Anul acesta, ca şi în anii trecuţi, odată cu creşterea suprafeţelor cultivate se înmulţesc şi problemele în culturile de foarea soarelui
O rotaţie care nu mai poate fi respectată aşa cum o prevede tehnologia de cultivare face ca presiunea de infecţie, în special a bolilor, să fie una din ce în ce mai ridicată. De asemenea, excesul de umiditate şi temperaturile ridicate sunt factori favorizanţi ai apariţiei bolilor.
Petele de pe frunze, pe tulpini, la punctul de inserţie a frunzelor, plante cu talie mică, sunt câteva semne ale celor mai răspândite boli la floarea soarelui, boli ce pot afecta semnificativ cantitatea şi calitatea producţiei.
Momente cheie de aplicare a fungicidelor
Compania Bayer recomandă tratamente preventive (aplicate înainte de apariţia semnelor de boală) cu fungicide eficiente administrate în principalele momente de apariţie a infecţiei, care pot aduce sporuri semnificative ale calităţii, dar mai ales ale cantităţii de recoltă.
Sunt două momente cheie de aplicare a fungicidelor la floarea soarelui: faza de 6-8 frunze şi cea de apariţie a capitulului.
Produsele Bayer se pot aplica în fiecare din aceste două faze, fie că e vorba de fungicidul Prosaro, de Rovral, sau de cel mai nou produs: Sfera.
Adrian COSOR
Crop Manager
Bayer CropScience România
Sfera şi efectul "green leaf"
Sfera este un fungicid de ultimă generaţie, cu două substanţe active, ambele sistemice şi cu moduri diferite de acţiune, ceea ce-i conferă un spectru larg de control pentru putregaiul cenuşiu, putregaiul alb, alternarioza, pătarea cenuşie şi frângerea tulpinilor. Produsul are acţiune preventivă de lungă durată, curativă şi, în anumite situaţii, chiar eradicativă. Datorită componentei trifloxistrobin, Sfera prezintă efectul "green leaf", care menţine foliajul verde mai mult timp, pentru culturi sănătoase şi pentru producţii mari şi de calitate.