Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Recolta lui 2013: în hambar sau pe cântar?

Publicat: 19 noiembrie 2013 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Anul agricol 2013 le-a adus agricultorilor români roade bogate, dar slab valorificate. Aceasta, nu pentru că fermierii nu ar şti să-şi gestioneze producţiile, ci pentru că preţurile le-au dat peste cap socotelile

Click pe poza pentru galerie!

Unii au ales să depoziteze producţia, mai ales dacă au recoltat în bune condiţii şi dacă dispun de spaţii de păstrare, dar pentru cei care nu au nici una, nici alta, singura soluţie a fost „marfa pe cântar, banii în buzunar”, doar că banii au fost prea puţini în acest an.

 

„Ni s-a luat 40% din profit”

Daniel Drăghici, fermier din Ilfov, susţine că deşi oficialii au comunicat producţii duble faţă de anul trecut, situaţia din teren este alta. „La grâu nu este aşa cum s-a spus, nu ai cum să faci dublu dintr-o dată, dar am obţinut undeva la 5.000 kg/ha, deci comparativ cu anul trecut a fost aceeaşi producţie”, ne-a spus Daniel Drăghici.

Acesta a recoltat porumbul în condiţii nu tocmai bune, din cauza ploilor. „La porumb am avut o umiditate destul de mare, 16-18%, şi a trebuit să mai aşteptăm cu recoltarea”, spune el. Recolta este în mare parte valorificată, pentru că fermierul nu are condiţii bune şi nici suficient spaţiu de depozitare. „Am oprit totuşi o parte în speranţa unor preţuri mai bune, pentru că anul acesta ne-au luat 40% din profit cu preţul mic.

Spre exemplu, anul trecut grâul a fost 1 leu/kg, iar anul acesta a fost 0,55 lei/kg. Dacă aş fi avut spaţii de depozitare proprii, ar fi fost cu siguranţă mai rentabil, am fi câştigat cel puţin 0,10 lei/kg. Dar, în acest sens nu vrea să ne ajute nimeni. Noi avem un spaţiu mic, care totuşi contează, dar cel care nu are unde să pună la adăpost nici măcar 10 tone e distrus. Când vinzi la recoltat, preţul oferit e bătaie de jos”, spune fermierul din Ilfov.

Daniel Drăghici consideră că noul an agricol a început bine, din punct de vedere agroclimatic, dar „până nu vezi recolta în hambar nu e a ta. Să vedem cu ce ieşim în primăvară, pentru că iarna este o loterie”, adaugă Daniel Drăghici.

 

Ploile amână recoltarea porumbului

„La ora actuală, este foarte mult porumb nerecoltat în vestul ţării, în judeţele Timiş şi Bihor”, ne-a spus Vasile Târziu, fermier din localitatea timişeană Cenad. Situaţia a fost similară şi pentru floarea soarelui, fiind cauzată de condiţiile proaste de semănat din primăvara trecută, când s-a întârziat campania. „Din cauza ploilor abundente s-a întârziat campania de primăvară, perioada de vegetaţie a culturilor s-a prelungit, iar acum recolta nu are umiditatea potrivită pentru recoltat. La floare umiditatea este de peste

13%, când de fapt floarea soarelui se recoltează sub 9%”, spune fermierul timişean.
Vasile Târziu a finalizat recoltarea la floarea soarelui, iar la porumb încă mai are de cules, dar pentru că intenţioaneză să pună tot culturi de primăvară pe terenul respectiv, nu se grăbeşte. „Acum umiditatea la porumb este de 16-17%, la hibrizii din grupa FAO 400, în timp ce în mod normal umiditatea este de 14%, pentru a evita uscarea forţată. Din tot ce am recoltat am vândut circa 20%, iar restul este în depozit şi în câmp.

Producţia de pe stoc o păstrez în depozite proprii, fiindcă altfel aş fi plătit o custodie de 10 lei/tonă, doar pentru depozitare. Dacă alegi să îţi şi usuce recolta, costurile se ridică substanţial. Eu sunt nevoit să şi vând, fiindcă depozitul meu nu are capacitatea de stocare a întregii recolte, dar încerc să păstrez o anumită cantitate tampon la grâu şi la porumb până vedem ce se întâmplă cu piaţa”, ne-a explicat agricultorul.

 

Şi însilozarea e un risc!

Andrei Roman, din localitatea Topolog, judeţul Tulcea, a redus suprafaţa exploatată în ultimii trei ani de la 600 ha la 300 ha „din cauza preţurilor, a condiţiilor, a statului... Anul acesta a fost la fel ca şi 2012, din punct de vedere al producţiilor, pentru că la noi în zonă floarea soarelui nu a dat mai mult de 1500 tone/ha, dar preţul a scăzut”, spune Andrei Roman.

