Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - SECETĂ EXTREMĂ! AFLĂ CÂT VA MAI DURA?

Publicat: 01 mai 2020 - 09:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Luna mai se va caracteriza prin valori termice normale în majoritatea regiunilor agricole ale țării. Vremea va fi ușor mai caldă, în special în zonele sudice și estice.

 

Caracteristici termice şi hidrice: Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va prezenta valori optime desfăşurării proceselor de creştere şi dezvoltare ale culturilor de primăvară semănate în epoca optimă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
Cantitățile totale de precipitații vor prezenta o tendință ușoară spre excedent în cea mai mare parte a zonelor de cultură. În sud-estul țării se vor înregistra precipitații apropiate de mediile climatologice.

Primavara_b


Starea solului: În cultura grâului de toamnă, umiditatea pe profilul de sol 0-100 cm, la sfârșitul lunii mai, va prezenta valori deficitare, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică și extremă, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Îndeosebi în nord-vestul, vestul, sud-vestul și, local, în centrul și vestul țării, rezerva de apă din sol se va încadra în limite satisfăcătoare și izolat apropiate de optim.


Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-50 cm, în cultura de porumb, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor. Pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea, Moldova, Oltenia și Muntenia se vor menține deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă.


Caracteristici fenologice: Procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor de câmp şi pomi-viticole vor avea o evoluţie normală în cea mai mare parte a teritoriului agricol, ritmurile de vegetaţie fiind mai intense în zonele de câmpie din sudul şi estul ţării, pe fondul temperaturilor mai ridicate din aer şi din sol. Uniformitatea şi vigurozitatea cerealierelor de toamnă semănate în epoca optimă se vor menţine bune şi medii pe suprafeţele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Pe terenurile afectate de fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate, starea de vegetaţie a plantelor va fi medie şi slabă, iar densitatea redusă.

  • La orzul şi grâul de toamnă va fi posibilă definitivarea alungirii paiului, continuându-se totodată fazele de „burduf” şi înspicare, precum şi înflorirea. În semănăturile efectuate în epoca optimă va fi posibilă declanşarea maturității în lapte.
  • Rapiţa va parcurge predominant înflorirea, cele mai avansate din punct de vedere fenologic fiind culturile din sudul şi sud-estul ţării aflate în fazele de formare a silicvelor şi a boabelor în silicve.
  • Floarea-soarelui se va afla în fazele de răsărire şi dezvoltare a primei perechi de frunze adevărate, precum şi înfrunzire.
  • În funcţie de data semănatului, porumbul va parcurge germinarea, răsărirea şi apariţia frunzei a 3-a.
  • La sfecla de zahăr predominante vor fi fazele de germinare, răsărire şi formarea primelor frunze, iar la cartoful destinat consumului va continua răsărirea şi formarea/creşterea lăstarilor laterali.
  • Pomii fructiferi vor înregistra creşterea lăstarilor/frunzelor/rodului, iar soiurile timpurii de cireş vor parcurge coacerea fructelor, izolat fiind posibilă recoltarea.
  • În majoritatea podgoriilor, viţa de vie se va afla la înfrunzire şi creşterea lăstarilor, iar la soiurile timpurii de masă va fi posibilă semnalarea înfloririi, îndeosebi în jumătatea de sud a ţării.
  • Lucrările agricole specifice acestei perioade (fertilizări, erbicidări, praşile manuale/mecanice, tratamente fito-sanitare etc.) se vor desfăşura în condiţii relativ bune, cu excepţia zilelor cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:

- Continuarea lucrărilor agrotehnice de întreţinere la culturile de câmp (praşile mecanice şi manuale, erbicidări, tratamente cu insecto-fungicide);
- Fertilizarea fazială a speciilor de toamnă;
- Administrarea tratamentelor fitosanitare în plantaţiile pomi-viticole.

 


Articol publicat în revista Ferma nr. 7/256 (ediţia 15-30 aprilie 2020)

Vizualizat: 998 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă, o mare provocare! Iacob Boca a ales combina New Holland de la Agroconcept

Agricultura în pantă este o mare provocare pentru Iacob Boca. Chiar dacă îi spune Câmpia Transilvaniei, această zonă este împânzită de dealuri cu elevaţie destul de mare. De aceea are nevoie de tractoare puternice şi de utilaje mari, care să facă faţă lucrului în pantă. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?