Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna noiembrie

Publicat: 10 noiembrie 2019 - 18:01
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice: În luna noiembrie, temperaturile medii diurne al aerului vor înregistra valori apropiate de cele normale specifice acestei luni, în majoritatea zonelor agricole.

Se prognozează cantităţi de precipitaţii ce vor putea depăşi mediile multianuale în cea mai mare parte a ţării.
Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

IMG_20171118_121852o219_b

Starea solului
Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-50 cm, în cultura grâului de toamnă, la data de 30 noiembrie, se va situa în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi local extremă), în majoritatea zonelor de cultură. Pe suprafeţe agricole extinse din estul, sud-estul, vestul, centrul şi, local, sudul teritoriului, aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime.

Caracteristici fenologice
Regimul termic al aerului şi al solului din luna noiembrie va imprima, în general, ritmuri normale în desfăşurarea fazelor de dezvoltare şi de creştere a plantelor, precum şi proceselor de călire şi de adaptare la condiţiile de iernare ale culturilor de toamnă şi pomi-viticole, pe majoritatea suprafeţelor agricole. În zonele depresionare, scăderea temperaturilor minime din aer va determina o încetinire a vegetaţiei şi chiar stagnarea temporară a acesteia, îndeosebi spre sfârşitul perioadei. De asemenea, în culturile înfiinţate tardiv şi pe arealele cu deficite de apă în sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă, iar densitatea redusă.
Orzul şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă vor parcurge fazele de formare a frunzei a treia şi de înfrăţire. În semănăturile înfiinţate după data de 20 octombrie, se va înregistra germinarea, răsărirea şi apariţia frunzei a treia, plantele fiind firave, iar răsărirea neuniformă.
La cultura de rapiţă se va semnala dezvoltarea aparatului foliar, la nivelul întregii ţări. Pe suprafeţele agricole cu deficite de apă în sol, precum şi în semănăturile tardive, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea redusă.
În majoritatea plantaţiilor, la pomii fructiferi şi viţa-de-vie se vor continua fazele de maturare a lemnului/coardelor şi căderea frunzelor, totodată fiind posibilă semnalarea stării de repaus vegetativ.
În general, lucrările agricole în câmp (arături, fertilizări, lucrări de întreţinere în vii şi livezi) se vor desfăşura în bune condiţii, exceptând zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:
• Finalizarea arăturilor adânci de toamnă;
• Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la cerealierele de toamnă, precum şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole;
• Încorporarea gunoiului de grajd în câmp şi fertilizarea cu îngrăşăminte minerale complexe pe bază de fosfor şi potasiu;
• Aplicarea tratamentelor fitosanitare în plantaţiile pomi-viticole.


ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Rodica TUDOR, Oana-Alexandra OPREA, Maria RADU, Andreea POPESCU, Alexandru VOEVOZEANU
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro


Articol publicat în revista Ferma nr. 18/245 (ediţia 15-31 octombrie 2019)

Vizualizat: 1093 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?