Agricultorul tulcean susţine că deşi preţurile inputurilor au crescut în ultimii ani, cele ale produselor agricole au scăzut dramatic, mai ales în ultimul an. „În 2010 eu am vândut floarea cu 1,5 lei/kg, iar sacul de sămânţă era 400 lei. Acum, vând floarea cu 1 leu/kg şi cumpăr sacul de sămânţă cu 780 lei, aproape dublu. Aceeaşi situaţie avem şi în cazul pesticidelor. Dacă pun recolta în siloz şi mai plătesc 50 cenţi/tonă, pe o perioadă de 6 luni, unde ajung? În plus, peste şase luni nu ştiu cu cât voi vinde, aşa că şi însilozarea este un risc”, a afirmat Andrei Roman.

 

Spaţiile proprii de depozitare, soluţia optimă

Fermierii argeşeni care au optat pentru hibrizi timpurii au fost mai norocoşi în acest an. Ei au reuşit să recolteze la timp şi în condiţii optime. Este şi cazul societăţii Ceresi Mirosi, administrată de Mihai Ion.

„Noi am avut cultivate cu porumb 550 ha şi orientarea a fost spre hibrizii timpurii şi semitimpurii. Am reuşit să recoltăm întreaga suprafaţă până la data de 15 septembrie, înainte să înceapă ploile. Am avut condiţii foarte bune şi am obţinut recolte pe măsură. Am avut parcele pe care producţia a fost de 8.000 kg/ha, dar şi parcele cu 4.500 kg/ha, aşadar am închis cu o medie de 6.000 kg/ha, care pentru zona noastră este destul de bună”, ne-a spus Mihai Ion.

Potrivit acestuia, producţia a fost valorificată deja pentru achitarea creditelor şi plata inputurilor. „Am dat porumbul la Agricover şi la Cargill, la un preţ mediu de 0,50 lei/kg, contractul fiind negociat cu ceva timp în urmă. Pentru restul recoltei, avem magazii orizontale autorizate şi silozuri cu podea perforată, unde putem face aerisire.

Porumbul a fost recoltat la o umiditate de sub 15%, perfect pentru a fi stocat şi depozitat în condiţii bune. Având spaţii proprii, cheltuielile de depozitare includ doar manevrarea şi ventilaţia, aşadar costuri de energie şi forţă de muncă. Pentru ceea ce se recoltează acum sunt probleme, pentru că umiditatea este ridicată şi se valorifică mai greu”, a adăugat fermierul din Argeş.


Noul an agricol a început la fel de prost ca şi precedentul

Potrivit specialiştilor, cel mai important aspect pe timpul depozitării este menţinerea valorii cantitative şi calitative iniţiale. Pentru o bună păstrare, conţinutul de apă trebuie să fie mai mic de 15% la cereale, de 8-11% la plantele oleaginoase şi de 12-14% la plantele leguminoase. Aceşti parametrii sunt respectaţi cu greu de fermieri, în condiţiile în care porumbul este cules cu o umiditate de până la 17%. Codruţ Balog, administrator al societăţii Comloşana din localitatea Comloşu Mare, judeţul Timiş, a recoltat doar jumătate din suprafaţa cultivată cu porumb.

„Eu mai am 100 ha de porumb de recoltat din cele 200 cultivate, dar din cauza umidităţii ridicate nu îl pot lua. Ziua este tot mai mică, noi nu apucăm să intrăm la recoltat şi în mod sigur va fi afectată calitatea recoltei. Tot ce am recoltat a avut o umiditate între 15 şi 17% şi foarte puţin cu umiditate de 14%. Iar la umiditatea asta, dacă îţi mai taie alte 2 procente din preţ, ajungi la 0,43 lei/kg. Astfel, la o medie de 7.000 kg/ha, ajungem la un venit de circa 3.500 lei/ha, venit cu care nu ne acoperim nici cheltuiala”, ne-a spus Codruţ Balog.

Fermierul a precizat că a avut porumb timpuriu, cel mai tardiv fiind din grupa FAO 350. De asemenea, „cultura a fost afectată de un atac masiv de Ostrinia nubilalis, care a făcut prăpăd, iar pierderile au fost de peste 1000 kg/ha”, spune Codruţ Balog.

La floarea soarelui, deşi a obţinut o producţie foarte bună, 3800 kg/ha, la preţul cu care a vândut-o abia şi-a scos cheltuiala. „Grâul abia l-am vândut cu 0,60 lei/kg, mai am încă 1.300 tone pe stoc în depozit propriu. În aceste condiţii, noul an agricol a început la fel de prost cum s-a încheiat şi anul trecut”, a conchis agricultorul timişean.

 

Spaţiile de depozitare pentru 18.934,5 mii tone

Potrivit statisticilor MADR, spaţiile de depozitare pentru cereale şi producţiile de oleaginoase însumează, la nivel naţional, 18.934,5 mii de tone.

Dintre acestea, licenţiate sunt capacităţi de doar 4.421 mii tone, în condiţiile în care producţia anuală de cereale şi de oleaginoase este, în medie, de 23.529 mii tone. Potrivit oficialilor din MADR, singura soluţie este ca agricultorii să se asocieze şi să-şi construiască spaţii de depozitare, accesând fonduri europene, prin PNDR, pentru Măsurile 121 şi 123.

Vizualizat: 757 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!