comparație cu alte specii de leguminoase perene (trifoiul alb, trifoiul roșu, ghizdeiul, trifoiul hibrid), mai rustice și mai tolerante, lucerna este mai sensibilă la temperaturile scăzute din perioada de iernare. 

Click pe poza pentru galerie!

Această particularitate, mai puțin cunoscută de către fermieri, constituie una din cauzele principale ale scăderii densității plantelor și scurtării perioadei de folosință a culturilor de lucernă de la 4-6 ani la 3-4 ani. 

În general, riscul cel mai mare de distrugere a plantelor în timpul iernii, ca urmare a temperaturilor scăzute, apare mai puternic în cazul lucernierelor mai vechi (3-4 ani), unde nu s-au aplicat unele măsuri tehnologice de reducere a acestor pagube.

 

Factori esențiali pentru supraviețuirea lucernei pe timpul iernii

• Sensibilitatea cea mai ridicată a plantelor de lucernă la temperaturile scăzute din timpul iernii se întâlnește la culturile semănate pe terenurile umede, argiloase, cu drenare slabă a apei provenite din precipitații. În aceste condiții, în timpul iernii, fenomenul de îngheț-dezgheț este mai frecvent și produce împingerea în afara solului a rădăcinii și a coletului plantelor, expunându-le înghețului și distrugerii. În multe situații, la plantele rămase apar o serie de boli ce se instalează pe rădăcinile slăbite, în final și aceste plante fiind distruse. De asemenea, pe aceste terenuri nedrenate, excesul de umiditate în sol și la suprafață poate să ducă la formarea plăcilor de gheață, cu consecințe majore asupra culturilor de lucernă: scăderea accelerată a temperaturii solului la nivelul rădăcinilor și asfixierea plantelor. Această situație se poate constata practic prin tăierea transversală a rădăcinii pricipale la plantele afectate, la care culoarea brună a țesutului demonstrează moartea acestora. 

Pentru a preveni producerea acestui fenomen, în culturile de lucernă se impune alegerea unui teren cu soluri bine drenate, cu textură luto-nisipoasă, mai ridicate și fără zone depresionare, unde nu se acumulează apa în exces. Pe solurile mai argiloase, grele, este necesară lucrarea de scarificare, înainte de înființarea culturii de lucernă, prin care se drenează apa în adâncime. 

• Atenție la carența de potasiu și de bor. Scăderea rezistenței la iernare a plantelor de lucernă este influențată și de compoziția chimică a solului. În acest sens, conținutul redus de potasiu (sub 150 ppm) constituie un factor principal al sensibilității lucernei la temperaturile scăzute. Pe solurile bine aprovizionate în potasiu, lucerna înmagazinează suficiente glucide (zaharuri solubile) în rădăcini și în colet, substanțe ce o protejează împotriva înghețului și care constituie și rezerve de energie necesare creșterii viguroase a plantelor la începutul primăverii. Aceeași situație se manifestă și pe solurile cu carență în bor. 

• Modul de exploatare sau de folosire a lucernei constituie un factor determinant al creșterii rezistenței la iernare și al longevități acestei culturi. Astfel, recoltarea prematură duce la scăderea vitalității și densității plantelor, ca urmare a neacumulării unor cantități suficiente de substanțe energetice (amidon, zaharuri) în plante. Aceste substanțe asigură supraviețuirea plantelor la temperaturile scăzute din timpul iernii, asigură o dezvoltare rapidă în primăvară și după fiecare coasă. În primele trei săptămâni după fiecare cosire, rezervele de zahăr și de amidon din plante scad, până când plantele ating 25-35 cm înălțime. În acest stadiu de dezvoltare, suprafața foliară asigură biosintetizarea substanțelor nutritive pentru creșterea plantelor. Surplusul de substanțe energetice (zaharuri, amidon) din frunze este înmagazinat în colet și rădăcini ca substanțe de rezervă. Această etapă de înmagazinare corespunde cu perioada de înflorire deplină a plantelor de lucernă. Pentru a crește rezervele nutritive în rădăcini și pentru a asigura o perenitate maximă, lucerna n-ar trebui recoltată înainte de înflorirea deplină. Deoarece, în acest stadiu, valoarea nutritivă este mai scăzută (conținut mai scăzut de proteine, de digestibilitate), este recomandată recoltarea lucernei între stadiul de butonizare și începutul înfloritului. De asemenea, realizarea a trei-patru cosiri în perioada de vegetație permit lucernei să înmagazineze suficiente substanțe nutritive în rădăcini și de a supraviețui o perioadă lungă de timp. 

• Durata repausului autumnal. Rezistența la iernare și longevitatea lucernei sunt influențate și de durata repausului autumnal, ce corespunde cu perioada de refacere a plantelor după ultima cosire, înainte de apariția primului îngheț. În această perioadă, plantele au nevoie de o cantitate cumulată de temperatură de 450OC pentru creșterea plantelor și acumularea substanțelor de rezervă în rădăcini și în colet, elemente necesare pentru supraviețuirea la iernare. În timpul repausului autumnal plantele își dezvoltă și mugurii vegetativi de pe colet, din care se vor dezvolta noii lăstari în primăvară, și, totodată, în acest interval, se realizează și adaptarea treptată la temperaturile mai scăzute. Masa vegetală realizată în această perioadă, are un efect izolant, de reducere a stresului termic și de protejare a coletului. În condițiile din țara noastră, se recomandă ca ultima cosire la lucernă să se efectueze până în data de 20 septembrie, în zonele colinare, și până în 30 septembrie, în zonele de șes. 

• Soiuri adaptate. Recoltarea tardivă în toamnă, după aceste date limită, crește riscul de distrugere a plantelor de lucernă în timpul iernii.

Limitarea factorilor de mediu (sol, climă) care influențează negativ rezistența culturilor de lucernă la temperaturile scăzute din timpul iernii, prin aplicarea unei tehnologii speciale, atât de optimizare a creșterii și dezvoltării plantelor, cât și de exploatare, este condiționată și de folosirea unor soiuri cu grad ridicat de adaptare la condițiile locale de mediu, asigurându-se astfel o mai mare longevitate a culturilor de lucernă. 

Vizualizat: 1030 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!