Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Recolte garantate prin tehnologie şi calitate

Publicat: 22 iulie 2011 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La mijlocul lunii iunie, agricultorii - cultivatori de cereale păioase, din judeţele Brăila şi Galaţi au participat la prezentarea unui câmp demonstrativ cu soiuri de grâu produse şi distribuite de societatea gălăţeană Agrovest Shop sub marca firmei austriece Probstdorfer Saatzucht

Click pe poza pentru galerie!

Compania austriacă are o experienţă de peste 50 de ani în domeniul cercetării şi ameliorării soiurilor de grâu, în principal cele pentru panificaţie . Produsele s-au dovedit a fi foarte bine adaptate condiţiilor climatice din România - asemănătoare cu cele din Austria.

„Soiurile sunt foarte rezistente la ger, suportă temperaturi şi de -35 °C, chiar şi fără strat de zăpadă, nu încolţesc în spic (anul trecut, doar 2%) şi sunt foarte tolerante la secetă. Spre exemplu, Capo este cunoscut şi sub denumirea de soiul ”, îşi laudă marfa directorul comercial al Probstdorfer Saatzucht, Valentin Secuiu.

Soiurile cultivate de societatea din Galaţi sunt Fabula, Capo, Philipp, Midas, Bitop, Josef şi Balaton, acesta din urmă având indici medii de panificaţie, dar potenţial mare de producţie. În 2011, Agrovest Shop miează pe producţii între 5000 şi 7800 kg/ha, cu condiţia să nu fie secetă.

Din categoria grânelor de tip Premium, cel mai căutat este soiul Capo, adoptat fără rezerve de multe ţări din Europa Centrală şi de Est, fiind considerat numărul unu în Italia, datorită indicilor de panificaţie superiori.

„Boabele sunt bogate în proteine (gluten umed), având conţinutul în substanţă uscată de 15-17%, faţă de conţinutul de proteină maxim de 12-12,5% al altor soiuri panificabile”, ne lămureşte administratorul firmei gălăţene, Adrian Dima (foto).

 

Cantitate mai mică la semănat

Rezistenţă la boli, adaptabilitate la condiţii climatice capricioase, indici de panificaţie superiori, productivitate! Parcă sună frumos, sunt de părere agricultorii. Dar preţurile? „E adevărat, sunt ceva mai mari decât la soiurile autohtone. Le depăşesc cam cu 30 la sută. Dar o altă caracteristică a acestor soiuri este capacitatea foarte mare de înfrăţire”, spune Adrian Dima.

Potrivit acestuia, la semănat, e necesară o densitate de 250 de boabe germinabile/mp, respectiv 110-130 kg/ha, în epoca optimă (1-10 octombrie pentru sudul, vestul şi estul ţării, 20 septembrie - 1 octombrie pentru zonele colinare şi nord).

„E nevoie de o cantitate de sămânţă redusă aproape la jumătate, comparativ cu alte soiuri. La o cantitate prea mare, suprafaţa de nutriţie ar deveni insuficientă după înfrăţire şi plantele nu s-ar dezvolta corespunzător”, explică Valentin Secuiu.

 

De la 50, la două mii de tone

În 2005, când şi-a început activitatea ca distribuitor de seminţe certificate şi produse de Probstdorfer, firma Agrovest Shop procesa şi vindea în jur de 50 de tone de seminţe de grâu Premium. În timp destul de scurt, producţia a crescut simţitor şi firma a ajuns să distribuie în jur de două mii tone de seminţe în judeţele Galaţi, Brăila, Tulcea şi Vrancea.

În anul 2010, a ocupat locul al doilea în Topul Microîntreprinderilor din România, pentru cea mai mare creştere a cifrei de afaceri şi a profitului.

De anul viitor, societatea va avea propria staţie de procesare a cerealelor. „Am depus un proiect prin fonduri europene şi pentru staţie şi pentru construirea unor silozuri cu o capacitate de 7000 - 8000 de tone. Este un proiect de 2 milioane de euro, jumătate cu finanţare de la UE”, precizează ambiţiosul administrator de la Agrovest Shop.

Vizualizat: 1063 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?