Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

RAPIŢA, DISTRUSĂ în TOTALITATE la un pas de RECOLTARE!

Publicat: 10 iulie 2017 - 14:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru inginerul Ioan Andru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli – Aragra 2008 din Arad, această campanie agricolă de vară pare să fie o serioasă provocare, tocmai prin faptul că este mai complicată din pricina vremii capricioase şi, îndeosebi, a furtunilor. 

Cu mâhnire şi suferinţă în glas ne-a declarat că a pierdut rapiţa. Toată! O puternică furtună s-a abătut asupra lanurilor galbene şi 185 de hectare au fost calamitate în proporţie de sută la sută.

În schimb, o uşoară rază de speranţă şi alinare îi aduc fermierului celelalte culturi. „Eu am făcut la orz 6,5 tone/ha, am avut o suprafaţă mică, vreo 20 de hectare pentru producerea de sămânţă. Am în stoc ceva mai bine de 100 de tone. Recoltez acum grâul, am 300 şi ceva de hectare cultivate cu şapte soiuri în principal genetică străină. Sper să termin de adunat recolta din câmp săptămâna aceasta. Pot spune că recolta e bunicică. Am în lanuri poziţionată o flotilă de patru combine care lucrează până seara târziu. Eu fac sămânţă, producţia o păstrez; o condiţionez şi o mişc ceva mai târziu, atunci când preţurile vor fi mai acceptabile. La ora asta nu vând nimic din grâu” ne-a spus Ioan Andru.

Despre culturile de primăvară, trebuie spus că cer apă. “Dacă dă Dumnezeu ploaie se fac, dacă nu, va fi jale!”, a adăugat cultivatorul care are ferma agricolă undeva în zona Aradul nou, la ieşirea spre Timişoara.

Vizualizat: 2626 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Soluţii Monosem, Galucho şi Gregoire Besson de la Cons DDA

Soluţii Monosem, Galucho şi Gregoire Besson de la Cons DDA

Cons DDA a prezentat la Agriplanta 2017 două noutăţi pentru piaţa românească: o semănătoare de precizie Monosem hibrid pentru rapiţă şi utilajele Galucho pentru prelucrarea solului. Toate acestea au fost apreciate de către fermierii prezenţi. Utilajul care a stârnit cele mai multe „valuri” a fost semănătoarea Monosem NG plus4 purtată, modificată pentru rapiţă, în condiţiile în care cultivatorii de rapiţă se confruntă cu stabilirea spaţiului critic pentru rapiţă. Utilajele Galucho pentru prelucrarea solului, precum şi discurile grele Gregoire Besson sunt de asemenea apreciate de către fermieri.
Interviu cu Dan Goldiş, administrator Cons DDA.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Rapiţa, cultura anului în Arad! Daniela Herţeg continuă tradiţia familiei
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?