Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna iulie

Publicat: 09 iulie 2019 - 14:52
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice: Luna iulie se va caracteriza printr-o vreme în general mai caldă în raport cu mediile multianuale lunare, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Se prognozează cantităţi de apă apropiate de normele climatologice în aproape toate zonele de cultură, iar în jumătatea de vest a ţării, acestea vor fi, per ansamblu, deficitare.

Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

meteoi219_b

Starea solului
La sfârşitul lunii iulie, rezerva de umiditate accesibilă plantelor de porumb pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. În sud-estul, local, în sud-vestul şi în estul teritoriului agricol se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi, izolat, chiar extremă.

Caracteristici fenologice
Pe fondul regimului hidrotermic din aer şi din sol, regim favorabil, ritmurile vegetative la speciile de câmp şi pomi-viticole vor fi în general normale în majoritatea regiunilor agricole, acestea fiind mai intense pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. De asemenea, în zilele cele mai calde, ca urmare a temperaturilor maxime ridicate din aer, situate peste limitele biologice critice de rezistenţă a plantelor (30...32oC), local în sudul, vestul şi local în sud-estul ţării, la culturile prăşitoare va fi posibilă semnalarea fenomenului de ofilire temporară şi de răsucire a aparatului foliar în orele de amiază, precum şi îngălbenirea frunzelor bazale.
La grâul de toamnă semănat în perioada optimă se vor continua lucrările de recoltare, iar la culturile înfiinţate tardiv se vor semnala fazele de maturitate deplină şi de recoltare.
Rapiţa ajunsă la maturitatea tehnologică se va recolta pe ultimele suprafeţe agricole, la nivelul întregii ţări.
Cultura de floarea-soarelui va parcurge formarea capitulului, înflorirea şi începutul maturităţii ceară, pe aproape întreg teritoriul agricol, cu o stare de vegetaţie per ansamblu bună, respectiv medie şi slabă pe terenurile afectate de seceta pedologică.
În funcţie de data semănatului şi de agrotehnica aplicată, porumbul va parcurge formarea paniculului, înflorirea şi mătăsirea, cu o stare de vegetaţie în general bună şi medie. Izolat, la hibrizii extratimpurii şi timpurii din sudul ţării se va putea semnala începutul maturităţii lapte.
La sfecla de zahăr se vor semnala alungirea şi îngroşarea axei hipocotile, iar la cartoful pentru consum, formarea şi creşterea tuberculilor, precum şi veştejirea vrejilor, în special la soiurile de vară.
În plantaţiile pomicole vor continua înfrunzirea, creşterea şi coacerea rodului, dezvoltarea mugurelui terminal şi acumularea zaharurilor în fructe, precum şi recoltarea la cais, piersic, prun, măr şi păr.
În toate podgoriile, la viţa-de-vie se vor înregistra creşterea frunzelor şi a lăstarilor laterali, iar la soiurile extratimpurii şi timpurii de masă, dezvoltarea şi maturarea boabelor.
Per ansamblu, condiţiile agrometeorologice vor fi în general favorabile desfăşurării lucrărilor agricole de sezon (recoltare, erbicidări, praşile manuale, tratamente fitosanitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale etc).

Recomandări de specialitate:
• Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la grâul de toamnă şi la fructele de sezon;
• Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere la speciile de câmp, la pomii fructiferi şi la viţa-de-vie (combaterea bolilor şi dăunătorilor, fertilizări, erbicidări, praşile manuale).

 

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Rodica TUDOR, Oana-Alexandra OPREA, Laura DUŞCĂ, Anda BARBU
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

 

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 11/238 (ediţia 15-30 iunie 2019)

 

Vizualizat: 523 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?