Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Regalul hibrizilor de porumb

Publicat: 04 octombrie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În ziua de 9 septembrie, a.c., în Dumbrăvioara - “satul berzelor”, aparținând comunei mureșene Ernei, a avut loc cea de-a doua ediție a “Zilei Porumbului”, unul dintre cele mai ample evenimente din câmp din inima Transilvaniei dedicate acestei culturi. 

Click pe poza pentru galerie!

Ca și anul trecut, Chemark Rom, companie cu capital integral românesc, a organizat manifestarea din câmp, având alături firmele mureșene Agroprest și Fitoprest, iar ca partener principal - compania DuPont România. Loturi demonstrative au înființat șase firme de semințe, fiecare prezentând câte șase hibrizi de porumb dintre cei mai reprezentativi pentru zona Transilvaniei (KWS, Maisadour, Marton Genetics, Syngenta, Donau Saats, Saaten Union), iar pe platforma de pesticide au oferit scheme de tratament, programe de nutriție vegetală și produse pentru protecția plantelor companiile: DuPont, Bayer, Adama, Belchim, Nufarm România și, bineînțeles, Chemark Rom.

 

O platformă experimentală pentru porumb

„E un eveniment de socializare în primul rând, dorim să intrăm in contact cu fermierii, noi ca organizatori să le punem la dispoziție informația care circulă liber. La această ediție am reușit să unim sub același acoperiș reprezentanții firmelor de semințe și pesticide. Am urmărit să realizăm o platformă de încercări, de experiențe, în care să prezentăm rezultatele relevante pentru zona de centru a Transilvaniei pe cultura porumbului. Firmele expozante au venit cu hibrizi care s-au adaptat în acest areal de cultură, iar firmele de pesticide au prezentat scheme de tratament care să se plieze pe genetica performantă din platforma de la Dumbrăvioara”, ne-a declarat Lucian Iuga, director de marketing al Chemark Rom. 

Pe zece hectare, IPSO Agricultură a făcut o demonstrație cu utilaje, realizând gama de lucrări necesare pentru înființarea culturii de rapiță în fața celor aproape patru sute de fermieri veniți din județele limitrofe. 

Radu Bercu, în calitate de organizator și reprezentant al companiei Agroprest, a explicat că platforma a fost înființată la 24 mai 2016. Terenul a fost ogorât din toamnă, iar pregătirea patului germinativ a fost realizată cu ajutorul unui combinator. În momentul însămânțării s-a utilizat un program de fertilizare din care nu au lipsit îngrășămintele de bază, la care s-a adăugat un program de nutriție elaborat de Chemark Rom. După însămânțare, s-a aplicat un erbicid preemergent și postemergent, soluție completă de protecție oferită de DuPont. Principal Plus este un erbicid selectiv pentru combaterea buruienilor graminee, cu frunză lată, anuale și perene. În loturile demo s-a folosit tehnologia curentă ce se aplică în ferma Agroprest Dumbrăvioara. 

 

Trei verigi tehnologice noi propuse de Chemark Rom

„Am venit cu trei verigi tehnologice novatoare în materie de fertilizare: un îngrășământ starter administrat odată cu semănatul, un stimulator de creștere și un produs cu mult fosfor la aplicarea erbicidului postemergent și o ultimă intervenție cu un îngrășământ foliar pe bază de azot ureic, fără diuret”, a explicat Imre Balazs, directorul tehnic al Chemark Rom. Programul de nutriție a plantelor a cuprins, la semănat, starterul Seed Sprint, un produs microgranulat având în componență peste 43% fosfor asimilabil, solubil în apă, 12% azot și 5% acizi humici, care ajută planta să formeze o rădăcină foarte puternică din start, conferind o răsărire uniformă, explozivă a culturii. Doza de aplicare a fost de 20 kg/ha. 

A doua verigă a fost o fertilizare foliară cu Synergizer, un îngrășământ lichid cu microelementele chelatate, și cu Delfan Plus, un bionutrient formulat în așa fel încât să fie asimilat rapid de către plante. Cele două produse au fost aplicate odată cu erbicidul postemergent. 

La ultima intervenție în câmp, când porumbul avea 50 cm înălțime, s-a administrat Nutriphuse, fertilizant lichid sub formă de uree purificată, cu un conținut minim de biuret, ce nu prezintă nici un fel de toxicitate, indicat pentru prevenirea și corectarea deficiențelor și a dezechilibrelor în asimilarea azotului. Doza de aplicare a fost de 10-15 l/ha.

 

Tehnologie adaptată unei ferme medii

„Suntem la a doua ediție, ca organizare avem o experiență mai îndelungată, lucrând foarte mulți ani în domeniul distribuției pesticidelor, cât și al protecției plantelor. Am făcut o tehnologie de cultivare normală a unui fermier mediu, la care am aplicat schemele de protecție a culturii oferite de firmele producătoare de pesticide prezente în câmp. Ferma am dezvoltat-o acum cinci ani, am început cu 70 ha, primul an, în momentul de față avem 1.400 ha, desfășurate pe raza a patru comune”, ne-a declarat Dragoș Moldoveanu, administrator și proprietarul fermei Agroprest.

Condițiile grele de lucru de anul acesta nu au permis semănantul decât foarte târziu. Au fost suprafețe cu băltiri, terenul nu a fost uniform, dar încep să se contureze câteva concluzii în ceea ce privește modul cum s-a comportat fiecare hibrid în aceste condiții. Analiza cantitativă și calitativă a producției se va realiza la maturitatea deplină a porumbului, adică la recoltare. Atunci vom reveni cu amănunte despre fiecare hibrid utilizat în platforma de la Dumbrăvioara. 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.17(178) 1 - 15 octombrie 2016

 

Vizualizat: 925 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!