Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

RAPIŢA 2022: Cum semănăm pentru reuşită?

Publicat: 24 august 2021 - 12:15
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Reuşita unei culturi începe dinainte de a pune bobul sub brazdă. Când semănăm ca să nu riscăm, cum pregătim terenul şi ce sămânţă alegem... sunt factorii decisivi pentru succes sau... eşec.

Revista FERMA vine cu recomandări de actualitate, din partea specialistului în cultura mare - Ion Voinea, consultant tehnic APPR.

 

2 VARIANTE DE SEMĂNAT

 

1. În cazul lucrărilor clasice, pregătim terenul imediat după recoltarea premergătoarelor ca şi cum a doua zi s-ar semăna rapiţa. Nu doar un arat şi un discuit care să închidă capilarele solului, ci pregătire completă. Asta pentru că, în condiţiile actuale de secetă, doar aşa putem conserva apa în sol.

2. În cazul lucrărilor minime, recomandarea este tocarea foarte fină a resturilor vegetale de la premergătoare, deoarece:

  • Cu cât tocarea este mai fină, cu atât rata de succes a culturii este mai mare.
  • Cu cât împrăştirea paielor la recoltare este mai bună, cu atât răsărirea este mai reuşită.
  • Dacă avem o masă de paie mai mare şi mai densă, vom avea zone cu procente de răsărire mai mici şi cu o uniformitate mai proastă a culturii.
  • În astfel de cazuri apar şi deficienţe de azot în toamnă la plantele răsărite.

rapita 01 CANVA_b

foto: canva.com

„Sunt fermieri care fac cu mult succes, dar şi cu foarte mare atenţie acest semănat cu lucrări minime. Se recomandă doar un dezmiriştit după recoltare, respectând condiţiile prezentate anterior, după care, în funcţie de dotarea tehnică a fiecărui fermier, se trece la semănatul direct cu sau fără o pregătire prealabilă a patului germinativ. Prin această dezmiriştire imediat după recoltare se conservă apa, ea nu se mai pierde cu aratul, discuitul şi întoarcerea solului şi nu se mai deranjează nici fauna solului”, a explicat specialistul.


Cum alegem hibridul potrivit? Află din Revista FERMA, ediţia 15-31 august 2021!

Cumpără AICI VARIANTA ELECTRONICĂ A REVISTEI!

un articol de
PAULA CIUPAG

Vizualizat: 1284 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?