Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

„Revoluţia” din INSULA MARE A BRĂILEI!

Publicat: 18 februarie 2019 - 20:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

25 de milioane de euro! Aceasta este suma care va fi investită în tehnică agricolă, în următorii doi ani, de către noii acţionari ai Agricost, care exploatează cele 57.000 de hectare din Insula Mare a Brăilei.

„O să vedeţi, se va produce o revoluţie în materie de recoltare şi protejare a solului!”, afirmă Lucian Buzdugan, omul care a făcut din IMB una dintre cele mai eficiente exploataţii agricole din UE.

BUZDUGAN-IMB-PRESSTRIP_b

FOTO: Iunie 2017, PressTrip organizat de Asociaţia Presei Agricole din România (APAR). Lucian Buzdugan, faţă în faţă cu 31 de jurnalişti de agricultură din UE, cărora le-a răspuns la zeci de întrebări şi le-a adresat o singură întrebare: „De ce avem voie să importăm soia modificată genetic, dar nu avem voie să cultivăm?”

„În conceptul nostru de grijă faţă de calitatea solului intră şi problema reducerii tasării solului, prin reducerea numărului de treceri, cât şi prin mărirea suprafeţei de contact cu solul a maşinilor, atât a tractoarelor, cât şi a combinelor. Tasarea solului înseamnă lipsă de aer în sol, reducerea acţiunii microorganismelor, reducerea capacităţii de străpungere a solului de către rădăcini, şi, de ce nu, costuri foarte mari cu decompactarea solului, începând de la lucrările de arat, pe care noi nu le mai facem de vreo nouă ani, cât şi cele de scarificat, pe care le facem o dată la cinci ani. Vrem să reducem şi mai mult aceste lucrări, protejând solul, având grijă de el, să nu îl mai compactăm, motiv pentru care am modulat sistemul de recoltare, pentru că am constatat că cea mai puternică tasare a solului o facem atunci când mergem cu remorcile după combine şi scoatem producţia din câmp”, explică Buzdugan.

Tractoare şi combine pe şenile

În această logică se înscriu noile achiziţii: 30 de tractoare pe şenile Fendt 943 Vario MT, 32 de combine, tot pe şenile, Claas Lexion 780 Terra Trac şi noi remorci agricole cu capacitatea de 60 mc, achziţionate de la o firmă din Ucraina care se numeşte Kobzarenko. Primele 13 tractoare şi primele 13 combine, precum şi 26 de remorci vor fi livrate în IMB în acest an.

„Firma MEWI ne asigură acest tractor Fendt 943 Vario MT de 431 de cai putere, cu cutie de viteze Vario, care este visul tuturor celor care folosesc tractoare, cu pregătire AutoGuide, rezervor de aproape 700 de litri de motorină, plus 85 de litri de AdBlue, cabină de ultimă generaţie, coloană de direcţie reglabilă, aer condiţionat, şi care, în ceea ce priveşte consumul specific, ne-a dat cele mai bune rezultate, pe aceeaşi solă, în acelaşi timp, în aceleaşi condiţii, la aceiaşi parametri de adâncime”, spune Lucian Buzdugan.

„Deosebit de mulţumit” se declară şi de combina Claas Lexion 780 Terra Trac: „Este o combină de ultimă generaţie, având nu numai o lăţime de lucru mai mare, este pe şenile şi are capacităţi de autoreglare incredibile. Omul devine aproape un simplu supraveghetor. Să poţi să ţii rândurile, să poţi menţine înălţimea de tăiere, să poţi reduce pierderile, să poţi regla vântul, turaţia motorului... Combina Class Lexion 780 pe care o cumpărăm noi le are pe toate acestea.”

La recoltat, nu doar tractoarele, ci nici remorcile nu vor mai intra în câmp. Remorcile, de mare capacitate, vor sta la marginea solei, sau chiar în drum. Fiecare combină va fi deservită de câte un tractor de transport de 390 CP şi de câte două remorci, una în aşteptare şi una în mişcare, pentru că în IMB se utilizează sistemul de depozitare în Silo Bag-uri pentru toate culturile.
Noile tractoare vor fi utilizate pentru prelucrarea superficială a solului şi pentru semănat.

„Pentru scarificat avem în dotare scarificatoare mai vechi, produse de Gaspardo, pe care le păstrăm. Sunt nişte maşini robuste, simple, nu sunt maşini complicate, având doar zonele de uzură care trebuie înlocuite. Pentru tehnica de semănat rămânem în continuare la tehnologia Horsch, la semănatoarea Focus 12.50 ST pe care am realizat-o noi împreună cu producătorul german şi care seamănă atât cereale de toamnă, cât şi toate culturile de primăvară, iar pentru tratamentele fitosanitare folosim 22 de maşini John Deere, cu rază de acţiune foarte mare, de minimum 30 de metri lăţime, foarte performante, de care suntem foarte mulţumiţi”, explică Lucian Buzdugan.

Noi investiţii în IMB

Investiţiile totale în IMB ar putea depăşi însă 50 de milioane de euro în următorii doi ani, mai spune Lucian Buzdugan: „Pregătim acum nişte obiective: dacă pornim şi cele două unităţi de procesare a lucernei, vrem să extindem şi portul pe care îl avem la Dunăre, vrem să îmbunătăţim sistemul de procesare a seminţelor.”  De asemenea, au în testare o cultură nouă, de la Institutul de la Fundulea, pe care au însămânţat-o în toamna trecută pe 30 ha, dar despre care nu a vrut să ne dea detalii deocamdată.

 Un articol publicat în revista Ferma nr. 2/229 (ediţia 1-14 februarie 2019)

Vizualizat: 2517 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?