Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Rapiţa 2020 la primul bilanţ: cât va fi maximul la hectar?

Publicat: 09 iunie 2020 - 16:22
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Rapiţa este o cultură riscantă, fapt dovedit şi anul acesta. Dar dacă reuşeşte, recolta aduce bani frumoşi în fermă. 

Ce aşteptări au fermierii înainte de campania de recoltare?

„În toamnă au fost semănate în jur de 400.000 ha (pe ţară - n.r.). La această dată nu ştiu să fi rămas în cultură 350.000 ha. Producţii normale sunt estimate pentru partea de sud-vest şi centrul ţării; în restul regiunilor - Câmpia Bărăganului, Dobrogea şi Moldova - dacă se va aduna o medie de 1,5 t/ha! În judeţul Brăila, trei sferturi din cultură sunt afectate de ger”,ne-a declarat Adrian Ciocoiu,Category Marketing Manager Oilseeds - Corteva Agriscience.

Rapiţa în ultimii cinci ani în România

În ultimii cinci ani, România a avut o producţie medie de rapiţă de 2,64 de t/ha (sub nivelul european). Acum se estimează o scădere de circa 2,3%, conform unui studiu alINGBank. De asemenea, previziunile pentru acest an sunt de până la 2,57 t/ha.

În 2019, producţia totală de rapiţă a fost de 1,61 milioane de tone, în scădere cu aproape 60% faţă sezonul precedent.

rapita 2020 foto de impact_b

Rapiţa 2020- plante pitice la înflorire

Producţiile vor fi variate în funcţie de precipitaţiile din aprilie-mai. Deci, nu vorbim numai de diferenţa de genetică, de toleranţa la boli, la scuturare, de potenţialul de producţie al hibridului sau de caracteristicile solului şi de condiţiile agronomice.

În multe ferme din Vrancea şi Buzău, rapiţa a plecat bine în iarnă, dar timp de şapte luni, regimul pluviometric a fost deficitar, sub 200 l/mp, la mai puţin de o treime din normal. Cultura a rămas într-un stadiu vegetativ redus, plantele înflorite fiind undeva sub genunchi.

Dăunătorii rapiţei – atacuri în valuri succesive

În trend cu evoluţia vremii, atacul dăunătorilor a fost virulent, fermierii aplicând două tratamente pentru controlul gărgăriţei tulpinilor (Ceutorhynchus napi) şi a gândacului lucios al rapiţei (Melighetes aeneus) - foarte agresiv din faza de buton verde, până la stadiul de silicve. Unii au aplicat un singur tratament şi puţin întârziat. S-au văzut efectele: larve în interiorul tulpinilor plantei.

„Perioada de înflorire a fost în medie normală, însă diferenţa au făcut-o ploile, care în vest (Timiş, Arad, o parte din Bihor) au fost însemnate. Din lipsa apei s-au pierdut 2-4 şi chiar 6 ramificaţii, chiar dacă la fenofaza preînfloritului plantele au avut 14-16 ramuri. În medie au rămas 10-12 ramificaţii, iar pe solele mai sărace sau cu densitate mare, şi mai puţine”,a precizat Carmella Duma, reprezentant tehnic Dekalb.

Aşadar, rapiţa rămâne şi în acest an cultura unei mari deziluzii!

Rapiţa bănoasă, dar riscantă

Rapiţa aduce primii bani în fermă, are profitabilitate ridicată şi este o bună premergătoare pentru păioase. Însă este şi o cultură riscantă din cauza factorilor climatici: secetă în perioada semănatului, geruri puternice în timpul iernii, oscilaţii mari de temperatură toamna şi primăvara, temperaturi de peste 30 grade C în perioada de înflorire şi de umplere a seminţelor.

Bilanţ înainte de recoltare. Tehnologiile succesului la rapiţă într-un an agricol bun - 2018. Click AICI vezi cum ar trebui să arate rapiţa în această perioadă şi ce producţii estimau fermierii acum doi ani.

 rapiÅ£a 2020 foto 2_bClick pe poza pentru galerie!

Rapiţă afectată de gerul din aprilie 2020

un articol de

MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 2154 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?