Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Rapool ameliorează rapița pentru viitor

Publicat: 07 mai 2022 - 08:18
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cheia pentru a face față schimbărilor din domeniul agriculturii, dar și celor climatice, la cultura de rapiță, este reprezentată de alegerea unei genetici performante care să răspundă cu succes acestor provocări.

Saaten Union Romania și Rapool-Ring privesc cu încredere spre viitorul ameliorării rapiţei din Europa.

 

Ameliorarea culturii de rapiţă este o provocare


În timp ce cererea pentru semințele oleaginoase este în creștere, provocările cu care se confruntă această cultură sunt din ce în ce mai mari. Cultivatorii se luptă din ce în ce mai mult cu seceta și cu arşiţa, dar și cu presiunea crescândă de a reduce cantitatea de îngrășăminte chimice și de pesticide utilizate la hectar. Prin urmare, doar cultivarea unei genetici performante va putea răspunde acestor provocări și necesități.

„La rapiță se pot utiliza toate tehnologiile de selecție și genomice existente în ameliorare”, spune dr. Carsten Oertel, cercetător pentru cultura de rapiţă RAPOOL, precizând că „la scară mondială există peste 1.000 de grupuri care fac cercetări asupra culturii de rapiță”.

 

Foto 1 RAPOOL_2829042_DSC01241_LuebeckMedia_b

 

În cât timp se obține un nou hibrid?

 

Deoarece este nevoie de 10 până la 12 ani pentru a aduce noi hibrizi pe piață, semințele de rapiţă pe care cultivatorii le seamănă astăzi sunt rezultatul modului în care cercetătorii au știut să anticipeze nevoile fermierilor cu mai bine de un deceniu în urmă. În același sens, amelioratorii de astăzi iau în considerare tendințele dezvoltării dăunătorilor, ale climei și ale consumatorilor, pentru a anticipa necesitățile genetice de peste un deceniu.

 

Va fi productiv?

 

Aceasta este întrebarea cheie în ameliorarea unui nou hibrid. „După cum știm, populația mondială este în creștere”, spune dr. Christian Flachenecker, cercetător rapiță RAPOOL. „Iar acum ne confruntăm și cu o reducere a suprafeței globale a terenurilor agricole din cauza degradării, a impermeabilităţii solului etc. Deci trebuie să recoltăm mai mult de pe o suprafață mai mică”, a adăugat aceasta.

Bolile, insectele și buruienile reduc semnificativ producția de rapiță. Lor «nu le pasă» de faptul că populația este în creștere, iar numărul de hectare cultivate cu această cultură se află în scădere. Amelioratorii trebuie să se ridice la înălțimea provocării, să găsească noi hibrizi care să prezinte toleranță sau rezistență la acești factori de reducere a producției, astfel încât randamentul să crească an de an.

 

Obiectivul nr. 1: rezistența hibridului


„Unul dintre cele mai importante puncte la care lucrăm este rezistența la insecte”, spune dr. Alexander Döring, Product Management International RAPOOL. „Toleranța la boli este, de asemenea, un lucru spre care amelioratorii își îndreaptă atenția. Dar cercetătorii sunt încântați de posibilitatea realizării rezistenței rapiței împotriva puricelui negru al cruciferelor (Phyllotetra spp.) sau a gândacului lucios (Meligethes aeneus), de exemplu. În prezent, suntem încă la nivelul de bază al cercetării în această rezistență, dar pas cu pas se fac progrese însemnate care în viitor ar putea aduce asemenea hibrizi de rapița în piață”, consideră dr. Alexander Döring.

Fie prin tehnicile tradiționale de selecție, fie prin noile metode genomice utilizate în ingineria genetică, amelioratorii RAPOOL-RING explorează multiple soluții pentru cultura de rapița.

 

Foto 2 NPZ Züchtung-0850 1_b

La rapiță avem peste 101.000 de gene. Aceasta înseamnă aproximativ de patru ori mai multe decât la ființele umane, noi oamenii având între 20.000 și 30.000 de gene. Acest lucru vă poate da o idee despre cât de complicată este, de fapt, această cultură."CARSTEN OERTEL, Cercetător pentru cultura de rapiţă RAPOOL

 

RAPOOL-RING dezvoltă programe dedicate rapiței

 

În lume există puține programe de ameliorare care își dedică tot timpul și energia exclusiv culturii de rapița. RAPOOL-RING este o companie care are un asemenea program de cercetare și ameliorare. Această dedicare 100% înseamnă că RAPOOL are cunoștințe de neegalat asupra acestei culturi destul de complexă.

„Este nevoie de o echipă de experți în domenii diferite, pentru a reuși să aducem produse noi pe piață. De la genomică la biologie, de la cunoștințe și tehnologii de ameliorare a plantelor, până la gestionarea datelor, totul trebuie să funcționeze împreună”, spune Oertel.

Și din perspectiva logisticii cercetării este un efort considerabil. Serele, camerele climatice și testele pe teren sunt doar câțiva dintre pașii pe care RAPOOL-RING îi face pentru a-și testa materialul genetic și pentru a-i aduce pe piață doar pe cei mai buni dintre noii hibrizi.

„Principalii noștri pași de selecție sunt întotdeauna pe teren. În final, hibrizii trebuie să se preteze foarte bine la situațiile din câmp, pentru a demonstra că oferă nu numai producții ridicate, ci și o bună rentabilitate pentru fermieri”, încheie Flachenecker.

 

Foto 3 RAPOOL_2829042_DSC01299_LuebeckMedia--_b


RAPIȚA A DEPĂȘIT AȘTEPTĂRILE


Anul trecut, producția de rapiță în UE a atins cifra de 17 milioane de tone, depășind așteptările inițiale pentru această cultură, potrivit Reuters. Fiind cultura cu cea mai mare producție de semințe oleaginoase din UE, cu multiple utilizări în piața alimentară, în biodiesel și în furajarea animalelor, rapița are nevoie din ce în ce mai mult de hibrizi performanți, cu randamente ridicate și de înaltă calitate biologică.

 

un articol de

ALINA PETREA

Director Marketing SAATEN UNION

Vizualizat: 523 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?