Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Prognoza AGROMETEO MAI 2017

Publicat: 04 aprilie 2017 - 09:35
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

TEMPERATURI SCĂZUTE ŞI MULTE PLOI. Pe parcursul lunii mai 2017 va predomina un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod obişnuit  şi precipitaţii abundente.

Potrivit ANM, cantităţile de apă prognozate vor fi excedentare în aproape toată ţara, exceptând zonele sudice şi sud-estice, unde acestea vor fi apropiate mediile multianuale.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va prezenta valori favorabile desfăşurării proceselor vegetative (germinare, răsărire, înfrunzire) la culturile de primăvară înfiinţate până în prezent, în majoritatea zonelor de cultură.

În aceste condiţii, procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor agricole se vor desfăşura în general normal în cea mai mare parte a regiunilor, iar în zonele de câmpie din vestul şi sudul ţării, ritmurile de vegetaţie vor fi intensificate, în special pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. De asemenea, menţinerea deficitelor de apă în sol la nivelul sistemului radicular al plantelor de grâu de toamnă vor determina o încetinire a proceselor de vegetaţie, local semnalându-se fenomenul de ofilire temporară în orele amiezii, precum şi îngălbenirea prematură a frunzelor bazale.

Porumb mai_bClick pe poza pentru galerie!

Orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă vor parcurge fazele de alungirea paiului, „burduf” şi înspicare în aproape toată ţara, starea de vegetaţie menţinându-se pe ansamblu bună şi medie. Culturile însămânţate tardiv vor parcurge înfrăţirea şi alungirea tulpinii, cu o vigurozitate şi uniformitate medie şi slabă, precum şi o densitate mai redusă, în special pe terenurile afectate de seceta pedologică.
Cultura de rapiţă, funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată îşi va continua înflorirea, precum şi formarea silicvelor şi a boabelor în silicve.
• Floarea-soarelui se va afla la germinare, răsărire şi apariţia primei perechi de frunze în majoritatea regiunilor, mai avansate fiind culturile aflate la înfrunzire.
• La cultura de porumb, predominante vor fi germinarea şi răsărirea, precum şi formarea frunzei a 3-a. Pe suprafeţele cu deficite de apă în sol, din sudul, sud-estul şi estul ţării, răsărirea va fi neuniformă, fiind posibilă apariţia de goluri în culturi şi chiar seminţe negerminate.
Sfecla de zahăr îşi va continua germinarea, răsărirea, precum şi dezvoltarea primelor frunze ale rozetei.
• În aproape toate bazinele specializate, la cartof se vor înregistra încolţirea şi răsărirea, iar la soiurile timpurii, formarea şi creşterea lăstarilor.
Speciile timpurii de sâmburoase (cais, cireş, piersic, vişin) se vor afla în fazele de legare, creştere a fructelor şi înfrunzire, iar la seminţoase (măr, păr, gutui) se va semnala înflorirea şi legarea rodului.
• La viţa de vie se vor semnala înfrunzirea şi creşterea lăstarilor în aproape toate podgoriile, iar în cele din jumătatea de sud a ţării se va continua înflorirea.
Pe ansamblu, condiţiile agrometeorologice vor permite desfăşurarea lucrărilor agricole specifice (fertilizări, erbicidări, praşile manuale şi mecanice, tratamente fito-sanitare, etc.), pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.

Recomandări de specialitate:
• Combaterea buruienilor, bolilor şi dăunătorilor în culturile de câmp;
• Fertilizarea foliară a speciilor de toamnă;
• Efectuarea udărilor în vegetaţie la speciile de toamnă şi de „răsărire” la culturile de primăvară;
• Aplicarea tratamentelor fito-sanitare în vii şi livezi.

Sursa: ANM

Vizualizat: 6713 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?