Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna octombrie

Publicat: 02 octombrie 2019 - 10:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice: Pe parcursul lunii octombrie va predomina un regim termic al aerului uşor mai ridicat decât în mod normal, la nivelul întregii ţări.

Sub aspect pluviometric, cantităţile de precipitaţii prognozate vor fi deficitare în cea mai mare parte a regiunilor agricole, exceptând nord-vestul ţării, unde acestea vor putea fi apropiate de mediie climatologice.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimile de 5 şi 10 cm se va încadra în limite optime parcurgerii proceselor vegetative de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă înfiinţate până în prezent.
Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Toamna_b

Starea solului
La sfârşitul lunii octombrie 2019, conţinutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Local, în centrul, sudul şi nord-vestul ţării, aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare.

Caracteristici fenologice
În condiţiile agrometeorologice menţionate, la culturile de toamnă semănate în epoca optimă, ritmurile de vegetaţie se vor desfăşura per ansamblu normal, îndeosebi pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului, iar pe terenurile afectate de seceta pedologică prelungită, procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi în continuare stânjenite, iar lucrările de pregătire a patului germinativ se vor desfăşura cu dificultate.
În funcţie de data semănatului, la rapiţa, orzul şi grâul de toamnă se vor semnala fazele de germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze, în majoritatea regiunilor agricole.
La cultura de porumb se va definitiva maturitatea deplină, continuându-se totodată lucrările de recoltare, la nivelul întregii ţări.
În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr va parcurge predominant maturitatea tehnologică şi recoltarea.
Pomii fructiferi şi viţa-de-vie îşi vor continua maturarea lemnului, îngălbenirea şi căderea frunzelor, precum şi recoltarea la soiurile tardive.
Lucrările agricole de recoltare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, pregătirea patului germinativ, semănatul etc. se vor desfăşura în condiţii bune, acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:
• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
• Efectuarea arăturilor de toamnă pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul 0-20 cm;
• Continuarea pregătirii patului germinativ şi a semănatului la culturile de toamnă în perioada optimă;
• Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare ale speciilor prăşitoare şi pomi-viticole.

 

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Rodica TUDOR, Oana-Alexandra OPREA, Alexandru VOEVOZEANU, Maria RADU
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 16/243 (ediţia 15-30 septembrie 2019)

Vizualizat: 540 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?