Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza AGROMETEO. Vezi cum va fi VREMEA în APRILIE 2017!

Publicat: 03 martie 2017 - 11:41
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CUM VA FI APRILIE DIN PUNCT DE VEDERE AGROMETEROLOGIC?. Potrivit meteorologilor, luna aprilie 2017 se va caracteriza printr-o vreme pe ansamblu normală, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. 

În nordul, nord-estul şi centrul ţării, local, regimul termic al aerului va fi mai scăzut comparativ cu mediile multianuale. Cantităţile totale de precipitaţii prognozate vor avea o tendinţă de excedent, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

“În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-100 cm se va situa la valori satisfăcătoare până la apropiate de optim în majoritatea zonelor de cultură. În sud-estul şi local în sudul, estul si vestul ţării se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi puternică). Conţinutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Seceta pedologică moderată şi local puternică se va semnala îndeosebi în sud-estul, estul şi local în vestul ţării”, prognozează specialiştii.

Culturi_bClick pe poza pentru galerie!

În ceea ce priveşte caracteristicile fenologice ale plantelor, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale speciilor de câmp şi pomi-viticole vor evolua pe ansamblu normal în aproape toate regiunile agricole şi uşor mai lent în zonele depresionare din centrul şi nordul ţării. La culturile de toamnă semănate în epoca optimă şi pe suprafeţele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, starea de vegetaţie a plantelor se va menţine bună şi medie, iar pe terenurile cu deficite de umiditate în sol, uniformitatea şi vigurozitatea culturilor va fi medie şi slabă, iar densitatea redusă.

• La culturile de orz şi grâu de toamnă se vor semnala predominant fazele de înfrunzire şi înfrăţire, plantele având 1-3 fraţi bine dezvoltaţi. Cele mai avansate în vegetaţie vor fi culturile înfiinţate în perioada optimă din zonele de câmpie aflate la alungirea paiului.
• Sub aspect fenologic, rapiţa din sudul, sud-estul şi centrul ţării va parcurge dezvoltarea aparatului foliar, apariţia inflorescentelor şi izolat începutul înfloririi.
• În plantaţiile pomicole, soiurile timpurii de sâmburoase (cais, piersic, cireş, vişin, zarzăr) se vor afla în fazele de înflorire, legare a rodului şi înfrunzire, iar la seminţoase (măr, păr, gutui) se vor înregistra creşterea lăstarilor/frunzelor şi începutul înfloririi la măr.
• La viţa de vie se vor înregistra înmugurirea, dezmugurirea, şi creşterea frunzelor/lăstarilor, în majoritatea podgoriilor.
• În funcţie de data semănatului, floarea-soarelui şi porumbul vor parcurge geminarea şi răsărirea, precum şi apariţia primelor frunze, îndeosebi în sudul şi vestul ţării.
• Culturile de sfeclă de zahăr şi cartof înfiinţate în epoca optimă se vor afla la germinare şi încolţire/răsărire.
• Lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (pregătirea patului germinativ, semănatul/plantatul, tratamente fito-sanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc) se vor desfăşura în general normal, acestea fiind întrerupte temporar doar în zilele cu precipitaţii.

Calendarul lucrărilor agricole:
• Continuarea pregătirii patului germinativ în vederea semănatului culturilor de primăvară (sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, cartof), îndeosebi pe terenurile agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
• Definitivarea însămânţărilor de primăvară din prima urgenţă (orzoaică, mazăre, borceag, lucernă, etc.);
• Administrarea îngrăşămintelor complexe la speciile de toamnă;
• Aplicarea tratamentelor fito-sanitare la culturile de câmp, precum şi în vii şi livezi;
• Efectuarea rigolelor de scurgere, îndeosebi pe terenurile cu băltiri temporare de apă la suprafaţa solului.

Precizare ANM: Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipaţie de 1-3 luni având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.

Vizualizat: 2577 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?