Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna februarie

Publicat: 09 februarie 2020 - 10:08
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice: Per ansamblu, luna februarie se va caracteriza printr-o vreme normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a ţării.

Sub aspect pluviometric, se întrevăd cantităţi de apă în general apropiate de mediile multianuale lunare, la nivelul întregului teritoriu agricol al ţării.
Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Agrometeo-1i20_b

Rezerva de umiditate din sol

Conţinutul de apă pe profilul de sol 0-100 cm, la 29 februarie, în cultura grâului de toamnă, se va menţine în limite scăzute şi deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi, izolat, extremă, în majoritatea zonelor de cultură. Rezerva de umiditate din sol se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi, izolat, optime, în Maramureş, cea mai mare parte a Olteniei şi Crişanei, local, în nordul, nord-estul, estul şi centrul Transilvaniei, în nord-vestul, vestul, centrul, estul şi sudul Moldovei, în nordul, nord-vestul şi vestul Munteniei şi în sud-estul Dobrogei.

Caracteristici fenologice

În condiţiile agrometeorologice menţionate, în zilele cele mai calde, regimul termic din aer şi din sol mai ridicat decât în mod obişnuit va determina o evoluţie lentă a proceselor de creştere şi de dezvoltare la culturile de toamnă în majoritatea regiunilor agricole, iar în zonele nordice şi centrale se va menţine repausul biologic.
La culturile de orz şi de grâu de toamnă înfiinţate în perioada optimă se vor înregistra fazele de formare a frunzei a treia şi de înfrăţire, iar la cele înfiinţate după 20 octombrie 2019, răsărirea şi apariţia frunzei a treia.
În Dobrogea, Muntenia şi Moldova, cultura de rapiţă semănată în epoca optimă se va afla predominant la dezvoltarea aparatului foliar. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine, per ansamblu, bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv.
Speciile pomi-viticole îşi vor continua repausul biologic în toate plantaţiile. Local, pe terenurile cu expoziţie sudică, îndeosebi din jumătatea de sud a ţării, va fi posibilă înregistrarea fazei de umflare a mugurilor de rod, în special la soiurile pomicole timpurii de sâmburoase.
Condiţiile agrometeorologice vor permite desfăşurarea lucrărilor agricole de sezon (arături, fertilizări faziale, tăieri în vii şi livezi etc.) în majoritatea regiunilor agricole, îndeosebi în zilele fără precipitaţii.

Recomandări de specialitate:

• Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod la pomii fructiferi şi la viţa-de-vie;
• Lucrări de întreţinere în vii şi livezi: aplicarea de îngrăşăminte organice, tratamente fitosanitare, tăieri de rodire şi de regenerare;
• Efectuarea arăturilor pe suprafeţele agricole unde umiditatea solului permite lucrări de calitate;
• Administrarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă semănate în perioada optimă.

 

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Oana-Alexandra OPREA, Rodica TUDOR, Maria RADU, Laura BADEA, Alexandru VOEVOZEANU
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

 


Articol publicat în revista Ferma nr. 1/250 (ediţia 1-31 ianuarie 2020)

 

Vizualizat: 2070 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!