Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Rapiţa: Soluţii avansate de protecţie de la Bayer

Publicat: 22 septembrie 2011 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Înainte de începerea în plin a campaniei de toamnă, când fermierii caută cele mai bune soluţii pentru culturile lor, echipa Bayer CropScience pe zona de vest a României a organizat, la jumătatea lunii august, două întâlniri tehnice cu fermierii, la Timişoara şi la Arad, pentru a le prezenta cele mai noi produse ale companiei şi cele mai performante soluţii tehhnologice pentru tratamentul seminţelor de cereale şi pentru protecţia culturii de rapiţă

Click pe poza pentru galerie!

La întâlnire au participat fermieri, distribuitori naţionali, regionali şi locali, reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean pentru Controlul Calităţii Seminţelor, ai Inspectoratului pentru Protecţia Plantelor, dar şi ai unor companii producătoare de seminţe cu care compania Bayer colaborează.

Alexandru Rădulescu, director de vânzări Bayer CropScience România pe regiunea vest, Daniel Grosz, reprezentant tehnic Bayer CropScience România pe regiunea vest şi Aurelian Cojocaru, crop manager şi responsabil produse tratament seminţe în cadrul Bayer CropScience România, le-au expus celor prezenţi produsele Bayer şi avantajele utilizării acestora, le-au făcut recomandări şi au răspuns întrebărilor legate de caracteristicile, modul de acţiune şi de aplicare a produselor prezentate.

 

Protecţie complexă prin pachetele tehnologice Biscaya şi Proteus

Bayer oferă fermierilor români soluţii complexe şi îmbunătăţite pentru cultura rapiţei, ce pot fi aplicate începând chiar din perioada imediată de după cultivat.

Pachetul tehnologic Biscaya pentru rapiţă conţine două produse, în cantităţile necesare pentru tratarea unei suprafeţe de 15 ha: Biscaya 240 OD (5x1 l), insecticid sistemic cu spectru larg şi eficacitate ridicată asupra insectelor, asupra dăunătorilor prin contact şi ingestie şi Tilmor 240 EC (3x5 l), fungicid sistemic de ultimă generaţie, ce conţine două substanţe active cu acţiune preventivă, curativă şi, uneori, eradicativă pentru controlul bolilor la rapiţă.

Cele două produse pot fi aplicate împreună sau separat, de la începutul înfloritului şi până la scuturarea florilor, pentru controlul eficient al gândacului lucios (Meligethes aeneus) şi al altor dăunători, precum şi pentru a preveni apariţia bolilor ce pot afecta cultura de rapiţă în perioada înfloritului: putregaiul alb, pătarea brună, făinarea şi putregaiul cenuşiu. Doze recomandate: Biscaya 240 OD: 0,3 l/ha; Tilmor 240 EC: 1 l/ha.

Pachetul tehnologic Proteus pentru rapiţă conţine două produse ce încorporează patru substanţe active, în cantităţile necesare pentru tratarea unei suprafeţe de 10 ha: Proteus OD 110 (2x3 l), insecticid sistemic şi de contact cu spectru larg şi eficacitate ridicată asupra insectelor, acţionând asupra dăunătorilor prin contact şi ingestie şi fungicidul sistemic Tilmor 240 EC (2x5 l).

Produsele pot fi aplicate atât separat, cât şi împreună, de la ieşirea din iarnă şi până la începutul înfloritului, acţionând eficient împotriva gândacului lucios şi a altor dăunători, precum şi pentru a preveni apariţia bolilor precum putregaiul uscat, putregaiul alb, pătarea brună, făinarea, putregaiul cenuşiu. Doze recomandate: Proteus OD 110: 0,6 l/ha pentru combaterea gândacului lucios; Tilmor 240 EC: 1 l/ha.

„Pachetele tehnologice pe care le-am propus fermierilor au fost o reuşită. La noi, din păcate, modul de a privi costurile este foarte important, de multe ori în detrimentul calităţii.

Noi am introdus aceste pachete tehnologice atât la cereale păioase, cât şi la rapiţă, prin care fermierii beneficiază de un discount semnificativ, plătind mai puţin decât dacă ar cumpăra separat fiecare produs din pachet, şi am constatat că au fost atraşi de acestă ofertă, aşa că mergem în continuare cu ea”, ne-a spus Alexandru Rădulescu, directorul de vânzări Bayer CropScience România pe regiunea vest.

