Asolamentul este o verigă importantă a planului de cultură, chiar o investiţie de inteligenţă a fiecărui fermier. Cum trebuie întocmit pentru a aduce cât mai multe beneficii agronomice şi economice!
În condiţiile actuale, când preţurile tuturor produselor care stau la baza tehnologiilor agricole (seminţe, îngrăşăminte, pesticide, carburanţi, piese de schimb etc.) au crescut, deruta agricultorilor este mare. Unii chiar se întreabă dacă mai au sau nu motivaţie să-şi mai lucreze pământul sau să-l vândă. În aceste condiţii, se impune optimizarea tehnologiilor de cultivare.
Primul pas al reuşitei este chiar planul de cultură, elaborat în corelaţie cu condiţiile pedoclimatice specifice zonei şi cu respectarea rigorilor de ordin tehnic şi ecologic.
O atenţie deosebită trebuie acordată locului plantelor amelioratoare în cadrul asolamentului, pentru ca efectul lor ameliorator să fie maxim. În acest sens, leguminoasele cultivate pentru boabe şi cele furajere trebuie să deţină o pondere cât mai importantă.
Planul de cultură trebuie să urmărească:
1. Să asigure o diversitate cât mai mare de culturi care să găsească condiţii pedoclimatice favorabile zonei;
2. Solul să fie acoperit permanent cu un covor vegetal;
3. Alegerea culturilor pe terenurile în pantă trebuie să prevină pierderea apei prin scurgere, deci să evite eroziunea;
4. Asolamentele trebuie să asigure aplicarea unui sistem de lucrări fără deplasarea solului pe orizontală (fără arături), care să respecte arhitectura fizică şi biologică a acestuia şi să conserve apa.
Asolamentele elimină numeroasele probleme create de monocultură. Dezavantajele monoculturii pot fi de natură:
1. Economică: favorizează crizele de structură prin reducerea producţiei şi a calităţii; în funcţie de cultură şi de zonă, favorizează eroziunea şi reducerea fertilităţii solului;
2. Ecologică şi de degradare a solului: pierderea humusului, impune aplicarea îngrăşămintelor chimice şi reduce activitatea biologică din sol;
3. Biologică: distrugerea ecosistemelor, favorizarea înmulţirii bolilor şi a dăunătorilor, fapt care obligă la folosirea de cantităţi mari de insecto-fungicide, se distrug microorganismele şi sistemele de fixare biologică a azotului.
Problemele economice în aprecierea culturilor din asolament se poate face obiectiv numai pentru întreaga perioadă de aplicare a asolamentului.
La întocmirea asolamentelor, pe lângă aspectele tehnice semnalate, obligatoriu trebuie avute în vedere contractele fermelor existente.
Rotaţia culturilor şi asolamentul au rol decisiv în controlul îmburuienării!
un articol de
IOAN BORCEAN