Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - perspective AGROMETEO pentru luna MAI

Publicat: 06 mai 2019 - 18:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice: Temperatura medie diurnă a aerului pe parcursul lunii mai va fi în general apropiată de mediile multianuale pe aproape întreg teritoriul agricol a ţării, iar în zonele vestice şi sud-vestice, regimul termic al aerului va fi uşor mai ridicat decât în mod normal.

Cantităţile totale de precipitaţii prognozate vor avea o tendiţă deficitară în cea mai mare parte a ţării, iar în nordul teritoriului agricol, acestea vor putea fi apropiate de mediile climatologice.
Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

20180527_145426a219_b

Starea solului
La data de 31 mai, conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi izolat extremă) în Dobrogea, Moldova şi Crişana, local, în centrul, sudul, estul şi sud-estul Transilvaniei, în nordul şi nord-vestul Banatului, în nordul, estul, nord-estul, sud-estul şi sudul Munteniei şi, izolat, în sudul Olteniei. Aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în Maramureş, în cea mai mare parte a Olteniei, Transilvaniei şi a Banatului, în nord-vestul, local, în vestul, nordul, centrul şi, izolat, în sudul şi sud-vestul Munteniei.
Rezerva de apă în stratul de sol 0-20 cm în cultura de porumb se va situa la valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi chiar extremă) se vor înregistra în sud-estul, estul, local, în sudul, centrul şi în vestul ţării.

Caracteristici fenologice
Pe fondul regimului hidro-termic favorabil din aer şi din sol, procesele biologice ale culturilor agricole vor fi intensificate în cea mai mare parte a teritoriului, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Starea de vegetaţie a culturilor de câmp înfiinţate în perioada optimă se va prezenta bună şi medie, iar în semănăturile tardive şi pe suprafeţele agricole afectate de seceta pedologică, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă, iar densitatea redusă.
Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) înfiinţate în epoca optimă îşi vor definitiva alungirea paiului, plantele aflându-se predominant la înspicare, înflorire, iar local, în sud-estul ţării, va fi posibil începutul maturităţii în lapte. Totodată, în culturile înfiinţate tardiv se vor înregistra fazele de alungire a paiului şi de înspicare.
Rapiţa din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării îşi va definitiva faza de alungire a tulpinii şi va înregistra înflorirea, formarea silicvelor şi a boabelor în silicve.
Sub aspect fenologic, la floarea-soarelui şi la porumb se vor semnala germinarea, răsărirea, formarea primei perechi de frunze şi înfrunzirea.
În principalele bazine de cultură, sfecla de zahăr se va afla la răsărire, precum şi la dezvoltarea primelor frunze ale rozetei, iar la cartof, predominante vor fi fazele de încolţire şi de răsărire.
La pomii fructiferi, atât la sâmburoase, cât şi la seminţoase se vor continua creşterea frunzelor/lăstarilor/fructelor în cea mai mare parte a plantaţiilor, iar soiurile timpurii de cireş vor putea înregistra coacerea în „pârgă”.
În toate podgoriile, la viţa-de-vie se vor semnala creşterea frunzelor/lăstarilor şi formarea inflorescenţelor la soiurile timpurii de masă.

Recomandări de specialitate:
• Finalizarea semănatului/plantatului culturilor de primăvară;
• Combaterea buruienilor (erbicidări, praşile manuale şi mecanice), bolilor şi dăunătorilor (cu substanţe insecto-fungicide) la culturile de câmp;
• Fertilizări faziale la cerealierele de toamnă cu îngrăşăminte foliare pe bază de microelemente;
• Administrarea tratamentelor fitosanitare în plantaţiile pomi-viticole;
• Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele cu deficite ridicate de apă în sol.


ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Rodica TUDOR, Oana-Alexandra OPREA, Alexandru VOEVOZEANU, Anda BARBU
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/234 (ediţia 15-30 aprilie 2019)

Vizualizat: 541 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?