Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

RAPIŢA – regina culturilor şi DĂUNĂTORII EI

Publicat: 29 ianuarie 2017 - 14:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Condiţiile climatice au fost foarte atipice anul trecut. La fel şi evoluţia insectelor dăunătoare principalelor culturi agricole. Iată ce trebuie să ştiţi despre dăunătorii culturii de rapiţă. 

Şi în cultura rapiţei s-au înregistrat situaţii atipice. Mulţi fermieri au făcut primul tratament împotriva gărgăriţelor tulpinilor (Ceutorhynchus napi) încă din luna februarie!

Or, literatura de specialitate spune că „primăvara, când temperatura aerului depăşeşte valoarea de 9oC iar temperatura solului în primii 2 cm depăşeşte 5 grade Celsius, adulţii ies din hibernare, urmând o periodă de zbor, hrănire şi copulaţie, care durează aproximativ 25-30 de zile”. Ei bine, aceste temperaturi s-au înregistrat încă de la mijlocul lunii februarie a anului trecut. Având în vedere că zborul maxim al insectelor are loc la 8-10 zile de la apariţia primilor adulţi hibernanţi, dacă această apariţie a avut loc timpuriu, tratamentele trebuie efectuate ca atare, cu condiţia ca plantele de rapiţă să fie cu tulpina mai mică de 20 cm.

daunatori-rapita_bClick pe poza pentru galerie!

În sud-est, în urma sondajelor, acolo unde nu s-au efectuat la timp tratamentele împotriva acestui dăunător, plantele aveau galerii produse de larve, cu o lungime, în medie, de la 60 cm, la 100 cm sau chiar mai mult, în timp ce la plantele tratate galeriile n-au existat sau au avut lungime nesemnificativă. Tratamentul a prevenit atacul. Lipsa lui a cauzat probleme, inclusiv cu plante căzute înainte de recoltare.
Atacul gândacului lucios (Meligethes aeneus) a fost mai scăzut în sud şi în sud-est, ca urmare a precipitaţiilor abundente din primăvară. La fel şi atacul gărgăriţei silicvelor (Ceutorhynchus assimilis).

Despre inamicii soiei: păianjenul roşu şi omida scaieţilor si despre atacul răţişoarei porumbului la floarea-soarelui, citiţi în revista Ferma, ediţia 15-31 ianuarie 2017!

Vizualizat: 2306 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tomit Agri Macchine, colaborare cu Great Plains Trelleborg ţine pasul cu noile provocări din agricultură
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?