Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Raul Mărunţoiu: Renunţarea la tăvălugit e o greşeală!

Publicat: 02 martie 2022 - 11:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii din regiunile ţării unde se manifestă pregnant seceta pedologică sunt tot mai preocupaţi de lipsa apei din sol.

Raul Mărunţoiu_b
Tânărul Raul Mărunţoiu, din Săcele, judeţul Constanţa, a reintrodus în tehnologie lucrarea de tăvălugit la înfiinţarea culturii de mazăre de primăvară pe 80 de hectare pentru a păstra umiditatea în câmp. 

„După mai mulţi ani de pauză, anul acesta am reintrodus tăvălugitul semănăturii tocmai din dorinţa de a închide tot mai mult capilaritatea solului şi a conserva apa în sol. Anul trecut am achiziţionat utilajul şi vreau să introduc cât se poate de mult lucrarea asta în fişa tehnică. În zonele secetoase, cu deficit de apă, cum e şi Dobrogea, renunţarea la tăvălugit e o greşeală! Nu are de ce să dispară din fermă şi ori de câte ori necesitatea o impune, o să folosesc tavălugitul”, susţine tânărul constănţean.    

Fermierul se declară mulţumit de cultura semănată în toamnă şi urmează să pregătească patul germinativ pentru culturile prăşitoare de floarea soarelui şi porumb. 

„Zona mea pot să spun că, momentan, este binecuvântată pentru că noi mai avem ceva umezeală în sol, la noi nu e secetă extremă şi asta ne dă speranţă pentru campania agricolă de primăvară”, precizează tânărul.

Anul trecut a realizat o arătură adâncă la 37-38 cm în sol care i-a permis să coboare sub talpa de plug, aerând destul de bine solul.

 

Un nou erbicid pentru rapiţă


„Confruntat fiind cu dispariţia unor erbicide (cum ar fi Salsa, de exemplu,) a trebuit să caut şi alte soluţii tehnologice pentru cultura de rapiţă. Ca o noutate, am achiziţionat erbicidul Korvetto – cel  mai avansat produs post-emergent, destinat controlului unui spectru larg de buruieni dicotiledonate (cu frunză lată). Îl voi folosi în această primăvară pe cele 400 ha de rapiţă”, precizează Raul Mărunţoiu.

 

O nouă pacoste: gâştele sălbatice

 

Fermierii din zona de nord-est a judeţului Constanţa au o mare problemă cu sălbăticiunile în acest an. „Semănăturile de toamnă au ieşit bine din iarnă, însă o bună parte din plantele de cultură au fost distruse de păsări. Efectiv, cârduri de zeci de mii de exemplare sosite din zona lagunară Razelm-Sinoie au ras sute de hectare cultivate. Eu am peste 50 ha de rapiţă şi mai bine de 200 de grâu păscute razant, la pământ. Am tot ridicat sperietori, fără niciun efect. Gâştele sălbatice sunt protejate de lege şi noi rămânem cu pagubă, e o mare problemă”, constată cu mâhnire fermierul.

Marian MUŞAT

Vizualizat: 1629 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?