Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza AGROMETEO pentru luna MARTIE 2017

Publicat: 02 februarie 2017 - 20:48
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

TEMPERATURI ŞI PRECIPITAŢII. Pe parcursul lunii martie 2017 va predomina un regim termic al aerului în general normal în majoritatea regiunilor agricole, iar local în zonele nordice, centrale şi vestice, vremea va fi uşor mai rece în raport cu mediile climatologice.

Din punct de vedere pluviometric, precipitaţile prognozate vor fi excedentare în centrul şi local vestul ţării, iar în celelalte regiuni, acestea vor fi apropiate de normalul perioadei.

Starea solului
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm la data de 31 martie 2017, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole. Deficite moderate de apă în sol se vor înregistra în continuare local în centrul şi sudul Dobrogei.

Caracteristici fenologice
În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele fiziologice ale culturilor de câmp şi speciilor pomi-viticole se vor desfăşura în general normal în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Totodată, pe fondul regimului termic mai scăzut din aer şi sol din nordul şi centrul ţării, ritmurile vegetative ale plantelor vor evolua uşor mai lent.
Cerealierele de toamnă (orz şi grâu), funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată vor parcurge fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire. În general, starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive.
Cultura de rapiţă se va afla predominant în faza de înfrunzire la nivelul întregului teritoriu agricol, plantele prezentând o uniformitate şi vigurozitate, pe ansamblu bună şi medie.
La speciile timpurii de sâmburoase (cais, piersic, cireş, vişin) se va înregistra faza de înmugurire, în aproape toate plantaţiile.
În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa de vie îşi va continua starea de repaus vegetativ, iar în sudul ţării se va putea semnala faza de „plâns”.
Ca urmare, lucrările agricole de sezon (fertilizări, pregătirea patului germinativ, efectuarea însămânţărilor la culturile de primăvară, lucrări de întreţinere la pomii fructiferi şi viţa de vie) se vor efectua în condiţii bune, exceptând zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole:

• Pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor de primăvară din prima urgenţă (orzoaică, mazăre, borceag, lucernă);
• Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azotat de amoniu, complexe – NPK);
• Lucrări de întreţinere (fertilizări cu îngrăşăminte organice, tăieri de rodire şi tratamente fito-sanitare) în plantaţiile pomi-viticole;
• Efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară.

ANM precizează că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

Vizualizat: 1032 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?