Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

RECOLTARE de FLOARE! Marius Ionescu – MĂLĂNCUŞ adună în jur de 3,7 TONE/HA!

Publicat: 28 august 2017 - 10:57
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Campania de recoltare a florii-soarelui se află în toi în judeţul Dâmboviţa, fermierii dau bătaie pentru a strânge producţia cât mai repede şi fără pierderi.

Inginerul Marius Ionescu – Mălăncuş, directorul tehnic al SC Agrodez Danro SRL, coordona, ieri, duminică 27 august a.c., activitatea de câmp, la ferma din Ciocăneşti, ce însumează o suprafaţă de aproape 500 hectare. Are suficientă experienţă în managementul exploataţiilor agricole. În lanul copt de floarea-soarelui combina atent condusă de Ion Anghel înainta cu viteză moderată, optimă, pentru a aduna roadele pământului repede şi fără risipă.

malancus-1_b

“Suntem în plină campanie de recoltare, am strâns producţia de pe 60 ha, aproximativ jumătate din suprafaţa cultivată. Vrem ca până la 1 septembrie să încheiem conturile cu această cultură. Dar, s-au anunţat ploi, începând de mâine pe zona noastră. Sunt binevenite şi prefer să iau o pauză. Aici am cultivat hibridul semitimpuriu Talento, high oleic, adaptat tehnologiei Clearfield, de la Syngenta. Producţia este undeva în jurul a 3,7 tone/ha. Dar am şi lanuri cu sămânţă hibridă şi de la alţi producători care în acest sezon nu au confirmat potenţialul genetic. Una peste alta, cred că ne închidem cu o medie de 3.200 kg boabe la hectar”, ne-a declarat, agronomul Marius Ionescu – Mălăncuş.

recoltare-floare-2_b

Ploile au dat peste cap producţiile
Specialistul nu vrea s-o păţească ca la grâu când precipitaţiile au dijmuit serios din recoltă. “M-au dat peste cap, a plouat în iulie cât pentru tot anul, peste 200 l /mp. Am ajuns cu buncărul la combină la 5,5 tone, în timp ce anul trecut plin cântărea 7,1 t. Am pierdut 11 procente la greutatea hectolitrică. Lăsând la o parte toate acestea şi lanurile au fost supracoapte, nu am putut intra la timp la strânsul recoltei şi s-au pierdut din boabe. La fel s-a întâmplat cu mazărea; am intrat într-o solă de trei hectare şi am făcut 4 tone/ha, iar după ploi am scos la jumătate. Precipitaţiile abundente ne-au dat peste cap producţiile, din păcate!”, a concluzionat specialistul.
Cu bune, cu rele, a reuşit să obţină 5 t/ha pe 200 ha cu soiurile româneşti Litera şi Glosa. Din toamna aceasta, va încerca pe vreo 10 hectare să cultive şi soiuri străine care - se spune – că în Dâmboviţa dau producţii medii mult lăudate de 8-9 t/ha, la neirigat!

Vizualizat: 1799 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?