Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Raul MĂRUNŢOIU e mândru de SEMĂNĂTURILE lui

Publicat: 14 ianuarie 2020 - 11:31
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Către sfârşitul lunii noiembrie am purtat o scurtă discuţie cu tânărul fermier Raul Mărunţoiu, din judeţul Constanţa, despre care am mai scris în paginile revistei în vara acestui an. Agronomul abia terminase lucrările din campania agricolă de toamnă şi era bucuros de felul cum arătau culturile semănate.

 

„Am încheiat cu totul lucrările din campania agricolă de toamnă, dar cu vreo trei săptămâni mai târziu decât am estimat. De ce? Mi-au intervenit lucrări în plus. Norocul mare a fost că în această toamnă am avut apă, undeva la 90 litri/mp. Dar fiindcă toamna a fost foarte călduroasă, umiditatea şi temperaturile ridicate au favorizat dezvoltarea atât a samulastrei şi a bolilor, cât şi a dăunătorilor. Aşa că am avut o îmbolnăvire destul de severă a culturii de orzoaică. Din acest motiv, am fost nevoit să intervin în vegetaţie cu un fungicid, lucru pe care iniţial nu-l planificasem. Astfel, am aplicat produsul Mirador Xtra, cu două substanţe active, azoxitrobin şi ciproconazol, ce acţionează eficient asupra bolilor foliare şi ale spicului la cerealele păioase. Doza aplicată a fost de 0,75 litri la hectar”, ne-a declarat tânărul inginer Raul Mărunţoiu, fermier din comuna dobrogeană Săcele.

Raul MărunţoiuClick pe poza pentru galerie!

Lanuri bine încheiate
Tânărul are însămânţate 400 ha de orzoaică, 600 ha de grâu şi 350 ha de rapiţă, toate fiind pregătite să intre în repausul vegetativ. Pentru culturile prăşitoare, au mai rămas 250 de hectare, din care 180 ha sunt programate pentru floarea-soarelui şi 70 ha pentru porumb.
„În momentul de faţă, semănăturile arată extraordinar de bine; o spun cu mare uşurare. Anul trecut, la aceeaşi dată totul era negru şi nu aveam nimic răsărit! Acum lanurile sunt bine încheiate. La cultura de rapiţă sunt condiţii ideale pentru intrarea în iarnă: a atins stadiul de opt frunze bine dezvoltate, suprafaţa foliară este foarte bună, nu mai există goluri în lan, tulpina e bine formată. La fel pot să spun şi despre cultura de grâu”, a explicat cultivatorul.
Aşadar, în ferma lui Raul Mărunţoiu, plantele de cultură au o răsărire uniformă, cu o suprafaţă foliară foarte bună, înrădăcinarea este corespunzătoare, la adâncimea optimă, iar perişorii absorbanţi sunt în continuă creştere.

Rapiţa arată impecabil
Rapiţa a fost însămânţată la sfârşitul lunii august. Timp de 30 de zile nu au căzut precipitaţii, sămânţa a stat în pământ ca în sac! „Dar la sfârşit de septembrie a venit o ploaie zdravănă de 70 l/mp, urmată de temperaturi de 27oC ziua şi 18oC noaptea, ceea ce a dus la o răsărire fulminantă. După căldurile care au persistat, au mai venit încă 15 litri de apă pe mp şi apoi încă 5 litri într-o altă repriză. {i chiar dacă răsărirea a fost oarecum întârziată, nu îmi fac probleme la intrarea în repausul vegetativ de iarnă. Deci, rapiţa se prezintă într-o stare impecabilă şi o spun cu toată lejeritatea!”, a susţinut cultivatorul din Săcele.
În urma discuţiilor cu alţi fermieri din zonă, am aflat că unii cultivatori au fost nevoiţi să recurgă la aplicarea regulatorile de creştere, întrucât plantele de rapiţă au crescut îngrijorător de mult, putând degera pe timpul iernii.

