Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza agrometeorologică - perspective agrometeo pentru luna aprilie

Publicat: 10 aprilie 2019 - 22:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici termice şi hidrice: Luna aprilie se va caracteriza printr-o vreme în general normală sub aspect termic în aproape toată ţara, exceptând zonele vestice şi nord-vestice, unde local, regimul termic al aerului va fi mai ridicat în raport cu mediile climatologice.

Sub aspect pluviometric, se întrevăd cantităţi de apă per ansamblu deficitare în cea mai mare parte a regiunilor agricole, iar în nordul şi centrul ţării, precipitaţiile prognozate vor fi în general normale.
Pe parcursul lunii aprilie, temperatura medie diurnă a solului la adâncimile de 5 şi 10 cm va favoriza efectuarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ, precum şi parcurgerea în bune condiţii a fazelor de vegetaţie (germinare - răsărire - înfrunzire) ale culturilor de primăvară.
Precizăm că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

2017-04-02m219_b

Starea solului
În cultura grâului de toamnă, la sfârşitul lunii aprilie, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm se va situa la valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a ţării. Local, în sud-estul, sudul, estul, centrul şi în extremitatea vestică a teritoriului agricol se vor înregistra deficite de apă în sol, seceta pedologică fiind moderată şi puternică.
Aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole. Seceta pedologică moderată şi puternică se va semnala în zona de sud-est, iar local în estul, sudul, centrul şi în vestul ţării.

Caracteristici fenologice
În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile de creştere şi de dezvoltare ale speciilor de câmp şi pomi-viticole vor evolua în general mai intens, îndeosebi pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. În semănăturile efectuate în perioada optimă, starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie, iar în culturile tardive, precum şi pe terenurile cu deficite de umiditate în sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea va fi redusă.
În funcţie de data semănatului şi de agrotehnica aplicată, orzul şi grâul de toamnă vor înregistra înfrăţirea şi alungirea paiului, precum şi înfrunzirea şi înfrăţirea, la nivelul întregii ţări.
Cultura de rapiţă va parcurge creşterea frunzelor, alungirea tulpinii şi apariţia inflorescenţelor în aproape toate regiunile agricole, local fiind posibilă declanşarea înfloririi, în special în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării.
În plantaţiile pomicole, speciile de sâmburoase vor înregistra fazele de înflorire, de înfrunzire, precum şi legarea/creşterea rodului, iar seminţoasele se vor afla în fazele de dezmugurire, înfrunzire şi, izolat, de înflorire.
La viţa-de-vie din majoritatea podgoriilor va fi posibilă definitivarea fazei de „plâns”, continuându-se totodată înmugurirea.
La culturile prăşitoare (floarea-soarelui şi porumb) semănate în epoca optimă se vor semnala fazele incipiente de vegetaţie (germinare-răsărire), continuându-se totodată lucrările de semănat.

Recomandări de specialitate:
• Continuarea pregătirii patului germinativ şi semănatul/plantatul culturilor de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof);
• Determinarea capacităţii de germinare prin verificarea şi controlul semănăturilor de primăvară;
• Administrarea fazială a îngrăşămintelor minerale pe bază de microelemente la cerealierele de toamnă;
• Aplicarea de tratamente fito-sanitare (erbicide şi insecto-fungicide) la culturile de câmp, pomi fructiferi şi viţă-de-vie.

 

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Director general:
Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie:
Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Rodica TUDOR, Oana-Alexandra OPREA, Alexandru VOEVOZEANU, Anda BARBU
Tel.: 021 3163116
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/232 (ediţia 15-31 martie 2019)

Vizualizat: 481 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?