Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Rapița, cultura câștigătoare la Agromec Vișina

Publicat: 16 noiembrie 2016 - 21:03
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ștefan Stănescu este un tânăr fermier din județul Olt. A doua generație de fermieri de la Agromec Vișina. Afacere pe care a pornit-o tatăl său, inginer agronom, în anul 1991. Acum ferma o administrează împreună cu un coleg de facultate al tatălui său, Ionel Savu. Exploatează 3.550 hectare de cultura mare.
Din această suprafață a decis ca, în structura de culturi pentru 2017, aproape o treime să fie destinată rapiței, cea mai profitabilă cultură din cele pe care le are în asolament.

 

Din toată suprafața, doar cinci la sută este teren proprietate, restul este arendat. Arenda plătită este de 1.000 kg de grâu/ha, iar anul acesta a oferit 550 lei/ha. Au plătit inclusiv impozitul. La Agromec Vișina sunt 50 de angajați permanenți, majoritatea foarte vechi, pentru că încercat să-și mențină angajații vechi până la ieșirea lor la pensie.

Depozitare sau vânzare, în funcție de prețuri
Pentru anul agricol următor a decis să însămânțeze cu rapiță o mie de hectare, față de 370 ha cât a avut în 2016. „Am mărit suprafața ca urmare a prețului mic pe care l-am avut la grâu. Am cultiva mai mult, pentru că este profitabilă. În plus, acum avem și cu ce să recoltăm”, a spus Ștefan Stănescu. Din suprafața rămasă, cu grâu a însămânțat 1.500 ha. Mai pune o sută de hectare cu mazăre, iar restul, cu floarea-soarelui și porumb. „800 ha vor rămâne pentru primăvară. Ne gândim să punem o suprafață mai mare cu floarea-soarelui, pentru că riscul este mult mai mic decât la porumb”, consideră Ștefan Stănescu.
În acest an, cultura problemă a fost porumbul. „Porumb am pus puțin, din cauza secetei. Acum doi ani am avut curaj, a fost o producție de 11 tone/ha pe 400 ha. Dar anul acesta am avut o producție de doar 4 tone/ha. Am redus la 200 ha”, a explicat fermierul. Pentru restul culturilor, producția a fost bună: o medie de 3.600 kg/ha la rapiță și de 4.500 kg/ha la grâu.
„Ar trebui să depășim vânzări de 3.000 lei/ha pentru a discuta de un profit de 100-200 lei/ha, luând în calcul și subvenția”, a explicat Ștefan Stănescu.
Pentru situațiile când prețurile nu sunt pe măsura așteptărilor, Agromec Vișina are și un siloz cu capacitatea de 12.000 tone, o investiție de 1,35 milioane de euro. „Depozităm, vindem, în funcție de evoluția prețurilor. Avem și o magazie cu capacitate de 4.000 de tone unde ținem îngrășămintele”, explică fermierul.

Irigațiile, un obiectiv mai greu de atins
Producțiile bune sunt obținute însă fără ca la Agromec Vișina să funcționeze un sistem de irigații. Acesta este însă un punct pe lista de priorități a administratorilor. „Avem în plan să facem un sistem. Problema noastră este poziționarea. Sunt două sisteme de irigații care trec pe lângă noi și pentru fiecare dintre ele suntem treapta a treia, iar canalele sunt nereabilitate. Sunt costuri foarte mari. Trebuie să analizăm și irigatul prin picurare pe viitor, pentru că avem fântâni care se alimentează din prima pânză de apă freatică și le putem utiliza pentru o parte din sole”, a mai spus Ștefan Stănescu.

 

TEHNICĂ DE LA CLAAS
Profitabilitatea fermei este determinată și de parcul de utilaje agricole existent la Agromec Vișina. Există șase combine Claas Tucano 320 și trei combine Lexion 750. De asemenea, dețin șase tractoare Claas de 240 CP și șapte tractoare Claas de 95 CP. „Am fost primii beneficiari ai unui proiect pe FEADR în 2008 și am luat utilaje de la un singur furnizor, la acea vreme Claas. Valoarea proiectului a fost de 2 milioane de euro. Cele șase combine Tucano și două combine Lexion au fost pe FEADR. Mai avem nevoie de utilaje noi. Nu avem un tractor de putere mai mare, între 400 și 600 CP. Urmează să achiziționăm unul, probabil până la începutul anului următor”, a explicat fermierul.
În teren aplică tehnologia clasică, având în dotare pluguri, discuri și cultivatoare. Plugul îl vor mai folosi doar pentru culturile de primăvară.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 20 (181) din 15-30 noiembrie 2016

Vizualizat: 1121 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!