Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Recolte în luna lui Cireşar

Publicat: 02 iunie 2017 - 14:45
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La debutul verii, fermele de câmp încasează primii bani, după multe luni în care au făcut doar investiţii şi au depus multe şi susţinute eforturi. Volumul de lucru acum este foarte mare, într-un timp relativ scurt suprapunându-se recoltatul plantelor ajunse la maturitate, îngrijirea culturilor semănate în primăvară, înfiinţarea culturilor succesive, eliberarea terenului de pe suprafeţele recoltate şi efectuarea lucrărilor solului. 

Practic, în prima lună a verii este solicitat întregul parc de tractoare şi de maşini din dotarea fermei, cu chibzuinţă şi multă stăruinţă.

recoltare rapitaClick pe poza pentru galerie!

Şi-am pornit la seceriş...
• Rapiţa pentru ulei. Această cultură valoroasă şi rentabilă pentru fermieri, în acest an cu importante abateri climatice (la semănat - secetă, iarnă cu temperaturi scăzute, primăvară capricioasă, dificultăţi la efectuarea la timp şi în bune condiţii a lucrărilor de îngrijire, până la grindină şi inundaţii), a ajuns la momentul recoltării. ~n solele cu densitate mică din cauza îngheţului, bine fertilizate, plantele au un grad mare de ramificare, fapt care a neuniformizat coacerea, mărind pericolul de a avea pierderi la recoltare, silicvele fiind uşor dehiscente. ~n zonele unde au căzut cantităţi importante de precipitaţii, plantele sunt aplecate, fenomen şi mai pronunţat acolo unde s-au făcut şi fertilizări dezechilibrate cu azot, ceea ce îngreunează recoltarea cu combina. Lucrarea se poate realiza în condiţii bune dacă umiditatea seminţelor a ajuns la 16%, în timp foarte scurt şi cu combine bine reglate. Intârzierea poate duce la pierderi de recoltă de 30-50%. După recoltare, seminţele se curăţă şi se uscă imediat până la umiditatea de 9-10%.
• Recoltarea orzului se face la maturitatea deplină a boabelor, la umiditatea acestora de 16-17%, în timp foarte scurt, deoarece la supracoacere pierderile de recoltă - prin ruperea şi căderea spicelor - sunt foarte mari.
• Orzoaica destinată fabricării berii se recoltează numai după ce umiditatea boabelor a scăzut la 14%, pentru a obţine un malţ de bună calitate, cu energie germinativă mare şi cu un conţinut de extractive neazotate ridicat. Atât la orz, cât şi la orzoaică, recoltarea loturilor semincere se face numai la maturitatea deplină, pentru a obţine material semincer de calitate.
• Coacerea secarei este mai uniformă, deoarece plantele îşi încheie faza de înfrăţire din toamnă, astfel că în primăvară toţi fraţii formaţi deja cresc în ritm rapid şi uniform. Secara ajunge la maturitate cu circa zece zile mai devreme decât grâul. Pericolul de scuturare a boabelor este foarte mare, deoarece ele nu sunt bine îmbrăcate în palee. Recoltarea cu combina se face când umiditatea boabelor a scăzut sub 15%. Nu se recoltează mai devreme, fiind pericol ca prin uscare boabele să-şi piardă din calitate prin zbârcirea tegumentului. ~ncolţirea boabelor în spic la secară nu se produce, fiindcă la această specie repausul germinativ este mai lung decât la grâu.
• Recoltarea la triticale se face la începutul coacerii depline. ~ntârzierea recoltării se soldează cu importante pierderi. ~n zonele mai umede şi în anii cu precipitaţii în perioada de coacere a boabelor are loc încolţirea lor în spic. Combinele trebuie atent reglate pentru a preveni fisurarea, fenomen frecvent la această specie.
• Mazărea pentru boabe. Dificultăţile la recoltarea mazării au drept cauză coacerea eşalonată a păstăilor, poziţia culcată a plantelor sub greutatea păstăilor, plesnirea păstăilor dehiscente şi eliberarea uşoară a boabelor. Soiurile de tip afila se recoltează mai uşor, direct cu combina, având tulpinile erecte la data coacerii. Treieratul se face uşor când umiditatea boabelor este cuprinsă între 18 şi 20%, la un procent sub 15%, boabele se sparg uşor, iar la peste 22% treieratul se face cu dificultate. Maturarea şi recoltarea mazărei are loc în a doua jumătate a lunii iunie, în zonele umede şi răcoroase, iar în anii mai ploioşi se poate întârzia şi până în prima decadă a lunii iulie. După recoltare şi înainte de depozitare, boabele se condiţionează (gazarea contra gărgăriţei, eliminarea impurităţilor, uscarea boabelor până la 14% umiditate).

Lucrări de îngrijire la culturile de primăvară
- In perimetrele irigate, principala lucrare de îngrijire o reprezintă asigurarea cu apă a plantelor, numărul şi normele de udare fiind dictate de mersul vremii şi de specificul fiecărei culturi.
- Combaterea buruienilor din culturi se va face prin erbicidare cu produsele admise şi cu dozele specifice pentru fiecare plantă, cât şi în funcţie de compoziţia floristică a buruienilor.
- Controlul fitosanitar este obligatoriu şi trebuie efectuat permanent. Depistarea bolilor şi a dăunătorilor din faza incipientă a atacului vă asigură o combatere mai eficientă şi mai economică. Folosirea substanţelor va respecta obligatoriu prevederile din lista oficială a produselor de protecţia plantelor şi în concordanţă cu dozele recomandate.

 


ŞTIAŢI CĂ...
• Semănatul direct în mirişte al culturilor succesive reduce cu mult costurile, asigură o productivitate ridicată a muncii, necesită mai puţină forţă de muncă, reduce de 2-3 ori consumul de carburanţi şi de emisii de gaze în atmosferă, se îmbunătăţeşte activitatea biologică a solului şi reface structura acestuia;
• Dezavantajele sistemului minimum tillage sunt: necesită maşini speciale, lucrarea se poate realiza numai pe soluri cu o anumită densitate, nivelul producţiilor ar putea fi mai redus în primii ani de la aplicare;
• Semănatul direct aplicat în marile ţări agricole ocupă următoarele proporţii: SUA - 16,3%, Brazilia - 21%, Argentina - 32%, Paraguay - 52% ş.a. Extensia importantă a acestei metode se explică prin aceea că lucrările clasice practicate multe decenii au degradat solurile, prin reducerea conţinutului de humus, a activităţii biologice din sol şi prin apariţia fenomenelor de eroziune şi de compactare al solurilor.


Articol publicat in revista Ferma nr. 10 (193) din 1-15 iunie 2017

Vizualizat: 286 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?