Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Recoltare de calitate cu Claas Tucano 320

Publicat: 22 octombrie 2012 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

O recoltă de calitate necesită şi utilaje performante şi adaptate, explică Gabriel Ristea, director de vânzări Claas pe zona Vest a României

Click pe poza pentru galerie!

Lotul demonstrativ cultivat cu hibrizi de porumb KWS în ferma Abelda din Jimbolia, jud. Timiş, a cărei proprietar este Eugen Baziliuc, a fost recoltat cu o combină Claas Tucano 320 din 2010, pregătită special pentru porumb, dotată cu echipament Cornspeed Linear pe 6 rânduri, cu distanţa între rânduri de 70 cm.

„Cornspeed poate fi echipat cu kit pentru porumb sau cu kit pentru floarea soarelui. Intenţia fiecărui producător de combine este să bage cât mai puţin material în combină şi atunci calitatea seminţei materialului recoltat să fie cât mai bună, să diminuăm spargerile şi să fie o recoltare cât mai profundă, adică bobul să fie luat exact ca un copil mic pe care îl iei în braţe şi îl muţi dintr-o parte în alta, să nu îl spargi, să nu îl loveşti şi acum, mai nou, cum zic nemţii, să nu îl stresezi.

Kit-ul de porumb are nişte cuţite speciale care se montează astfel încât în combină să intre doar ştiuletele, să nu intre toată tulpina. Intrând toată tulpina ar intra mult material în combină, separarea ar fi făcută mult mai agresiv şi, vrând, nevrând, loveşti şi bobul. E de-ajuns ca un bob să îl spargi într-o parte şi calitativ nu mai este bun”, a detaliat Gabriel Ristea.

Claas Tucano 320, disponibilă pentru fermierii români prin compania Agrocomerţ Holding, dealer-ul Claas pentru România, este o combină din clasa medie, ideală pentru fermierii cu 250-300 ha. Este dotată cu motor Mercedes de 204 CP şi buncăr de cereale de 6.500 litri. Productivitatea şi consumul de combustibil depind foarte mult de cultură, de teren, de condiţiile în care se face recoltarea, a adăugat reprezentantul Claas.

Consultând permanent fermierii, Claas a reuşit să îşi adapteze combinele la necesităţile clienţilor. „Este foarte important să ne adaptăm utilajele la toate condiţiile. De la an la an ploile sunt mai puţine, timpul alocat recoltării este tot mai redus. Nu putem să modificăm aceste lucruri, dar măcar calitativ să recoltăm bine”, a concluzionat Gabriel Ristea.


Lucrări esenţiale şi utilaje necesare

Pentru că adaptarea este cuvântul cheie, i-am întrebat pe reprezentanţii producătorilor de utilaje Amazone şi Lemken, mărci pe care fermierii români le pot achiziţiona, de asemenea, prin firma Agrocomerţ Holding, ce lucrări consideră esenţiale pentru campania de toamnă şi ce utilaje din portofoliul propriu recomandă pentru realizarea acestora.

Amazone Cirrus: O singură trecere

„Semănătoarea directă de păioase Cirrus poate face şi prelucrarea solului şi însămânţare. Aceasta poate fi folosită direct în mirişte sau după o pregătire superficială a solului, ca să economisim o trecere cu un alt utilaj. Practic, vrem să rezolvăm problema dintr-o singură trecere, să nu avem nici consum prea mare de carburant”, ne-a spus Liviu Zimcea, reprezentant Amazone România.

Semănătoarea directă Cirrus este disponibilă în variante constructive diverse, pentru toate dimensiunile de ferme, cu lăţimi de lucru de 3 m, 4 m sau 6 m. Volumul buncărului de seminţe ajunge până la 3.000 litri, iar distanţa între rânduri poate fi de 12,5 cm sau de 16,6 cm.

Lemken: Utilaje pentru dezmiriştire

„Acum este deja târziu, dar pe viitor, fermierii trebuie să ia în considerare că o lucrare în plus pe care trebuie să o facă este dezmiriştirea, pentru a menţine apa în sol. Aceasta poate fi făcută cu un disc scurt sau cu un cultivator, ca să taie capilaritatea pâmăntului, pentru ca apa să nu se mai evapore, ca în toamnă, când încep să pregătească terenul pentru însămânţări, să aibă o rezervă de apă în teren”, afirmă Franz Jakoby, responsabil vânzări Lemken România.

Pentru dezmiriştire, reprezentantul Lemken recomandă trei utilaje: discul scurt Rubin, cu talere mari, de 620 mm şi lăţimi de lucru între 2,5 m şi 12 m, şi două cultivatoare - Karat, cu adâncime până la 28 cm şi lăţimi de lucru până la 7 m, şi Kristall, ce face o dezmiriştire până la 15 cm şi a cărui lăţime ajunge până la 6 m. Toate utilajele există în variante purtate şi semipurtate, fixe sau rabatabile.

Vizualizat: 2609 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?