Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Răsaduri altoite de la AGRIPLANT, din Grecia

Publicat: 16 ianuarie 2012 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agriplant - cel mai important producător de răsaduri altoite din Grecia - produce între 350.000 şi 500.000 de plante altoite pe săptămână, cu o calitate excelentă şi adaptate cerinţelor cultivatorilor

Click pe poza pentru galerie!

Agriplant garantează calitatea răsadului livrat, oferind plante uniforme şi sănătoase, cu un sistem radicular bogat şi puternic şi cu o rădăcină şi tulpină echilibrată, plante tolerante la şocul transplantării, cu pornire imediată şi coacere mai timpurie. În plus, specialiştii Agriplant acordă consultanţă tehnică pe perioada cultivării, iar transportul plantelor se face cu siguranţă maximă şi la timpul stabilit.

Compania Agriplant, în colaborare cu instituţii europene din domeniu, participă la multiplele programe pentru crearea de noi varietăţi adecvate nevoilor cultivatorilor europeni. Firma dispune de spaţii de producţie excelente, de personal specializat, dar şi de cunoştinţe unice în tehnologia producerii plantelor altoite.

 

De ce plante altoite?

- Eliminarea de la utilizare a substanţei Methyl Bromide face tot mai necesară folosirea plantelor altoite. Întrucât infestările solului cu patogeni nu mai pot fi combătute cu substanţele chimice obişnuite, nu mai putem avea culturi nealtoite fără să întâmpinăm probleme deosebite.

- Bolile de sol (Fusarium) nu se combat uşor, iar ca să cultivăm acelaşi teren în fiecare an fără probleme, trebuie să folosim plante altoite. Spre exemplu, cultivarea plantelor de pepene verde altoite în ultimii 20 de ani pe aceleaşi terenuri a însemnat foarte mult pentru zona Peloponez din Grecia.

- Istoricul terenului. Trebuie să cunoaştem cu precizie nivelul de fertilitate al terenului şi bolile de sol prezente. Soluţia pentru cultivarea unui teren "slab" sunt tot plantele altoite, care asigură mai multă vigoare, putere, producţie şi calitate.

- Nivelul producţiei şi mărimea fructelor sunt evidente la un teren cu plante altoite. Chiar dacă avem doar jumătate din numărul de plante utilizate în mod obişnuit, producţia poate fi dublă, calitatea, mai bună şi mărimea fructelor, mai mare.

- Vigoarea plantelor altoite e dată de sistemul radicular bine dezvoltat, crescând rezistenţa plantei la temperaturi mici, la nematozi şi la Fusarium.

- Rezistenţa şi toleranţa sporite asigură şi o perioadă mai lungă de recoltare.
Problemele precum nematozii, bacteriozele (Pseudomonas Syringae) şi viruşii (CMV, ZYMV, WMV1, WMV2) sunt combătute eficient prin cultivarea plantelor altoite.

 

10 paşi care fac diferenţa la plantare

• Plantarea se face cât mai repede de la momentul recepţionării răsadurilor (vara, preferabil după-amiaza) şi după o stocare de 4-6 ore, dacă s-a transportat în camion climatizat.
• Cubul cu pământ al răsadului trebuie să fie "plin cu apă" - tăviţa se scufundă în prealabil în apă (până la nivelul tulpinii plantelor) pentru câteva secunde.
• Pământul trebuie să fie umed, dar nu mocirlos. După plantare, se irigă.
• Găurile din pământ se fac cu mâna şi vor avea o mărime proporţională cu cea a cubului. Găurile prea mari duc la oxidarea rădăcinilor, deoarece planta rămâne în aer.
• Acoperiţi planta cu un strat de pământ care să depăşească cu 3-4 mm nivelul cubului. Plantele altoite nu trebuie să depăşească punctul de altoire.
• Efectuaţi următoarea irigare după ce umiditatea din sol s-a redus.
• Aplicaţi îngrăşăminte echilibrate (ex. 20-20-20) din prima săptămână, folosind instalaţia de picurare.
• După primele 10 zile, creşteţi cantitatea de apă/udare şi reduceţi frecvenţa irigărilor.
• Păstraţi temperaturile recomandate pentru fiecare specie.

 

Text: AGRIS Seeds Plants


AVANTAJE, LA PEPENELE VERDE ŞI GALBEN

- Plante sănătoase de la plecarea din ferma de răsaduri şi până la plantarea în câmp.
- Uniformitate. Plantele au aceeaşi mărime şi se dezvoltă uniform.
- Planificarea ciclurilor de producţie – la final, cultivatorul va fi în câştig cu încă un ciclu de producţie.
- Recoltare mai timpurie şi preţuri mai mari pe fructe, datorite unui start mai bun.
- Mai puţine substanţe chimice, datorită toleranţei ridicate a plantelor altoite.
- Mai puţin de lucru - cultivatorul nu mai pierde timp cu producerea răsadului.
- Economie la spaţiul de cultivare, folosind doar jumătate din numărul de plante necesare  unei culturi nealtoite.
- Tehnică modernă de producţie.

Compatibilitatea între altoi şi portaltoi

Alegerea portaltoiului şi a altoiului este foarte importantă. Pepenele verde este compatibil cu C. Maximă x C. Moschata spp., iar pepenele galben este compatibil cu pepenele galben. Pepenele galben, în proporţie de 90 la sută, este altoit cu C. Maximă x C. Moschata spp..

Dar aici pot să apară foarte multe probleme fiziologice, precum "moartea subită a pepenelui galben". După mulţi ani de cercetare, am reuşit să găsim un portaltoi de pepene galben cu rezultate excelente în Franţa, Italia şi Grecia.

Vizualizat: 2790 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!