Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Propuneri de stimulare a creşterii oilor: baza furajeră

Publicat: 07 iulie 2010 - 14:00
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Abordarea unei strategii naţionale pe termen mediu şi lung în domeniul creşterii ovinelor trebuie să aibă în vedere direcţiile actuale şi de perspectivă de exploatare a ovinelor, existente la nivel european.

Click pe poza pentru galerie!

Oieritul, fruntaş al agriculturii autohtone

Conform datelor comunicate de FAO, în anul 2007, structura medie a veniturilor obţinute din exploatarea ovinelor în ţările UE este orientată preponderent spre producţia de carne (circa 72%), urmând apoi laptele (23%) şi, într-o măsură mai mică, lâna (5-6%).

Dintre toate sectoarele agriculturii româneşti, cel de creştere a ovinelor a asigurat în totalitate necesarul intern de carne, brânzeturi, lână şi de piei, situându-se, în ultimii 15 ani, pe locul întâi, în ceea ce priveşte exporturile.

Patronatul exportatorilor de carne de ovine a anunţat pentru anul 2007 un export total de 175 milioane euro.  Cifra s-a menţinut şi în 2008, la acesta adăugându-se şi valoarea unui export mai important, şi anume cel de brânzeturi din lapte de oaie. Astfel, acest sector a ajuns anul trecut la o valoare totală a exportului de 200 milioane de euro, reprezentând circa 30 la sută din cel realizat din agricultura românească.

Din aceste date rezultă cu claritate că sectorul de creştere a ovinelor din România este unul prioritar şi, ca atare, el trebuie susţinut şi dezvoltat pe termen mediu şi lung.

În opinia mea, menţinerea şi dezvoltarea acestui segment al agriculturii este un proces complex, politic şi social, care depinde de îmbunătăţirea bazei furajere, a producţiei de carne şi de lapte, de perfecţionarea în pregătirea profesională a oierilor şi a structurilor ajutătoare, şi nu în ultimul rând, de ameliorarea genetică a efectivelor autohtone de ovine.

 

Baza furajeră, măr al discordiei

Proprietatea asupra păşunilor şi a fâneţelor. Spre deosebire de ţările europene cu importanţă în creşterea ovinelor (Regatul Unit, Spania, Franţa, Grecia, Italia), unde crescătorii de ovine sunt proprietari ai păşunilor sau le închiriază pe termen foarte lung (99 ani în Regatul Unit, respectiv două generaţii), în România, circa 70 la sută din păşuni aparţin consiliilor locale, care le închiriază, de regulă, pe o perioadă de 1-2 ani, foarte rar pe 5-10 ani sau mai mult.

În momentul de faţă, crescătorii de oi consideră că cel mai grav obstacol în dezvoltarea sectorului de creştere a ovinelor în România îl constituie lipsa unei legislaţii care să promoveze închirierea păşunilor pe minim 15-20 de ani. Această situaţie a condus la neefectuarea lucrărilor de ameliorare a păşunilor, instalarea pe mari suprafeţe a arboretului, ferigii, pipirigului, scaieţilor, brusturilor etc., a eroziunii solului pe păşunile în pante şi, în final, la degradarea accentuată a acestor suprafeţe ierboase.

O realitate este şi aceea că în România se păşunează mult după sistemul „abandon continuu”.

Împrejmuirea păşunilor. În ultimii cinci ani, deficitul de ciobani profesionişti s-a accentuat de la un an la altul, aceştia migrând masiv în ţări precum Spania, Italia, Franţa şi Germania.
Pentru a mări norma de oi per cioban este nevoie să îngrădim păşunile cu garduri speciale din plasă (1 m gard = 0,9-1 euro metru liniar).

Îmbunătăţirea producţiei cantitative şi calitative de masă verde. Această măsură vizează acordarea unor subvenţii pentru îngrăşămintele administrate pe păşuni şi pentru sămânţa de plante furajere, necesare fie la înfiinţarea de pajişti cultivate, fie la supraînsămânţarea pajiştilor naturale.

Acţiunea implică efecte favorabile prin: eliminarea pagubelor pe care la produc oile nesupravegheate; folosirea raţională a păşunilor (păşunatul rotativ cu 4-5 zile de păşunat şi 20-30 zile pentru refacerea covorului vegetal); creşterea semnificativă a producţiei de iarbă şi a calităţii ei; igienizarea păşunii prin întreruperea ciclului evolutiv al paraziţilor specifici oii în perioada de refacere a ierbii, precum şi sterilizarea naturală sub acţiunea razelor solare.

Importatorii străini sesizează frecvent faptul că mieii proveniţi din România, care au păşunat, sunt în majoritate afectaţi de boli parazitare. Ca urmare, preţul oferit per kilogramul de miel, greutate vie, este mic.

Pe păşunile unde oile pasc continuu, de primăvara devreme până la începutul iernii, infestarea cu paraziţi şi infectarea cu bacterii patogene este continuă, ovinele fiind supuse unor riscuri majore.

Teren agricol, nu intravilan. După desfiinţarea CAP-urilor şi IAS-urilor, un număr mare de crescători de oi au cumpărat ferme pentru a realiza exploataţii moderne.

În încercarea de a le intabula, au avut surpriza neplăcută să constate că deşi aceste ferme cu terenuri de incintă şi construcţii sunt în afara localităţilor şi a PUZ-ului, proprietarilor li s-a impus să le intabuleze ca suprafeţe în intravilan, şi nu ca teren agricol. Prin urmare, posesorii, fiind obligaţi să plătească sume exagerat de mari, au renunţat la intabulare şi, în consecinţă, şi la efectuarea lucrărilor de modernizare a fermelor.

 

PROPUNERI

Crescătorii de oi propun o serie de măsuri, a căror rezolvare favorabilă, consideră ei, ar însemna un salt spectaculos spre promovarea unei exploataţii de ovine moderne:

• Elaborarea unei legi (sau reactivarea legii pentru organizarea, administrarea şi exploatarea păşunilor, aprobată în anul 1928) sau a unui act normativ care să permită crescătorilor de oi să închirieze păşunile pe minim 15-20 ani, cu condiţia ca aceştia să efectueze lucrări de întreţinere şi de ameliorare a suprafeţelor respective;

• Acordarea unei subvenţii de 50 la sută (0,5 euro/ml gard de plasă) din valoarea facturii;

• Subvenţionarea cu 50 la sută a îngrăşămintelor şi a seminţelor de plante furajere;

• Iniţierea şi aprobarea unui act normativ prin care incinta fermelor din afara localităţilor să fie intabulate ca suprafaţă agricolă, şi nu ca teren intravilan;

• Subvenţionarea motorinei atât pentru producţia vegetală, cât şi pentru lucrările mecanice din zootehnie (cosit, balotat, însilozare, transport, scos gunoi etc.).

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 3(70)/2009

Vizualizat: 992 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
facetii ceva oameni buni
|
06. 12, 2012. Tuesday 22:02
parerea mea este ca cei care au oi nu sunt uniti,in italia sistemul e altfel,si le merge mai bine,cam greu o sa fie daca nu se schimba ceva lege cu pasunatul
1.
legia pasunilor
|
08. 05, 2011. Friday 21:57
pasunile trebuie date pe operioada fuarte lunga trebuie facuta o petitie la guvern
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?