Luna mai se va caracteriza prin valori termice normale în majoritatea regiunilor agricole ale țării. Vremea va fi ușor mai caldă, în special în zonele sudice și estice.
Caracteristici termice şi hidrice: Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va prezenta valori optime desfăşurării proceselor de creştere şi dezvoltare ale culturilor de primăvară semănate în epoca optimă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
Cantitățile totale de precipitații vor prezenta o tendință ușoară spre excedent în cea mai mare parte a zonelor de cultură. În sud-estul țării se vor înregistra precipitații apropiate de mediile climatologice.
Starea solului: În cultura grâului de toamnă, umiditatea pe profilul de sol 0-100 cm, la sfârșitul lunii mai, va prezenta valori deficitare, seceta pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică și extremă, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Îndeosebi în nord-vestul, vestul, sud-vestul și, local, în centrul și vestul țării, rezerva de apă din sol se va încadra în limite satisfăcătoare și izolat apropiate de optim.
Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-50 cm, în cultura de porumb, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în majoritatea regiunilor. Pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea, Moldova, Oltenia și Muntenia se vor menține deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă.
Caracteristici fenologice: Procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor de câmp şi pomi-viticole vor avea o evoluţie normală în cea mai mare parte a teritoriului agricol, ritmurile de vegetaţie fiind mai intense în zonele de câmpie din sudul şi estul ţării, pe fondul temperaturilor mai ridicate din aer şi din sol. Uniformitatea şi vigurozitatea cerealierelor de toamnă semănate în epoca optimă se vor menţine bune şi medii pe suprafeţele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Pe terenurile afectate de fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate, starea de vegetaţie a plantelor va fi medie şi slabă, iar densitatea redusă.
- Continuarea lucrărilor agrotehnice de întreţinere la culturile de câmp (praşile mecanice şi manuale, erbicidări, tratamente cu insecto-fungicide);
- Fertilizarea fazială a speciilor de toamnă;
- Administrarea tratamentelor fitosanitare în plantaţiile pomi-viticole.
Articol publicat în revista Ferma nr. 7/256 (ediţia 15-30 aprilie 2020)