Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Rapiţa furajeră de toamnă

Publicat: 12 octombrie 2010 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Valoarea furajeră

Click pe poza pentru galerie!

Cultivarea rapiţei furajere de toamnă ar trebui reconsiderată, atât pentru valoarea furajeră cât şi pentru importanţa agroeconomică pe care o are în cadrul asolamentelor agricole. Astfel, din punct de vedere furajer, rapiţa semănată toamna realizează cel mai timpuriu furaj verde în primăvară, având şi o valoare nutritivă ridicată (100 kg masă verde echivalează cu 15 UN şi conţine cel puţin 2 kg de proteină digestibilă.

Deoarece rapiţa furajeră de toamnă ocupă o suprafaţă de teren în perioada toamnă - iarnă, eficientizează întreaga structură de culturi din fermă. Totodată, această plantă asigură şi o protecţie a solului pe perioada de cultivare, când condiţiile climatice sunt mai puţin favorabile.
În condiţii optime de cultivare a rapiţei furajere de toamnă, se pot obţine producţii de 35-50 t/ha masă verde.

 

Zonele de cultivare

Imediat după semănat, rapiţa furajeră de toamnă are cerinţe ridicate faţă de umiditate (atât pentru răsărirea plantelor cât şi pentru dezvoltarea acestora până la intrarea în iarnă), iar în faza de plantulă (5-7 frunze în rozetă), poate rezista la temperaturi de până la -17°C. În acest sens, rezultatele cele mai bune se obţin în toate zonele de câmpie sau de deal, unde se realizează aceste condiţii, pe soluri neutre, profunde şi bogate în humus.

 

Pregătirea terenului pentru semănat

Pregătirea terenului se efectuează prin lucrarea de arat la adâncimea de 20-22 cm (realizată cu cel puţin o săptămână înainte de semănat), urmată de lucrarea cu combinatorul sau grapa cu discuri. În toamnele secetoase se recomandă tăvălugirea terenului, înainte de semănat.

 

Fertilizarea

Deoarece rapiţa furajeră reacţionează foarte bine la îngrăşăminte se poate aplica următoarea schemă de fertilizare: înainte se semănat, prin lucrarea cu discul, se încorporează în sol 150-200 kg/ha îngrăşăminte complexe, iar spre sfârşitul iernii se aplică îngrăşăminte cu azot în doză de N50 (150 kg/ha azotat de amoniu). Pe terenurile îngrăşate cu gunoi de grajd, la cultura premergătoare nu se mai aplică fertilizarea de toamnă, ci numai în primăvară cu N70 (200 kg/ha azotat de amoniu).

 

Semănatul

Se realizează în perioada optimă, respectiv între 1-10 septembrie în zonele de deal şi 10-20 septembrie în zonele de câmpie. Semănatul mai târziu duce la o scădere puternică a producţiei sau la compromiterea acesteia. Din punct de vedere tehnic, semănatul se efectuează cu semănătorile de tip SUP, la distanţa de 12,5 cm între rânduri şi adâncimea de 2-3 cm, cu o cantitate de sămânţă de 12-15 kg/ha.

 

Lucrări de întreţinere

Dacă rapiţa se seamănă pe terenurile unde au fost cultivate cerealele de toamnă (grâu, orz), pentru evitarea samulastrei se poate aplica erbicidul Treflan (4 l/ha), încorporat în sol cu grapa cu discuri, înainte de semănat. În toamnele mai secetoase, deoarece există pericolul apariţiei puricilor de pământ (Phylotreta sp.), care pot produce pagube însemnate, se aplică tratamente cu diferite insecticide.

 

Recoltarea

Rapiţa furajeră de toamnă se recoltează, în funcţie de condiţiile din primăvară, începând din prima jumătate a lunii aprilie. Recoltarea se face în funcţie de modul de valorificare:

• pentru consumul proaspăt: sub formă de masă verde, când plantele au 30-40 cm înălţime (în această fază rapiţa poate fi şi păşunată direct cu animalele, cu ajutorul gardului electric);

• pentru însilozare: recoltarea se realizează în intervalul dintre începutul înfloritului - mijlocul fazei de înflorire (pe durata a 5-7 zile).

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 4(30)/2004

Vizualizat: 1721 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?