Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Proiect româno-coreean

Publicat: 21 noiembrie 2014 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Testarea şi ameliorarea soiurilor de orez în contextul încălzirii globale

Click pe poza pentru galerie!

La începutul lunii septembrie a.c., Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare Agricolă (SCDA) Brăila a fost gazda unei delegaţii sud-coreene, în baza unui acord de colaborare încheiat între Universitatea Naţională Kyungpook, Daeku (Coreea de Sud) şi unitatea brăileană, privind realizarea în comun a proiectului „Testarea şi ameliorarea soiurilor de orez în contextul încălzirii globale”. La proiect mai participă şi Institutul de Cercetare Agricolă Tracia din Edirne (Turcia). 

Vizita a bifat unul dintre obiectivele de lucru contractate, respectiv monitorizarea câmpului şi evaluarea experienţelor realizate în comun, pentru a stabili progresele înregistrate, direcţiile de lucru şi pentru a determina etapa de recoltare. 

 

Evaluare soiurilor de orez coreene

„Proiectul şi-a propus ca obiective principale: identificarea cerinţelor din domeniul ameliorării, pentru creşterea proviziilor de orez în condiţiile încălzirii globale; identificarea soiurilor cu adaptabilitate ridicată şi dezvoltarea de noi soiuri pentru ţările mediteraneene şi pentru alte state din regiune. În cadrul proiectului, staţiunea noastră trebuie să evalueze şi să testeze nivelul de adaptare în regiune a soiurilor coreene; să identifice efectul interacţiunii temperatură-luminozitate din zonă asupra varietăţilor de orez din «ţara dimineţilor liniştite», pentru modelarea germoplasmei de orez şi să îmbunătăţească tehnica de cooperare”, ne-a declarat Marcel Bularda, directorul SCDA Brăila.

În Câmpul Experimental Polizeşti au fost prezentate experienţele realizate în cadrul celor două componente ale acordului de colaborare, au fost evaluate soiurile de orez coreene, în contextul ansamblului câmpului, precum şi loturile de testare cu varietăţi de orez româneşti şi străine şi s-au analizat unele elemente tehnologice de cultură a orezului.

 

Vizită într-o amenajare orizicolă modernă

Programul a cuprins şi vizitarea unor ferme de producţie orizicolă ale companiei italiene Padova Agricultura S.R.L. Stancuţa, care exploatează o suprafaţă orizicolă de 4.200 ha în incinta îndiguită Călmăţui-Gropeni, situată în vecinătatea Câmpului Experimental Polizeşti. Delegaţia sud-coreeană a vizitat o serie de obiective şi puncte de lucru: sediul administrativ, amenajarea orizicolă - parcele cultivate, canale de alimentare şi de evacuare, uscătoarele şi spaţiile de depozitare, cele de prelucrare a orezului şi parcul de utilaje agricole. 

De asemenea, oaspeţii au trecut în revistă şi Staţia de pompare plutitoare “I.M.Gheorghiu”, amplasată pe Dunăre, proiectată să asigure ridicarea apei pe terasă pentru irigarea unei suprafeţe de cca 60.000 hectare în judeţele Brăila şi Ialomiţa. 

 

Proiectul va cuprinde şi orezării din Balcani

„În urma vizitei de monitorizare a acestui proiect, partea coreeană se gândeşte să îmbunătăţească activitatea şi obiectivele din proiect în perioada celor doi ani de studiu rămaşi şi şi-a propus să solicite finanţare suplimentară şi o prelungire a duratei acestuia. Se vizează includerea instituţiilor de profil orizicol din Grecia şi din Bulgaria”, a mai spus Marcel Bularda.

Orezul reprezintă o cultură extrem de importantă în balanţa produselor alimentare utilizate de omenire. Această cultură hrăneşte peste 60% din populaţia globului şi răspunde favorabil la încălzirea globală. „SCDA Brăila, coodonatoare a Programului naţional privind cultura orezului, consideră această plantă o soluţie antisecetă”, consideră Ionel Ivan, şeful Câmpului Experimental Polizeşti.

 

 

Patru noi linii orizicole

Câmpul Experimental Polizeşti, al SCDA Brăila, cuprinde o suprafaţă de 31,6 ha, din care şase hectare sunt cu orez, 1,5 ha este câmp experimental, iar diferenţa reprezintă teren pentru producerea de sămânţă. “Avem în testare 26 de soiuri de orez coreene, cultivate în acest an, potrivit acordului de colaborare şi alte trei intrate în testare cu doi ani în urmă. În paralel, se află în studiu şi alte varietăţi de orez româneşti şi italiene, precum şi experienţe cu pesticide şi îngrăşăminte foliare, utilizate în tehnologia de cultivare a orezului”, ne-a declarat inginerul Ionel Ivan, şeful câmpului.

Potrivit specialistului, aici, la Polizeşti, au fost create patru linii de orez de mare valoare care, începând cu anul viitor, vor fi examinate la Institutul de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) în vederea înregistrării în Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultură din România. “Aşteptăm să promovăm în România un soi de mare productivitate, cu însuşiri morfo-fiziologice foarte valoroase şi caracteristici apreciate de arta culinară. Noi am avut o reuşită cu Polizeşti-28 - soi înscris în catalogul european al soiurilor omologate pentru cultivare în Europa -, ce conferă o rezistenţă foarte mare la cădere şi producţie ridicată”, a precizat Ionel Ivan.
Simpozion pe tema orezului

Sub egida ASAS, SCDA Brăila a organizat la începutul lunii octombrie simpozionul „Realizări ale SCDA Brăila privind perfecţionarea tehnologiilor din domeniul culturii orezului”.

Simpozionul a cuprins un modul de lucrări susţinute de cercetătorii de la unitatea brăileană, cu tematici precum: Evoluţia culturii orezului în lume, în contextul schimbărilor climatice globale, Situaţia actuală şi de perspectivă privind cultura orezului în România, Condiţiile naturale, ameliorative şi tehnologice specifice de cultivare a orezului la Câmpul Experimental Polizeşti şi Realizări ale SCDA Brăila privind perfecţionarea tehnologiilor din domeniul culturii orezului.

Cei peste 60 de participanţi au vizitat experienţele organizate Câmpul Experimental de la Polizeşti, coordonat de cercetătorul ştiinţific Ivan Ionel.

 

Vizualizat: 867 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?