Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna iunie

Publicat: 13 iunie 2019 - 13:48
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice: în luna iunie 2019 va predomina un regim termic al aerului per ansamblu normal, la nivelul întregii ţări. Sub aspect pluviometric, cantităţile totale de precipitaţii vor putea avea o tendinţă excedentară în cea mai mare parte a regiunilor agricole, exceptându-le pe cele nord-vestice, unde acestea vor fi apropiate de normele climatologice.

Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Cirese_b

Starea solului
În cultura grâului de toamnă, conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, la sfârşitul lunii iunie 2019, se va situa la valori scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi, local, extremă în majoritatea regiunilor agricole. Rezerva de apă din sol se va încadra în limite satisfăcătoare, până la apropiate de optim şi optime, în Maramureş, în cea mai mare parte a Olteniei şi a Banatului, în vestul şi, local, în nordul, centrul şi sudul Munteniei, în nordul, vestul şi, izolat, în sud-vestul şi sudul Transilvaniei, în nord-vestul Moldovei şi în vestul Crişanei.
Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-100 cm în cultura de porumb se va situa în limite satisfăcătoare, până la apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) se vor înregistra pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea, Muntenia, Oltenia, local, în centrul Transilvaniei, în nord-vestul Banatului şi în sudul Moldovei.

Caracteristici fenologice
Condiţiile agrometeorologice menţionate vor fi în general optime desfăşurării proceselor de maturare la culturile de toamnă (rapiţă, orz şi grâu), iar la speciile prăşitoare (porumb, floarea-soarelui), creşterea şi dezvoltarea vegetativă se vor desfăşura în condiţii bune în cea mai mare parte a regiunilor, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.
Orzul şi grâul de toamnă se vor afla predominant la înflorire, la maturitatea în lapte şi ceară, precum şi la maturitatea deplină şi la începutul recoltării, îndeosebi la orz.
Cultura de rapiţă va parcurge creşterea boabelor în silicve, precum şi maturitatea deplină, izolat fiind posibilă declanşarea lucrărilor de recoltare.
În funcţie de data semănatului şi de condiţiile pedo-climatice, la floarea-soarelui vor continua dezvoltarea primei perechi de frunze şi înfrunzirea, precum şi formarea calatidiului.
Porumbul va înregistra formarea frunzei a treia şi creşterea frunzelor, în majoritatea zonelor de cultură. Starea de vegetaţie a plantelor va fi în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive, precum şi pe arealele agricole cu deficite de umiditate în sol.
În bazinele specializate, sfecla de zahăr se va afla în fazele de dezvoltare a aparatului foliar şi de alungire/îngroşare a axei hipocotile.
Sub aspect fenologic, cartoful va înregistra formarea/creşterea lăstarilor laterali şi tuberizarea, iar soiurile timpurii, vor parcurge îmbobocirea şi înflorirea.
În plantaţiile pomicole, atât sâmburoasele, cât şi seminţoasele vor parcurge creşterea lăstarilor/frunzelor, precum şi coacerea fructelor. De asemenea, la soiurile de cireş şi de vişin ajunse la maturitatea tehnologică se vor continua lucrările de recoltare.
În cea mai mare parte a podgoriilor, la viţa-de-vie se vor semnala înflorirea şi creşterea lăstarilor/frunzelor/boabelor.
În general, lucrările de întreţinere a culturilor (praşile mecanice/manuale, erbicidări, fertilizări, tratamente fito-sanitare etc.), precum şi cele de recoltare şi depozitare a fructelor de sezon se vor desfăşura în condiţii relativ bune, exceptând zilelele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:
• Efectuarea lucrărilor de combatere a buruienilor (erbicidări, praşile manuale şi mecanice) la culturile de primăvară;
• Combaterea bolilor şi a dăunătorilor (tratamente fito-sanitare) la culturile de câmp şi pomi-viticole;
• Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele agricole cu deficite de apă în sol.


ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Sef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Rodica TUDOR, Oana-Alexandra OPREA,
Alexandru VOEVOZEANU, Laura DU{CĂ
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

 

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 9/236 (ediţia 15-31 mai 2019)

Vizualizat: 358 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?