Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Rene Verdaasdonk: “Piaţa românească e mai sofisticată decât reputaţia pe care o are”

Publicat: 22 ianuarie 2019 - 15:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Calitatea germană a produselor Lebosol® nu este un mit, aceasta se regăseşte în fiecare produs pe care compania îl livrează agricultorilor. Care sunt cele mai recomandate elemente nutritive pentru a avea un sol fertil, cum se situează fermierul român pe harta agricolă a Europei şi ce planuri are compania pentru viitor, sunt întrebări la care ne va răspunde Rene Verdaasdonk, preşedintele Lebosol® Dünger GmbH.

Fertilizarea constituie punctul de plecare în obţinerea unei producţii agricole mari, de calitate, cu valoare energetică deosebită. Pentru a ajunge la asemenea rezultate, culturile pot fi ajutate prin aplicarea de macro şi microelemente. În acest sens, producătorul german de îngrăşăminte foliare Lebosol® s-a specializat, în ultimii 30 de ani, în producţia îngrăşămintelor lichide, pentru a veni în sprijinul fermierilor de pretutindeni. Produsele pe care compania le introduce pe piaţă respectă diverse cerinţe şi satisfac în totalitate nevoile plantelor.

Rene VerdaasdonkClick pe poza pentru galerie!

Ferma: Compania Lebosol® este într-o căutare continuă a celor mai bune soluţii pentru culturile agricole. De ce produsele companiei sunt fabricate în exclusivitate în Germania?
Rene Verdaasdonk: Combinaţia dintre logistică, disponibilitatea cunoştinţelor legate de utilaje speciale şi inginerie, dar şi simţul producţiei de calitate face ca Germania să fie unul dintre cele mai bune locuri pentru a fabrica produsele noastre. Nu este cel mai ieftin loc, ci unul dintre cele mai bune, pentru că ne propunem cea mai înaltă calitate. Pentru noi, costurile de producţie contează mai puţin decât calitatea superioară a produselor.

Ferma: Care sunt produsele de top din portofoliul Lebosol®, vedetele întregii game?
Rene Verdaasdonk: Produsele de top din portofoliul nostru sunt Lebosol® - Bor şi Lebosol® - Total Care. Însă cel mai căutat rămâne Aminosol®, produsul unic cu care compania a început dezvoltarea şi care este pe un trend ascendent, chiar şi astăzi, la 30 de ani de la lansarea pe piaţă.

Ferma: De curând, aţi început construirea unei noi fabrici în Sembach, Germania. Ce capacitate are centrul de producţie, ce tehnologii deţine şi când va intra în funcţiune?
Rene Verdaasdonk: Activitatea principală a noii linii de producţie constă în obţinerea de suspensii concentrate, dublându-ne astfel capacitatea de producţie a acestui tip de produse. Sperăm ca noua linie să fie finalizată cât mai curând, astfel încât să putem începe producţia efectivă de anul acesta.

Ferma: Cum percepeţi piaţa agricolă din România?
Rene Verdaasdonk: Piaţa agricolă românească este mult mai sofisticată decât reputaţia pe care o are şi am sentimentul că se dezvoltă foarte rapid.

Ferma: Vedeţi o evoluţie în ceea ce priveşte fermierul român? Aţi observat vreo schimbare în modul în care fermierii noştri efectuează lucrările de fertilizare?
Rene Verdaasdonk: Sunt departe de piaţa românească pentru a putea judeca tehnologia de fertilizare pe care fermierii o aplică. Însă ceea ce observăm este creşterea cererii de îngrăşăminte foliare. Statusul nutriţional al culturilor s-a redus în ultimii ani. Din cauza perioadelor lungi de condiţii extreme, cum ar fi seceta, arşiţa, gerul sau băltirile, de cele mai multe ori, absorbţia elementelor nutritive din sol este puternic redusă şi poate fi compensată numai prin aplicarea foliară a acestora. Din acest motiv, efectul aplicării produselor Aminosol®, Lebosol® - Total Care sau Lebosol® - Nutriplant Gold, cu rol de reducere a stresului, permite o bună dezvoltare a culturilor.

Ferma: Cum pot fermierii să valorifice şi mai mult potenţialul culturilor agricole?
Rene Verdaasdonk: Măsurile integrate şi sustenabile vor fi o cale spre succes în viitorul unui agricultor. În loc să efectueze tratamente individuale, fie că este vorba de tratamente cu produse de protecţia plantelor, de fertilizare la sol, de intervenţii de prelucrare a solului sau de fertilizare foliară, toate acţiunile ar trebui să devină mai dependente unele de celelalte. Cunoştinţele despre sol nu sunt necesare doar pentru a optimiza fertilizarea. Fertilitatea solului influenţează alegerea culturii şi a hibrizilor şi are o influenţă asupra îngrăşămintelor aplicate foliar şi invers. Alegerea hibridului influenţează fertilizarea solului şi fertilizarea la nivel de frunză. Un tratament reprezintă o decizie şi influenţează puternic alte intervenţii. Cheia succesului va fi cum să integrăm optim acest lucru în gestionarea totală a culturilor.

Ferma: Ce le pregăteşte compania Lebosol® fermierilor în anul 2019?
Rene Verdaasdonk: Principala evoluţie pe care o putem avea, ca proces continuu, este reprezentată chiar de cunoştinţele noastre tehnice. Am obţinut noi rezultate care ne aprofundează şi mai mult cunoştinţele asupra culturilor agricole şi modul nostru de acţiune pentru obţinerea unor rezultate îmbunătăţite. În acelaşi mod, lucrăm în mod constant la îmbunătăţirea tehnologiei de formulare a produselor, nu numai pentru rezultate mai bune, ci şi pentru un sistem de producţie mai durabil şi mai ecologic. Unul dintre exemplele recente este gama HEPTA, alcătuită din chelaţi perfecţi, complet descompuşi şi mult mai siguri pentru culturi. Am reuşit să realizăm o nouă formulare pentru siliciu, care este foarte eficientă şi ne dă rezultate tot mai bune. Nu în ultimul rând, ne intensificăm implicarea în relaţia dintre nutriţia culturii şi rezistenţa ei la boli. Este de aşteptat ca protecţia culturilor să fie redusă în următorii ani din cauza restricţiilor legislative.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 1/228 (ediţia 1-31 ianuarie 2019)

Vizualizat: 270 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?