 

Folicur Solo şi Decis Mega: Control eficient al bolilor şi dăunătorilor 

Un produs Bayer inovator pentru protecţia culturii de rapiţă este şi Folicur Solo 250 EW, un fungicid sistemic triazolic, eficient pentru cultura rapiţei în combaterea putregaiului alb, a pătării brune şi a făinării şi care asigură rezistenţă sporită la iernare şi rezistenţă la cădere a culturii.

Tratamentele de toamnă cu Folicur Solo sunt necesare atunci când semănatul timpuriu şi condiţiile climatice favorizează dezvoltarea luxuriantă a plantelor. În aceste cazuri, Folicur Solo, aplicat în fenofaza de 4-6 frunze, la doza de 0,5 l/ha, realizează o protecţie foarte bună a plantelor faţă de atacul unor boli, precum făinarea, care afectează foliajul acestora.

În acelaşi timp, Folicur Solo acţionează şi ca regulator de creştere, limitând creşterea tulpinilor. Volumul de soluţie recomandat pentru tratamentul de toamnă este de 300 l/ha.

Tratamentele din a doua parte a perioadei de vegetaţie au ca scop combaterea putregaiului cenuşiu, dar şi a pătării brune sau a făinării, şi se efectuează atât la rapiţa de toamnă, cât şi la cea de primăvară, în perioada înfloririi, iar volumul de soluţie recomandat este de 300-400 l/ha.

Decis Mega EW 50 este un insecticid piretroid, care poate fi utilizat la cultura rapiţei pentru a combate gândacul lucios, viespea rapiţei, gărgăriţa tulpinilor şi afidele. Specialiştii Bayer recomandă efectuarea a 1-3 tratamente pe sezon, la avertizare, în doză de 0,15 l/ha în 300-400 l apă, păstrând un interval între tratamente de minim 14 zile.


Rapiţa merită, dacă ştii tehnologie

„Cultura de rapiţă, care este foarte sensibilă, a fost compromisă în anii anteriori şi a creat o reţinere a cultivatorilor români, dar încet, încet, aceştia şi-au dat seama că totuşi merită, dacă cunoşti tehnlogie, pentru că trebuie să recunoaştem că reuşita presupune şi cunoaşterea tehnologiei”, afirmă Alexandru Rădulescu.

La Cărpiniş, în judeţul Timiş, pe loturile demonstrative prezentate în cadrul ediţiei din acest an a evenimentului Bayer AgroArena la începutul lunii iunie, rapiţa a fost cea mai apreciată cultură de cei peste 250 de fermieri din vestul ţării prezenţi, iar rezultatele de la recoltat au confirmat aprecierile acestora, producţia obţinută fiind de aproape 4 tone la hectar.

„Rapiţa, în general, este o cultură extrem de pretenţioasă. Eu le spun cultivatorilor că dacă nu stai lângă ea zi de zi şi să iei măsurile care se impun, rişti să compromiţi cultura. Noi am făcut circa 12 tratamente numai pentru a combate gândacul păros (Epicometis), extrem de rezistent la substanţe şi foarte greu de combătut. Acest gândac este polifag, se ascunde în orice cultură, chiar şi în iarbă, şi mănâncă tot ce e verde.

De obicei, pentru că dimineaţa e puţină rouă, gândacul vine spre amiază, iar noi trebuie să intervenim imediat, iar pentru că are obiceiul să atace marginal cultura, am fost nevoiţi, de fiecare dată, să facem tratamentele marginale, fără să introducem tractorul în cultura de rapiţă”, ne-a detaliat Alexandru Rădulescu, care este de profesie inginer agronom şi care, împreună cu Daniel Grosz, care are un doctorat în cultura rapiţei, a supravegheat îndeaproape loturile cultivate la Cărpiniş.

 

TRATAMENT SEMINŢE

Yunta Quattro: Protecţie la puterea a patra

Yunta Quattro este noul insectofungicid de la Bayer pentru tratamentul seminţelor de cereale, un produs inovator, care are în componenţă patru substanţe active cu acţiune sistemică - două insecticide şi două fungicide.

Prin tehnologia “Advanced Seed Treatment Technology”, Yunta Quattro, urmaş mai performant al produsului consacrat deja - Yunta 246 FS, oferă o protecţie de excepţie a seminţelor, plante mai bine dezvoltate, mai „călite” şi cu potenţial de producţie mai ridicat, acţionând extrem de eficient atât pentru controlul bolilor şi dăunătorilor, cât şi ca stimulator de creştere.

În plus, nu afectează germinaţia, seminţele tratate cu Yunta Quattro putând fi păstrate o perioadă îndelungată înainte de semănat.

Vizualizat: 912 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere!
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?