Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna august

Publicat: 22 iulie 2019 - 14:31
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice: regimul termic mediu diurn al aerului pe parcursul lunii august va fi uşor mai ridicat comparativ cu mediile multianuale, în cea mai mare parte a ţării.

 

Sub aspect pluviometric, cantităţile totale de precipitaţii prognozate vor putea fi apropiate de normele climatologice în aproape toate regiunile agricole, cu o tendinţă spre deficit în nord-estul şi în centrul ţării.
Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Floarea soarelui_b

Starea solului
În cultura neirigată de porumb, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, pe majoritatea suprafeţelor agricole. Fenomenul de secetă pedologică moderată, puternică şi, local, extremă se va putea semnala în sud-estul, sudul şi local în estul şi vestul ţării.

Caracteristici fenologice
În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor agricole vor fi intensificate, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Totodată, din cauza temperaturilor maxime ridicate din aer, situate peste limitele biologice critice de rezistenţă a plantelor (30...32oC), la culturile prăşitoare ritmurile de vegetaţie vor fi stânjenite, în special pe arealele agricole cu deficite de apă în sol, înregistrându-se fenomenul de ofilire temporară şi de răsucire a frunzelor în orele de amiază, îngălbenirea sau uscarea parţială a acestora, precum şi forţări stadiale. Starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă pe suprafeţele afectate de seceta pedologică.
Sub aspect fenologic, cultura de floarea-soarelui se va afla în fazele de maturitate în ceară, precum şi la maturitatea deplină, iar izolat în zonele de câmpie va fi posibilă declanşarea lucrărilor de recoltare.
La porumb se vor înregistra, predominant, maturitatea în lapte şi ceară, precum şi maturitatea deplină, îndeosebi la hibrizii extratimpurii şi timpurii.
În toate bazinele specializate, sfecla de zahăr va parcurge îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină.
La cultura de cartof vor predomina dezvoltarea tuberculilor, veştejirea vrejilor şi maturitatea tehnologică la soiurile de vară, totodată efectuându-se lucrările de recoltare.
Pomii fructiferi vor parcurge creşterea, dezvoltarea şi coacerea fructelor, concomitent cu acumularea zahărului, precum şi recoltarea la soiurile de sezon.
Viţa-de-vie se va afla în fazele de creştere şi de maturare a boabelor în aproape toate podgoriile, continuându-se totodată recoltarea la soiurile extratimpurii şi timpurii de vară, îndeosebi în jumătatea de sud a ţării.
Lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltarea fructelor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături etc.) se vor desfăşura în condiţii bune, exceptând zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:
• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
• Efectuarea lucrărilor de pregătire a terenurilor în vederea însămânţărilor de toamnă, îndeosebi pe suprafeţele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului;
• Continuarea lucrărilor de recoltare la speciile pomi-viticole aflate la maturitatea de consum.

 

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Rodica TUDOR, Alexandru VOEVOZEANU, Laura DUŞCĂ
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro


Un articol publicat în revista Ferma nr. 12/239 (ediţia 1-31 iulie 2019)

 

Vizualizat: 363 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?