Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Rapiţa i-a produs insomnii şi mult stres… hidric!

Publicat: 18 octombrie 2017 - 15:24
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În sezonul de producţie agricolă 2016-2017, singura cultură care i-a produs mare bătaie de cap fermierului gălăţean Jan Florescu a fost rapiţa! 

Un adevărat coşmar: nopţi cu insomnii, deschideri la portofel şi mult stres… hidric! Dar să-l lăsăm să se deschidă la suflet. “Pot spune că pentru ferma mea, Zea Mays, în suprafaţă de 500 de hectare, anul agricol, în general a fost unul bun, cu excepţia culturii rapiţei de toamnă, calamitată în proporţie de 75 la sută. În incinta îndiguită dintre Dunăre şi Prut, din apropierea municipiului Galaţi, excesul de umiditate, la sfârşitul anului trecut, a fost atât de mare, de aproape 300 litri pe mp, încât a inundat câmpul de rapiţă. Culmea este că nu am putut să reînsămânţez suprafaţa decât în luna iulie, după nouă luni, ca la… naştere!”, detalia fermierul.

Jan Florescu_b

Băltirea culturilor - fenomen meteo neasigurat
Dezamăgirea lui extremă este provocată de societatea de asigurare care nu a putut să-i ofere banii pentru calamităţi. “Cultura a fost asigurată, dar nu am putut lua nici un leu despăgubire. Societatea asigură culturile agricole doar împotriva fenomenelor de ploi torenţiale şi mâlire, nu de băltire. Trebuia să fi avut o pantă de cel puţin 5 la sută terenul cultivat ca să fi beneficiat de o poliţă de asigurare! Asta a fost explicaţia reprezentanţilor societăţii de profil! Sunt profund dezamăgit; ar fi trebuit să primesc în jur de 25 mii de lei”, ne-a declarat extrem de amărât Jan Florescu.

Rapiţa - irigată pentru răsărire
Cu toate acestea, fermierul Jan Florescu nu a renunţat la a mai cultiva rapiţă. Ştie să o producă, este aducătoare de profit, tocmai prin preţul destul de bun de pe piaţă. A finalizat de semănat în data de 27 august pe 40 de hectare pregătite agronomic ca pentru… rapiţă! Sămânţa hibridă a fost achiziţionată de la companiile Monsanto şi KWS, firme în care are destulă încredere. Marea problemă este că apă în sol nu-i deloc, precipitaţii nu au căzut decât 4 litri şi, în aceste condiţii, fermierul va pune în funcţiune sistemul de irigaţii pentru a da o apă de răsărire culturii de rapiţă.


Articol publicat in revista Ferma nr. 16 (199) (15-30 septembrie 2017)

Vizualizat: 335 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?