Raul Mărunţoiu_b

Genetică românească de grâu şi de orzoaică
„Anul trecut, pierzând întreaga recoltă de rapiţă, nu mi-a mai rămas sămânţă. Aşa că am fost forţat să achiziţionez pentru toată suprafaţa. Am luat un hibrid de la Pioneer, iar pe partea de grâu şi de orzoaică am rămas fidel politicii mele vechi, respectiv am cumpărat soiuri de genetică românească produsă de SCDA Valul lui Traian. Este vorba despre soiul precoce de grâu Otilia, ce se remarcă prin rezistenţă bună la cădere, la iernare, la secetă şi la arşiţă, dar şi prin potenţialul de producţie ridicat, precum şi soiul de orzoaică Artemis, cu două rânduri de boabe în spic”, a precizat tânărul fermier.

Raul Mărunţoiu_b

Arătura de toamnă este sfântă!
Fermierul dobogean nu mai are de făcut arătură adâncă de toamnă. A ogorât şi ultimul metru pătrat. „Am învăţat în facultate că arătura de primăvară e cea mai proastă. Nu o fac decât în condiţii extreme. Am arat, am discuit şi am făcut fertilizarea de bază cu 250 kg/ha îngrăşământ chimic complex NPK 11:52:0 MAP. Până anul trecut administram NPK 18:46:0 DAP. Dar anul acesta am ajuns cu cartarea la circa 65% din suprafaţă şi analiza chimică mi-a indicat un sol alcalin cu un pH undeva la 8,3. Din acest motiv am decis să renunţ la DAP, care are efect alcalinizant, şi să aplic MAP, cu un uşor efect acidifiant, pentru a regla pe cât se poate pH-ul solului”, a explicat cultivatorul.

Grâul atacat de boli
Planul fermierului este să treacă la revizuirea maşinilor şi utilajelor agricole, cu tot ce înseamnă: necesar de piese, comenzi la furnizori etc. Dar, spre îngrijorarea lui, a constatat apariţia de boală şi la grâu, lucru pe care nu l-a mai prevăzut! Ca să mai cumpere fungicid pentru încă 600 ha de grâu, trebuie bani! „Mizez pe faptul că odată cu intrarea în iarnă, scad temperaturile şi patogenul nu se mai dezvoltă. Dacă voi vedea în continuare că persistă o toamnă călduroasă, voi «călca în gura lăcomiei» şi voi trata şi grâul cu acelaşi produs folosit la orzoaică: Mirador Xtra (0,5 l/ha)”, a precizat Raul Mărunţoiu.


Raul Mărunţoiu: „Am învăţat în facultate că arătura de primăvară e cea mai proastă. Nu o fac decât în condiţii extreme. Arătura de toamnă e sfântă!”

Raul Mărunţoiu_b

„AM RENUNŢAT LA INVESTIŢIA ÎN UTILAJE”
Într-o fermă agricolă este nevoie întotdeauna de maşini şi utilaje noi. Producătorii sunt obligaţi să investească în tehnică şi tehnologie de ultimă generaţie. „Eu vin după un an agricol (2018) extraordinar de greu, în care, cantitativ, producţiile au fost la jumătate faţă de ceilalţi ani. {i, din păcate, pentru că am decis să menţin nivelul arendei la acelaşi nivel, de 1000 kg de grâu la hectar, am tăiat investiţiile în utilaje. Anul acesta nu mai am curaj să achiziţionez tehnică de mecanizare. Aş fi vrut să cumpăr o semănătoare cu fertilizare de mare performanţă, un plug cu şase trupiţe, o grapă cu discuri grele, dar nu mai sunt bani. Renunţ la ele în speranţa că anul agricol viitor va fi mai bun. Îmi voi concretiza investiţiile în 2020, dacă totul va merge bine!”, a concluzionat tânărul Raul Mărunţoiu.

Articol publicat în revista Ferma nr. 22/249 (ediţia 15-31 decembrie 2019)

 

Vizualizat: 1947 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?