Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Reautorizarea glifosatului, un subiect încă deschis

Publicat: 17 martie 2022 - 19:18
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Glifosatul expiră pe 15 decembrie 2022. Companiile care-l produc au cerut, între timp, reautorizarea acestuia, dar ONG-urile pentru protecția mediului și a sănătății umane activează pentru interzicere.

Între timp, instituțiile europene consultă publicul, analizează, se documentează. Într-un cuvânt, fac... echilibristică!

Încă din mai 2019, Comisia Europeană a numit ca raportori patru state membre pentru a evalua glifosatul: Franța, Ungaria, Țările de Jos și Suedia. Acest grup de state membre este cunoscut sub numele de Grupul pentru Evaluarea Glifosatului (Assessment Group on Glyphosate), de unde și abrevierea AGG.

 

COMPANIILE ÎŞI SUSŢIN CAUZA


Câteva luni mai târziu, în decembrie 2019, un grup de companii care solicită reînnoirea aprobării glifosatului în UE, denumit Glyphosate Renewal Group (GRG), a trimis o cerere de reînnoire a aprobării glifosatului după 2022 către AGG, către celelalte state membre, dar și Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (European Food Safety Authority - EFSA) și Comisiei Europene.

Practic, prin depunerea acelei cereri a fost inițiat în mod oficial procesul de reînnoire a glifosatului în UE.

reautorizare glifosat 1_b 

RAPORTUL EVALUĂRII REÎNNOIRII


În iunie 2020, GRG a trimis dosarele suplimentare care conțin setul necesar de studii științifice și date din literatura de specialitate. Cu alte cuvinte, companiile respective și-au susținut cauza în fața forurilor europene.

AGG a efectuat o verificare a admisibilității dosarelor suplimentare, urmată de o evaluare a tuturor informațiilor disponibile. După un an, la 15 iunie 2021, AGG a prezentat EFSA și ECHA (Agenția Europeană pentru Produse Chimice - The European Chemicals Agency) evaluările sale sub forma unui proiect de Raport de evaluare a reînnoirii și a unui Raport care conține o propunere de clasificare și, respectiv, etichetare armonizată.

 

CONSULTARE PUBLICĂ FINALIZATĂ


Anul trecut, în 23 septembrie, EFSA și ECHA au lansat consultări publice cu privire la rapoartele transmise de AGG, care s-au încheiat la 22 noiembrie 2021. AGG, împreună cu EFSA și ECHA, vor lua în considerare comentariile primite în timpul consultării publice și vor efectua pașii suplimentari stabiliți în legislația UE aplicabilă.

 

ONG-URILE REACŢIONEAZĂ


În timpul consultării publice, o serie de ONG-uri cu profil ecologist au scris o scrisoare deschisă comisarului pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides, subliniind preocupările lor cu privire la procedura de evaluare a reînnoirii și, în special, cu privire la credibilitatea studiilor prezentate de companiile solicitante în dosarul de reînnoire și cu privire la utilizarea documentelor științifice deschise evaluate până în prezent.

De asemenea, ONG-urile au cerut sprijin financiar din partea Comisiei pentru un studiu, în curs de desfășurare, al Institutului Ramazzini. Comisarul a răspuns prin a invita ONG-urile să trimită comentariile în cadrul consultării publice, astfel încât acestea să fie luate în considerare pe deplin în timpul procesului de evaluare.

 reautorizare glifosat 2_b

 

ROMÂNIA NU A REACŢIONAT!


Pe parcursul consultării care a durat două luni, toate părțile interesate au avut acces la evaluările științifice pregătite de autoritățile naționale competente din Ungaria, Franța, Țările de Jos și Suedia, care formează AGG.

Au fost primite în total 416 observații din interiorul și din afara Uniunii Europene, majoritatea (144) provenind din Argentina. Pe locul doi s-a situat Franța, cu 125 de observații. Au mai fost trimise din Germania (29) , Belgia (24) și Olanda (11). Din alte câteva țări, au fost trimise sub 10 interpelări. Din România, niciuna!, deși Autoritatea Națională Fitosanitară a informat pe siteul propriu că EFSA a declanșat o consultare publică pe tema glifosatului.

 reautorizare glifosat 3_b

 

COMENTARII PE PERSOANĂ FIZICĂ


Cele mai multe comentarii au fost făcute, pentru EFSA, de persoane fizice (36,1%). Asociațiile profesionale/de comerț/de afaceri au reprezentat 29,9%, ONG-urile 20,9%, instituțiile academice și de cercetare 6,3%, autoritățile naționale 3,3%, firmele 2,2% și alții 1,3%.

Comentariile vor fi analizate de AGG și se va ține cont de acestea în întocmirea raportului final.

 

DE CE S-A RĂZGÂNDIT COMISIA?

Citiţi în Revista FERMA, ediţia 1-14 martie 2022! Puteţi cumpăra revista în format electronic de aici!

 

un articol de

STELIAN RĂDESCU

Vizualizat: 666 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?