Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Rapiţa şi dăunătorii ei

Publicat: 07 mai 2012 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În urma unei regretabile erori de redactare, apărute într-un număr anterior al revistei „Recolte bogate”, în materialul intitulat: “Un fermier angajat la... "industria faptei", am primit observaţiile pertinente ale unui specialist - Emil Georgescu, cercetător în cadrul Laboratorului de Protecţie a Plantelor al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea

Click pe poza pentru galerie!

Într-adevăr, în reportajul apărut, tratamentele cu insecticidul de contact Karate Zeon împotriva dăunătorilor rapiţei (gândacul lucios şi gărgăriţa tulpinilor) s-au efectuat primăvara, în stadiul de vegetaţie, şi nu în toamnă - aşa cum reiese din paragraful cu pricina.

În continuare, din dorinţa unei informări corecte a cititorilor revistei, întrucât problema protecţiei plantelor pentru cultura rapiţei este foarte importantă, cercetătorul Emil Georgescu a ţinut o scurtă lecţie de... protecţia plantelor, din care am extras câteva idei.

 

Dăunătorii problemă ai rapiţei

Aşadar, toamna, la cultura rapiţei, dăunătorii problemă sunt: puricii (Phyllotreta sp.), puricii de pământ (Psylliodes chrysocephala), larvele de viespea rapiţei (Athalia rosae), uneori fluturele alb al verzei (Pieris brassicae) pentru care se fac, de obicei, tratamente la sămânţă şi doar dacă se înregistrează atac mare se efectuează un tratament în vegetaţie.

Gândacul lucios sau altă denumire sinonimă gândacului arămiu al rapiţei (Meligethes aeneus) are o singură generaţie pe an, iernează ca adult în stratul superficial al solului sau în liziera pădurilor, îşi face apariţia spre sfârşitul lunii aprilie, pe când inflorescenţele diferitelor plante ierboase şi lemnoase din flora spontană sunt în floare şi se hrănesc cu elementele florale ale acestora.

Odată cu formarea tulpinilor şi a lăstarilor floriferi ai plantelor de rapiţă şi cu apariţia "bobocilor", insectele trec la atac pe cultură. Femela depune ouă în bobocii florali, larvele apar după 4-14 zile, iar la completa dezvoltare (3-4 săptămâni), larva coboară în sol unde se împupează la o adâncime de 2-4 cm. După 10-20 de zile, apar adulţii, care după o perioadă de hrănire de câteva săptămâni se retrag pentru hibernare.

Adulţii şi larvele se hrănesc cu organele florale şi cu bobocii încă nedesfăcuţi.
Gărgăriţa tulpinilor apare la sfârşitul lunii februarie - începutul lunii martie.
Primul tratament în vegetaţie, în primavară, trebuie făcut împotriva gărgăriţei tulpinilor şi apoi al doilea tratament pentru gândacul lucios.

Şi încă un aspect: nu se recomandă două tratamente succesive cu acelaşi produs, ci alternarea produselor folosite la combaterea în vegetaţie a dăunătorilor pentru a nu apărea fenomenul de rezistenţă a insectelor la insecticide.
De asemenea, din punct de vedere al protecţiei plantelor, rapiţa nu trebuie să revină pe aceeaşi solă mai devreme de trei ani!


Karate Zeon - omologat numai pentru tratamente în vegetaţie

Referitor la Karate Zeon, acesta este un produs de contact, dezvoltat de compania Syngenta, substanţa activă fiind lambda-cihalotrin 50 g/l. Doza omologată a acestui produs este de 0,15 l/ha pentru combaterea acestor dăunători din cultura rapiţei. Karate Zeon are un spectru larg de acţiune, combătând o serie de dăunători dintr-o gamă largă de culturi de câmp, legume, pomi fructiferi. Trebuie subliniat faptul că acest produs este omologat numai pentru tratamente în vegetaţie

Vizualizat: 1773 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?