Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Rapița - un viitor promițător

Publicat: 10 august 2016 - 19:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Originea rapiței este considerată a fi nordul Mării Mediterane, dar se cultivă pe aproape toate continentele. Prima atestare documentară este de acum 4.000 de ani, iar acum 2.000-2.500 de ani era în cultură în Grecia și Roma antică. Este cultivată încă din secolul 13 în Europa, în nordul Alpilor, iar pe scară mai largă din secolul al 16-lea în Olanda. Ameliorarea soiurilor începe în secolul 19, în timp ce prima cultură comercială apare imediat după al Doilea Război Mondial, în Canada.

Click pe poza pentru galerie!

În lume se cultivă aproximativ 35 milioane de hectare cu rapiță, din care aproape o treime în Europa. Suprafața totală a crescut în ultimii zece ani cu aproximativ 10 milioane de hectare, în special în America de Nord, dar și în Europa și China.

Rapița se cultivă pentru ulei care, din punct de vedere nutrițional este cel mai echilibrat pentru consumul uman, având o proporție ideală între omega 3 și omega 6, dar și un conținut foarte scăzut de acizi grași saturați, cei care produc colesterol. În Europa, uleiul de rapiță este folosit într-o proporție mare ca biodiesel, o sursă de energie neconvențională regenerabilă tot mai căutată.

Rapița este o cultură relativ nouă în România dacă ne referim la suprafețele cultivate azi, care sunt în jur de 400-500 de mii de hectare în fiecare an. Suprafața cultivată este influențată în primul rând de condițiile climatice, și ne referim în special la cantitățile de precipitații căzute înainte sau imediat după semănat.

 

Recoltele de excepție pornesc de la semințe de excepție

Bayer activează de mulți ani în piața semințelor la nivel mondial, fiind lider în ceea ce privește semințele de orez (exceptând China), bumbac și rapiță, și continuă să investească în alte culturi (soia, cereale etc.), urmărind să găsească un echilibru cât mai bun în ceea ce privește inputurile pentru agricultură (semințe, produse de protecția plantelor, produse biologice).

 

Bayer investește în cercetarea agricolă aproape 1 mld. de euro în fiecare an

În ultimii ani, Bayer a achiziționat companii puternice ce dețineau genetica de rapiță și cereale pentru a îmbunătăți caracteristicile agronomice ale noilor hibrizi. Este prima companie ce a descifrat genomul rapiței în 2009, de aceea cunoștințele Bayer despre această cultură sunt la un nivel foarte ridicat. Puritatea genetică a hibrizilor Bayer este la cel mai ridicat nivel din piață datorită cercetărilor din ultimii zece ani.

În cea mai profesională piață din lume pentru rapiță (Canada), Bayer are mai mult de 50% cotă de piață (peste 30% la nivel mondial). Bayer investește, de asemenea, în calitatea și compoziția uleiului de rapiță, fiind pentru al treilea an la rând premiată pentru calitatea și profilul foarte bun al uleiului hibridului Jumper, în Republica Cehă.

Calitatea semințelor este cea mai bună din Europa și va fi menținută la acest nivel. În plus, Bayer oferă fermierilor soluții pentru cultură: tratamentul semințelor, semințe, fungicide, insecticide.

În ultimii ani, Bayer a decis să intre cu semințele de rapiță și pe piața europeană și, desigur, și în România, unde profesionalismul fermierilor poate să pună în valoare potențialul hibrizilor noștri. După ani de testare a varietăților în condițiile climatice diferite din această parte a Europei, Bayer a introdus pe piață opt hibrizi bine adaptați acestor condiții, inclusiv un nou hibrid Clearfield. Reputația firmei Bayer în protecția plantelor a ridicat ștacheta calității foarte sus. Prin investiții masive în ameliorare și în calitatea semințelor, stabilește o ofertă de top pentru varietățile sale, știind că recoltele mari încep de la sămânță.

 

Bayer SRL

 

 

OFERTA BAYER PENTRU HIBRIZI DE RAPIȚĂ

• Bagira - hibrid semitimpuriu, cu talie medie, rezistent la cădere pentru o recoltare ușoară

• Belana - hibrid semitimpuriu, robust și cu producții ridicate

• Brentano - hibrid nou, cu foarte bună toleranță la temperaturi scăzute, pretabil pentru semănat devreme

• Jenifer - Hibrid semitimpuriu cu performanțe de producție excepționale

• Jumper - Hibrid premiat trei ani consecutiv pentru cantitatea și calitatea conținutului de ulei

• Puncher - Hibrid nou cu potențial ridicat de producție și cu foarte bună toleranță la Phoma

• Elmer CL - Hibrid Clearfield® semitimpuriu

• Safer - Un hibrid semitardiv ce oferă siguranță
 

 

 

 

Articol publicat in Revista Ferma nr. 13 (174 - 1-15 august 2016)

Vizualizat: 1642 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

V-ați asigurat culturile? Daunele au fost nelipsite pe plantațiile de viță de vie portaltoi în județul Timiș! 
Branislav Giurici ne recomandă Agra Asigurări! Contactează-i! https://www.agraasigurari.ro/

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Zsolt Tamássy

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6 Trei lucrări dintr-o singură trecere cu discul Discordon DXRV II
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?