Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

RECOLTE BOGATE, PRODUCŢII STOCATE? Cine îşi “permite acest lux”?

Publicat: 19 iunie 2017 - 12:31
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

RAPIŢA E CULTURA CARE NU DEZAMĂGEŞTE! Tânărul producător agricol Claudiu Vezeanu exploatează, în Radomireşti, Olt, circa 1.000 ha de teren, în următoarea structură de culturi: 300 ha cu rapiţă, 380 ha grâu, 75 ha cu orz, 75 ha mazăre, 140 ha cu floarea-soarelui şi 20 ha cu porumb. 

„Acum, rapiţa e ceva mai slabă decât anul trecut, când am făcut, în medie, 4.600 kg/ha, dar am avut şi sole de pe care am strâns şi 5.200 kg/ha. Am făcut o grămadă de investiţii şi de tratamente numai cu produse de top, dar presiunea bolilor a fost fantastică, mult mai mare decât anul trecut. Din cauză că au căzut multe ploi, nu cantitativ, ci multe şi cu ţârâita, bolile au fost cea mai mare problemă. În aceste condiţii, au crescut cheltuielile. Totuşi, cultura de rapiţă nu mă va dezamăgi”, ne-a declarat Claudiu Vezeanu.

„Stochez producţia, îmi permit acest lux!”
„Nu am încheiat nici un contract comercial de livrare. Producţia de grâu o depozitez şi am s-o să vând odată ce preţul va fi cât de cât acceptabil. Pot ţine recolta obţinută, îmi permit acest lux şi până la primăvara viitoare. În fiecare an, păstrez pe stoc; dispun de suficientă capacitate de depozitare. Mai aştept să vedem ce o să se întâmple cu piaţa”, a adăugat cultivatorul din Radomireşti.

În general, costurile de producţie sunt mari la toate culturile pentru că fermierul foloseşte tehnologii de cultivare de tip intensiv şi doar produse ale companiilor de top. Acest lucru a fost evidenţiat şi cu prilejul unui eveniment de câmp organizat în ferma lui de către BASF, pe tehnologii şi soluţii de protecţie fitosanitară la culturile de grâu şi rapiţă.

Vizualizat: 1799 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CUM FACI 80 DE TONE DE VARZĂ PE HECTAR

CUM FACI 80 DE TONE DE VARZĂ PE HECTAR

Compania Seminis împreună cu Naturevo şi NaanDanJain au strâns fermierii din vestul şi
sudul ţării în ferma Banat Melon din Vizejdia, judeţul Timiş, pentru a le prezenta un lot
demonstrativ cu şase hibrizi de varză şi un hibrid de conopidă din gama Seminis.
Interviuri cu:
VIOREL DINU, promotor naţional Seminis România
FLORIAN LAZĂR, director tehnic Naturevo
RĂZVAN MANOLACHE, agent vânzări NaanDanJain
HEINZ WOLF, administrator ferma Banat Melon
Reporter Agroinfo: Violeta Mâţ
Operator imagine: Claudiu Borobei

Pariul unui tânăr fermier, Cătălin Alb GENETICA WWS, CAMPIOANA UNGARIEI CEA MAI MARE EXPOZIŢIE ZOOTEHNICĂ DIN UNGARIA
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?