Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

RECOLTATUL ORZULUI, încălzirea combinelor. Urmează GRÂUL!

Publicat: 24 iunie 2017 - 17:14
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În sudul ţării, campania agricolă de vară se desfăşoară cu maximă intensitate. Cei 50 de cultivatori de cereale şi plante tehnice, membri ai Cooperativei Agricole Vlaşca 2008 din judeţul Giurgiu, au încheiat recoltatul orzului în trei-patru zile. 

Acum, „proba de foc” a lunii lui Cuptor este treieratul grâului. Împreună lucrează o suprafaţă de aproximativ 45 mii de hectare. Sigur, orzul este cultura care aduce cei dintâi bani în fermă, dar la noi, începând din 2015-2016, se pun suprafeţe tot mai mici de orz. Având vedere că preţul este foarte jos, foarte mulţi producători agricoli şi-au redus suprafaţele. În cooperativa noastră, orzul figurează ca şi o cultură la care se fac primele probe de lucru în campania agricolă de vară. Practic, se verifică în regim de câmp, starea maşinilor şi utilajelor agricole”, ne-a declarat Tudor Nenu, directorul executiv al cooperativei.

Acesta a continuat susţinând că, în cooperativă, cultura de orz ocupă aproape 3.000 ha; în timp ce un fermier ce lucrează o suprafaţă de teren de circa 2.000 de ha pune, de regulă, un 50 ha de orz sau orzoaică, aceasta din urmă fiind o cultură un pic mai bine cotată ca preţ şi ca producţie.
„Şi suprafaţa de grâu s-a diminuat drastic tot ca urmare a preţului mic; în schimb au crescut foarte puternic producţiile în ultimii doi-trei ani. La grâu se produc 6-7t/ha , la rapiţă se obţin curent, în medie, 4-5.000 kg/ha, dar, sunt sole unde se realizează un randament şi mai înalt. S-a ajuns la performanţă urmare a folosirii unor hibrizi cu potenţial productiv ridicat, a unor tehnologii avansate, a pesticidelor şi îngrăşămintelor de calitate, dar şi ca urmare a efectuării lucrărilor cu utilaje performante”, a explicat directorul cooperativei giurgiuvene.

Lucrări executate în timp extrem de scurt
La ora actuală, toate lucrările se execută într-un timp foarte scurt, urmare a creşterii productivităţii muncii pe sema utilajelor şi tractoarelor de mare performanţă. Şi recoltatul se derulează foarte repede, combinele sunt reparate, în marea lor majoritate fiind noi sau puţin rodate. Fermierii şi-au corelat foarte puternic numărul de utilaje cu suprafaţele care sunt înfiinţate cu culturi. Cooperatorii din judeţul Giurgiu au, în general, ferme cu suprafeţe de circa 1.000 ha. Printre cei mai răsăriţi cultivatori se numără: Cosma Măroiu, Biţă Racman, Marian Clejan, Iordache Marin, Cătălin Corbea, care depăşesc regula. În fermele lor, campania la grâu şi la rapiţă durează mai puţin de o săptămână, bineînţeles, dacă vremea este prielnică. Aşa se întâmplă în această vară.

Bătălia pentru un preţ mai bun!
„Pentru a obţine un preţ cât mai bun, am făcut licitaţie, în urmă cu trei luni. Am semnat la rapiţă pentru 366 euro pe tonă, luată din fermă; avem 133 euro/t la porumb, 136,5 euro/t la grâu, iar la mazăre am stabilit 204 dolari plus TVA pe tonă. Având experienţa anilor trecuţi, contractăm, de regulă, 60% din producţie să putem împărţi riscul. Dacă vor veni preţuri mai mari, lucru care nu se întâmplă de ani de zile, să putem beneficia de ele, dacă preţurile vor fi mai mici să se compenseze cu ceea ce s-a făcut în primă fază. Strategia este să strângem nişte cantităţi însemnate de marfă, să le avem pe stoc, iar în momentul în care considerăm că este preţul bun pe bursă atunci să facem licitaţiile. Pe zona noastră, la momentul ăsta, este un an bun, culturile arată spectaculos. Chiar dacă preţul produselor agricole e aşa cum e, mulţumirea fermierilor este că se face producţie; şi cantitate, şi calitate; cei doi vectori demni de luat în seamă”, a explicat Tudor Nenu, directorul executiv al Cooperativei Agricole Vlaşca 2008 din Giurgiu.

Fondul mutual vine la pachet cu TIR-ul
Aşa cum a subliniat şi directorul executiv, scopul declarat al Cooperativei Vlaşca 2008, care, iată, anul viitor va împlini un deceniu de la înfiinţare, este maximizarea profitului! Or, pentru realizarea acestui deziderat se organizează achiziţii la preţuri avantajoase a imputurilor şi vânzarea producţiei vegetale cât mai bine posibil pentru cooperatori. În aceşti ani, s-a strâns un frumos capital, (veniturile cooperativei apropiindu-se de 100.000 euro anual), din care s-a putut amenaja un sediu propriu modern şi funcţional. De asemenea, intenţia conducerii cooperativei este de a înfiinţa un fond mutual pentru a veni în sprijinul membrilor, dar şi de a achiziţiona un TIR pentru transportul producţiei obţinute.
Până atunci, campania de vară se desfăşoară din plin şi cu motoarele turate la maximum. La începutul lunii iulie, acolo unde lanurile au ajuns la maturitatea de recoltare, se va trece la strângerea producţiei de rapiţă de pe cele 6.800 ha cultivate de cooperatorii de la Vlaşca 2008. Recolta este promiţătoare şi fermierii giurgiuveni plini de speranţă...

Vizualizat: 1836 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?