Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Rapiţa 2020 la primul bilanţ: cât va fi maximul la hectar?

Publicat: 09 iunie 2020 - 16:22
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Rapiţa este o cultură riscantă, fapt dovedit şi anul acesta. Dar dacă reuşeşte, recolta aduce bani frumoşi în fermă. 

Ce aşteptări au fermierii înainte de campania de recoltare?

„În toamnă au fost semănate în jur de 400.000 ha (pe ţară - n.r.). La această dată nu ştiu să fi rămas în cultură 350.000 ha. Producţii normale sunt estimate pentru partea de sud-vest şi centrul ţării; în restul regiunilor - Câmpia Bărăganului, Dobrogea şi Moldova - dacă se va aduna o medie de 1,5 t/ha! În judeţul Brăila, trei sferturi din cultură sunt afectate de ger”,ne-a declarat Adrian Ciocoiu,Category Marketing Manager Oilseeds - Corteva Agriscience.

Rapiţa în ultimii cinci ani în România

În ultimii cinci ani, România a avut o producţie medie de rapiţă de 2,64 de t/ha (sub nivelul european). Acum se estimează o scădere de circa 2,3%, conform unui studiu alINGBank. De asemenea, previziunile pentru acest an sunt de până la 2,57 t/ha.

În 2019, producţia totală de rapiţă a fost de 1,61 milioane de tone, în scădere cu aproape 60% faţă sezonul precedent.

rapita 2020 foto de impact_b

Rapiţa 2020- plante pitice la înflorire

Producţiile vor fi variate în funcţie de precipitaţiile din aprilie-mai. Deci, nu vorbim numai de diferenţa de genetică, de toleranţa la boli, la scuturare, de potenţialul de producţie al hibridului sau de caracteristicile solului şi de condiţiile agronomice.

În multe ferme din Vrancea şi Buzău, rapiţa a plecat bine în iarnă, dar timp de şapte luni, regimul pluviometric a fost deficitar, sub 200 l/mp, la mai puţin de o treime din normal. Cultura a rămas într-un stadiu vegetativ redus, plantele înflorite fiind undeva sub genunchi.

Dăunătorii rapiţei – atacuri în valuri succesive

În trend cu evoluţia vremii, atacul dăunătorilor a fost virulent, fermierii aplicând două tratamente pentru controlul gărgăriţei tulpinilor (Ceutorhynchus napi) şi a gândacului lucios al rapiţei (Melighetes aeneus) - foarte agresiv din faza de buton verde, până la stadiul de silicve. Unii au aplicat un singur tratament şi puţin întârziat. S-au văzut efectele: larve în interiorul tulpinilor plantei.

„Perioada de înflorire a fost în medie normală, însă diferenţa au făcut-o ploile, care în vest (Timiş, Arad, o parte din Bihor) au fost însemnate. Din lipsa apei s-au pierdut 2-4 şi chiar 6 ramificaţii, chiar dacă la fenofaza preînfloritului plantele au avut 14-16 ramuri. În medie au rămas 10-12 ramificaţii, iar pe solele mai sărace sau cu densitate mare, şi mai puţine”,a precizat Carmella Duma, reprezentant tehnic Dekalb.

Aşadar, rapiţa rămâne şi în acest an cultura unei mari deziluzii!

Rapiţa bănoasă, dar riscantă

Rapiţa aduce primii bani în fermă, are profitabilitate ridicată şi este o bună premergătoare pentru păioase. Însă este şi o cultură riscantă din cauza factorilor climatici: secetă în perioada semănatului, geruri puternice în timpul iernii, oscilaţii mari de temperatură toamna şi primăvara, temperaturi de peste 30 grade C în perioada de înflorire şi de umplere a seminţelor.

Bilanţ înainte de recoltare. Tehnologiile succesului la rapiţă într-un an agricol bun - 2018. Click AICI vezi cum ar trebui să arate rapiţa în această perioadă şi ce producţii estimau fermierii acum doi ani.

 rapiÅ£a 2020 foto 2_bClick pe poza pentru galerie!

Rapiţă afectată de gerul din aprilie 2020

un articol de

MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 1681 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?