Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Protecţie bio în cultura intensivă de cartof

Publicat: 02 mai 2017 - 01:21
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii prezenţi la Convenţia Naţională a Cartofului 2017, organizată de Agricover în luna februarie a.c. la Poiana Braşov, au aflat ultimele noutăţi ale firmei Bayer România pentru protecţia culturilor de cartof împotriva bolilor şi dăunătorilor. Au fost aduse în discuţie atât tratamentele la sămânţă, dar şi cele în vegetaţie, iar un loc aparte în prezentări l-au avut produsele biologice precum nematocidele.

„Rhizoctonia este o boală destul de prezentă la cartof. Noi avem o soluţie: Prestige Extra 370 FS care include şi componenta de fungicide şi pe cea de insecticide. În viitor vom avea inclusiv un produs biologic pentru această boală”, şi-a început prezentarea Ion Mutafa, director de dezvoltare şi omologare a produselor pentru protecţia plantelor la firma Bayer.

Convenţia Naţională a Cartofului 2017

Nematocidele, viitorul protecţiei plantelor
Dincolo de noile formulări şi produse inovative, firmele pun un accent tot mai mare pe produsele biologice. „În ultimii ani, Bayer s-a orientat către produsele biologice, care trebuie integrate în programele de protecţie a plantelor. La nivel european avem un departament special care coordonează aceste produse. În următorii ani, şi în România vom veni cu produse biologice, inclusiv la cultura cartofului”, a declarat Ion Mutafa.
Deocamdată, portofoliul Bayer include, la aceasă categorie, soluţiile: Velum Prime, un produs de ultimă generaţie pentru tratamentul împotriva nematozilor. Este omologat momentan în câteva state europene, cu utilizare la tomate, ardei, vinete, castraveţi, dovlecei, pepeni galbeni şi verzi, în sere şi spaţii protejate. „În România a fost omologat doar la legume, după un proces de doi ani. A fost depus dosarul şi pentru cartof. Sperăm ca anul viitor acest produs să fie în piaţă”, susţine Ion Mutafa.

Formulare nouă pentru Sencor
Împotriva buruienilor, Bayer propune o nouă formulare lichidă pentru Sencor, cu substanţa activă metribuzin. „Formularea nouă a produsului este Sencor Liquid 600 SC. Se recomandă o doză de 0,9 l/ha, ceea ce înseamnă 540 grame de substanţă activă, cantitatea maximă administrată”, a explicat Ion Mutafa. Sencor Liquid 600 SC este un erbicid sistemic selectiv, cu un spectru larg de acţiune asupra buruienilor dicotiledonate anuale şi asupra unor specii de graminee. Preemergent se aplică 0,9 l/ha, după plantare, urmat de un tratament postemergent în doză de 0,6 l/ha, când plantele de cartof au până la 5 cm înălţime (2-3 frunzuliţe formate). În cazul infestării puternice cu buruieni monocotiledonate, se recomandă utilizarea în asociaţie cu un erbicid antigramineic, precum Centurion Plus.

Infinito - eficacitate maximă împotriva manei
Contra manei cartofului, Antracol 70 WP este produsul de contact folosit de ani buni cu rezultate excelente, care are în componenţă şi unele microelemente necesare creşterii şi dezvoltării plantelor. Se aplică în doză de 1,5-2,5 kg/ha, împotriva manei şi a pătării brune. Se recomandă cel mult trei tratamente, la un interval de 14 zile, începând cu fenofaza înainte de încheierea rândurilor. Produsul are o rezistenţă bună la ploi de maxim 10 mm. „Antracol 70 WP nu a dezvoltat fenomene de rezistenţă, deoarece are o acţiune multisit, se poate utiliza în continuare foarte bine, deşi este o substanţă activă destul de veche. Consento 450 SC se utilizează în cultură după aplicarea Antracol 70 WP. În alte state, Consento 450 SC este omologat şi pentru Alternaria.
Dar în momentul de faţă, cel mai important produs este Infinito 687,5 SC, omolgat în ultimii ani în România. Are o eficacitate foarte bună atât la nivel foliar, cât şi la nivel de tuberculi”, a explicat reprezentantul Bayer. Pentru a verifica eficacitatea Infinito 687,5 SC au fost efectuate 29 de testări în Europa, alături de alte produse, iar Infinito a ajuns la nivelul maxim de eficacitate, de 90%. Infinito 687,5 SC (cu substanţele active fluopicolide şi propamocarb clorhidrat) se utilizează pentru 1-3 tratamente pe vegetaţie în doză de 1,4 l/ha, pentru combaterea manei. Intervalul între două tratamente este de 10-12 zile, dar se poate reduce la 8 zile în condiţii extrem de favorabile pentru mană şi în prezenţa unei rezerve de infecţie mari.

Portofoliul de insecticide, în restructurare
Insecta problemă în cultura cartofului este gândacul de Colorado. Împotriva acestuia, dar şi a afidelor, „luptă” Biscaya 240 OD, cu substanţa activă tiacloprid. Se utilizează în doză de 0,2 l/ha, în 1-2 tratamente la avertizare, la 21 de zile între tratamente.
La fel acţionează şi Calypso 480 SC, având aceeaşi substanţă activă, dar în concentraţie mai mare. Produsul combate la fel de eficient şi formele rezistente la insecticidele convenţionale, iar activitatea sa nu este influenţată de temperaturile din momentul efectuării tratamentului sau de precipitaţiile căzute ulterior acestuia. „Pentru controlul insectelor, am avut o serie de produse pe bază de deltametrin. În acest moment, Decis a ieşit din piaţă. Dar vom veni cu Decis Expert, însă procedura de omologare foarte dificilă a făcut ca acest produs să fie omologat doar la câteva culturi (grâu, orz, ovăz, rapiţă, muştar, varză, conopidă, fasole, mazăre, salată, sfeclă pentru zahăr şi nap). Anul viitor acesta va fi omologat şi la cartof”, a încheiat Ion Mutafa.


PATRU ANI PENTRU OMOLOGAREA UNUI NOU PRODUS
În ultimii ani, companiile din industria de protecţie a plantelor reuşesc să aducă tot mai rar produse noi în piaţă, chiar dacă investiţiile în cercetare-dezvoltare au crescut. Una din cauze, cel puţin în Europa, este legată de reglementările impuse de UE. Omologarea noilor produse pentru protecţia plantelor durează mult, fapt care explică şi numărul tot mai redus de produse noi care apar pe piaţă: „Din momentul începerii dezvoltării unui produs în România şi până la momentul aducerii în piaţă e nevoie de patru ani: doi ani de testare şi doi ani pentru evaluarea dosarelor. Un an se analizează în statul membru raportor şi un an în statul care doreşte să facă omologarea”, a precizat Ion Mutafa.

 Ion Mutafa, Bayer_t

Ion Mutafa: „Pagubele pe care le pot face dăunătorii şi bolile foliare afectează atât tuberculul, dar şi planta până la recoltare, iar impactul problemelor ajunge chiar până la 50% în stadiile superioare de vegetaţie ale culturii de cartof”.

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 8 (191) din 1-15 mai 2017

Vizualizat: 1353 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?