Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Protecţia florii-soarelui - Tanos® 50 WG - recomandarea Corteva Agriscience

Publicat: 07 iunie 2019 - 19:19
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Din cauza condiţiilor vitrege din toamnă, acest an agricol este caracterizat prin suprafeţe mari cultivate cu plante prăşitoare, îndeosebi porumb şi floarea-soarelui. În mare parte, culturile înfiinţate în toamna anului trecut au răsărit slab şi nu au rezistat peste iarnă sau, din cauza densităţii mici, vor trebui reînsămânţate în primăvară cu alte culturi. Pe lângă efortul financiar, suplimentar, fermierul întâmpină şi probleme de amplasare a culturii.

Dacă porumbul este mai puţin pretenţios la planta premergătoare, nu acelaşi lucru îl putem spune despre floarea-soarelui, care este o plantă mare consumatoare de elemente nutritive şi care are predispoziţie la anumite boli păgubitoare cu transmitere prin sol. Din acest considerent, această cultură necesită o rotaţie corespunzătoare şi uneori s-ar impune revenirea pe acelaşi amplasament doar după o pauză de câţiva ani.
Anul acesta, nefiind posibilă respectarea acestei condiţii, s-ar putea ca în culturile de floarea-soarelui să avem o presiune mare de infecţie, iar în funcţie de particularităţile locale, o serie de agenţi patogeni se pot instala în cultură.
Dintre aceştia amintim:
- Sclerotinia sclerotiorum (putregaiul alb), Botrytis cinerea (putregaiul cenuşiu), Plasmopara helianthi (mana florii-soarelui), acestea fiind cele mai cunoscute şi păgubitoare boli;
- Phomopsis helianthi (necrozarea şi frângerea tulpinilor), Leptosphaeria lindquistii f.c. Phoma macdonaldi (înnegrirea tulpinilor).

Patarea bruna _i frângerea tulpinii - Diaporthe helianthi

Putregaiul alb_Sclerotinia sclerotiorum
De asemenea, în anumite condiţii, boli precum: Puccinia helianthi (rugina), Septoria helianthi (septorioza) sau Pseudomonas syringae pv. Helianthi (arsura bacteriană) pot fi întâlnite mai ales în cazul unor hibrizi sensibili.

Putregaiul cenusiu - Botrytis cinerea 6
O singură boală rămasă netratată poate afecta parţial sau total cultura de floarea-soarelui şi poate influenţa într-un mod negativ producţia.
De aceea, CORTEVA AGRISCIENCE recomandă aplicarea în vegetaţie a fungicidului Tanos® 50 WG, un fungicid extrem de eficient, cu două substanţe active ce au mod de acţiune diferit, şi anume:
• Famoxadon are proprietăţi lipofilice, fiind aderent la cuticulă şi foarte greu de spălat după o oră de la aplicare. Are acţiune antisporulantă şi blochează creşterea ciupercii. Famoxadon difuzează în cuticulă şi determină o bună redistribuire a substanţei active la suprafaţa frunzei, fiind remobilizat prin ploaie şi rouă. Sporii ciupercii devin incapabili să încolţească, germinarea sporilor fiind blocată.
• Cimoxanil penetrează ţesutul frunzei şi se distribuie translaminar. Stopează creşterea leziunilor şi sporularea, inducând reacţia de autoapărare a plantei.

GRAFIC_b
Recomandăm fungicidul Tanos® 50 WG în doză de 0,4 kg/ha pentru a fi aplicat în apropierea formării butonului floral, când încă se poate interveni cu maşina de stropit în lanul de floarea-soarelui, aplicare recomandată în special pentru protejarea calatidiului.
În cazuri excepţionale de atac de mană (Plasmopara helianthi), aplicaţi două tratamente succesive la un interval de 7-10 zile imediat ce depistaţi atacul.
Este de preferat să aplicăm produsul preventiv pentru a elimina orice risc de îmbolnăvire, pentru o dezvoltare armonioasă şi pentru a pune în valoare potenţialul excepţional de producţie al hibrizilor.
Pentru o mai bună informare şi o prezentare detaliată a bolilor specifice florii-soarelui, dar şi pentru detalii despre produsele noastre de protecţie a plantelor, puteţi vizita site-ul nostru www.corteva.ro.

Ana Maria Pascariu
Category Marketing Manager Fungicides & Insecticides
Corteva Agriscience

 


Articol publicat în revista Ferma nr. 9/236 (ediţia 15-31 mai 2019)

 

Vizualizat: 161 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?