Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Reguli IMPORTANTE la întocmirea planului de cultură. 3 dezavantaje ale monoculturii

Publicat: 17 decembrie 2021 - 16:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Asolamentul este o verigă importantă a planului de cultură, chiar o investiţie de inteligenţă a fiecărui fermier. Cum trebuie întocmit pentru a aduce cât mai multe beneficii agronomice şi economice!

În condiţiile actuale, când preţurile tuturor produselor care stau la baza tehnologiilor agricole (seminţe, îngrăşăminte, pesticide, carburanţi, piese de schimb etc.) au crescut, deruta agricultorilor este mare. Unii chiar se întreabă dacă mai au sau nu motivaţie să-şi mai lucreze pământul sau să-l vândă. În aceste condiţii, se impune optimizarea tehnologiilor de cultivare.

 

Cheia succesului


Primul pas al reuşitei este chiar planul de cultură, elaborat în corelaţie cu condiţiile pedoclimatice specifice zonei şi cu respectarea rigorilor de ordin tehnic şi ecologic.

O atenţie deosebită trebuie acordată locului plantelor amelioratoare în cadrul asolamentului, pentru ca efectul lor ameliorator să fie maxim. În acest sens, leguminoasele cultivate pentru boabe şi cele furajere trebuie să deţină o pondere cât mai importantă.

 

4 principii de respectat


Planul de cultură trebuie să urmărească:

1. Să asigure o diversitate cât mai mare de culturi care să găsească condiţii pedoclimatice favorabile zonei;

2. Solul să fie acoperit permanent cu un covor vegetal;

3. Alegerea culturilor pe terenurile în pantă trebuie să prevină pierderea apei prin scurgere, deci să evite eroziunea;

4. Asolamentele trebuie să asigure aplicarea unui sistem de lucrări fără deplasarea solului pe orizontală (fără arături), care să respecte arhitectura fizică şi biologică a acestuia şi să conserve apa.

 

3 dezavantaje ale monoculturii


Asolamentele elimină numeroasele probleme create de monocultură. Dezavantajele monoculturii pot fi de natură:

1. Economică: favorizează crizele de structură prin reducerea producţiei şi a calităţii; în funcţie de cultură şi de zonă, favorizează eroziunea şi reducerea fertilităţii solului;

2. Ecologică şi de degradare a solului: pierderea humusului, impune aplicarea îngrăşămintelor chimice şi reduce activitatea biologică din sol;

3. Biologică: distrugerea ecosistemelor, favorizarea înmulţirii bolilor şi a dăunătorilor, fapt care obligă la folosirea de cantităţi mari de insecto-fungicide, se distrug microorganismele şi sistemele de fixare biologică a azotului.

Problemele economice în aprecierea culturilor din asolament se poate face obiectiv numai pentru întreaga perioadă de aplicare a asolamentului.

La întocmirea asolamentelor, pe lângă aspectele tehnice semnalate, obligatoriu trebuie avute în vedere contractele fermelor existente.

Rotaţia culturilor şi asolamentul au rol decisiv în controlul îmburuienării!

 

un articol de

IOAN BORCEAN

Vizualizat: 1241 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?