Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Protejaţi-vă câştigul!

Publicat: 06 martie 2017 - 11:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Tot mai mulţi dintre noi dorim să ne protejăm cât mai bine culturile. Şi căutăm cele mai simple şi mai economice metode de protecţie.

• Acoperirea culturii cu folie microporoasă este o metodă foarte des folosită în ultimii ani. Luând în considerare costul relativ mic al investiţiei, înţelegem de ce a luat amploare utilizarea acestei metode de protecţie care are beneficii de necontestat.

Acoperirea culturii cu folie microporoasă
Câteva dintre avantaje sunt:
- Protecţia culturii în timpul iernii când nu avem noroc de un strat de zăpadă protector;
- Protecţia culturii atât în octombrie şi noiembrie, când unii dintre noi încă mai culegem, cât şi la îngheţurile târzii de primăvară;
- Timpurietatea producţiei, făcând posibilă începerea recoltării cu câteva zile mai devreme faţă de cultura neprotejată.
În funcţie de scopul urmărit, vom alege perioada în care vom acoperi cultura. Important este să alegem un material cu o densitate corespunzătoare, în aşa fel încât să ne atingem obiectivul propus.
• Tunelele joase le-am văzut folosite în diferite regiuni ale ţării. Nu le-am inventat noi, le găsim în literartura de specialitate încă din anii ’70. Specific acestei metode este inventivitatea, cultivatorii folosind pentru confecţionarea arcelor materiale dintre cele mai diverse: tuburi din diferite materiale plastice, fier beton, crengi de alun sau de bambus etc. În funcţie de materialele folosite, investiţia în aceste tunele poate fi mai mare sau mai mică decât în folia microporoasă. Beneficiile sunt:
- Timpurietate în mod cert mai mare decât în cazul foliei microporoase.
- Protecţie atât împotriva îngheţurilor timpurii de toamnă, cât şi în cazul celor târzii de primăvară.
Şi în acest caz trebuie să hotărâm momentul proprice pentru acoperirea culturii în aşa fel încât să scoatem maximum de profit din investiţia făcută.
Pentru perioada de primăvară, epoca este între 15 februarie şi cel târziu 10 martie. Acoperirea după această dată nu mai asigură o timpurietate profitabilă, o mare parte din producţie suprapunându-se cu producţia din câmp.
• Tunelele mari sunt cea mai bună metodă, ce permite: efectuarea lucrărilor în condiţii optime, flexibilitate în exploatare, folosirea cumulată şi a celorlalte două metode, grăbind astfel apariţia primelor fructe şi crescând eficienţa investiţiei. Dat fiind costul mare al construcţiei lor, acestea sunt destul de rar folosite, dar raportat la anul 2007, suprafaţa acoperită cu solarii este cert în creştere.
Ca avertizare, în cazul tuturor sistemelor de protecţie trebuie să subliniem aerisirea corespunzătoare pentru păstrarea unor parametri optimi de temperatură şi umiditate.

Vasile FONOAGE
Reprezentant Vissers BV Olanda
Tel. 0722373105
fonoage-emil@hotmail.com

 


STOLONI CERTIFICAŢI VISSERS
Indiferent de metoda de protecţie folosită, avem nevoie de stoloni de calitate pentru a asigura o producţie mare corespunzătore efortului depus. Firma Vissers BV din Olanda - a cărei producţie de stoloni este vândută cu precădere în Germania şi Olanda, asigură, prin intermediul reprezentantului Vasile Fonoage, posibilitatea de a comanda stoloni certificaţi şi pentru acest tip de activitate. Astfel soiurile Albă, Darselect, Kimberly, Elianny sau chiar Elsanta asigură producţii timpurii şi de calitate primăvara devreme. Soiurile remontante precum Albion, Portola sau Harmony sunt premisa obţinerii unor recolte foarte bune începând din aprilie până în noiembrie, iar protecţia culturii va asigura un câştig suplimentar şi sigur cultivatorului.

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 4 (187) din 1-15 martie 2017

Vizualizat: 200 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?