Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

RAMA METRICĂ – un instrument util! De ce să facem determinări de producţie înainte de recoltare?

Publicat: 20 iunie 2022 - 17:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Înainte de coacerea lanurilor de cereale păioase şi de intrarea combinelor în lucru, fiecare producător agricol este interesat să cunoască care este starea culturilor şi a producţiei din câmp. 

„Dacă la sfârşitul perioadei de vegetaţie, vrem să verificăm calitatea lucrărilor sau calitatea tehnologiei aplicate, a geneticii folosite, ca şi modul în care condiţiile climatice au contribuit la formarea producţiei, folosim rama metrică. În acest fel realizăm determinări de producţie”, ne-a declarat inginerul agronom Florin Migdan.   

 

5 răspunsuri la problemele privind cultura de păioase

 

Specialistul susţine că prin lucrul cu rama metrică:

1. Se verifică modul în care a răspuns cultura la factorii climatici şi la tehnologia aplicată;

2. Se compară compară soiurile între ele, mai ales în condiţiile utilizării aceleiaşi tehnologii de cultivare;  3. 3. Se determină proporţia dintre de spicele mari/mici ce poate fi răspunsul la întrebările pe care ni le punem în timpul perioadei de vegetaţie;

4. Se observă dacă există o legătură între numărul de boabe/spic şi densitatea spicelor sau este factor genetic;

5. Se poate face corelarea între numărul de spice la recoltare şi numărul de plante răsărite; în caz de egalitate, indică faptul că au fost probleme cu înfrăţirea soiului din anumite motive.

IMPORTANT!

“Determinările la recoltare sunt necesare pentru că de modul în care vom realiza tehnologia la următoarele culturi ţine foarte mult de conştientizarea istoricului culturii precedente!”, susţine  Florin Migdan.   

 rama metrica_b

Folosirea ramei metrice pentru determinările în cultura grâului


A. Numărul punctelor de control se stabileşte în funcţie de mărimea şi uniformitatea lanului, de omogenitatea densităţii culturii. În cazul unui lan uniform de până la 100 hectare se stabilesc 5 puncte de ridicare a probelor de control, iar pe suprafeţe mai mari - 10 puncte de control, echidistante, pe diagonala lanului.

B. Evaluarea producţiei în punctele stabilite se face astfel: spicele din interiorul ramei metrice se numară. Se stabileste proporţia de spice mari, mijlocii şi mici (ex: 60% spice mari, 30% spice mijlocii şi 10% spice mici). În acest caz vom lua 10 spice din care 6 spice mari, 3 spice mijlocii şi un spic mic la care se numară boabele. Totalul se împarte la spicele la care s-au numărat boabele (10) obţinându-se numărul mediu de boabe în spic.

Pe baza numărului mediu de spice la mp şi numărul mediu de boabe în spic, cunoscând masa a 1.000 boabe (MMB) la soiurile în cultură, se calculeaza producţia medie la hectar. Formula este: Producţia medie (kg/ha) = Nr spice pe mp x Nr boabe în spic x Greutatea a 1.000 boabe (MMB/100).

 

Marian MUŞAT

Vizualizat: 1199 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?