Caracteristici termice şi hidrice: luna septembrie se va caracteriza printr-o vreme în general mai caldă decât în mod obişnuit, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.
Se prognozează cantităţi de apă apropiate de mediile multianuale în cea mai mare parte a zonelor de cultură, iar în regiunile sud-vestice, acestea pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol. De asemenea, în extremitatea nordică a ţării, izolat, cantităţile totale de precipitaţii pot fi deficitare.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va înregistra valori optime desfăşurării fazelor de vegetaţie la culturile semănate în epoca optimă, precum şi continuării însămânţărilor de toamnă, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării.
Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.
Starea solului
Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi, local, optime, îndeosebi în Oltenia, pe suprafeţe agricole extinse din Muntenia, Transilvania, în vestul Moldovei, în vestul şi sud-vestul Crişanei şi în nord-vestul Banatului. În sud-estul, estul şi, local, în sudul, centrul şi vestul ţării se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi izolat chiar extremă.
Caracteristici fenologice
Pe fondul regimului hidro-termic favorabil din aer şi din sol, procesele fiziologice ale culturilor de câmp şi pomi-viticole vor evolua per ansamblu normal, în cea mai mare parte a ţării. Totodată, în zonele depresionare, pe fondul temperaturilor minime mai scăzute din aer şi din sol, procesele de creştere şi de dezvoltare la speciile de toamnă se vor putea desfăşura uşor mai lent. De asemenea, pe arealele agricole unde se vor menţine deficite ridicate de umiditate în sol, lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea efectuării semănăturilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) se vor efectua cu dificultate.
La cultura de floarea-soarelui se vor continua şi chiar finaliza lucrările de recoltare, la nivelul întregii ţări.
Sub aspect fenologic, porumbul va parcurge maturitatea ceară şi deplină, precum şi recoltarea, pe majoritatea suprafeţelor agricole.
Sfecla de zahăr se va afla în fazele de acumulare a zahărului în rădăcină şi de maturitate tehnologică, iar la cartof vor predomina uscarea vrejilor şi recoltarea.
Speciile pomicole şi viticole îşi vor continua coacerea rodului, maturarea lemnului, recoltarea fructelor/boabelor, precum şi îngălbenirea/căderea fiziologică a frunzelor.
La culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) semănate în epoca optimă se vor înregistra germinarea, răsărirea şi, local, apariţia primelor frunze, continuându-se totodată lucrările de semănat.
În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de sezon - respectiv recoltarea, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ şi semănat - se vor efectua în general normal.
Recomandări de specialitate:
• Continuarea eliberării suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
• Efectuarea arăturilor adânci de toamnă în stratul de sol 0-20 cm/ogor;
• Pregătirea terenurilor şi semănatul culturilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) în epoca optimă, îndeosebi pe arealele cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
• Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole de sezon.
ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Oana-Alexandra OPREA, Alexandru VOEVOZEANU, Maria RADU
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro
Articol publicat în revista Ferma nr. 14/241 (ediţia 15-31 august 2019)