Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PROGNOZA AGROMETEO: Cum va fi VREMEA în IANUARIE 2018!

Publicat: 05 decembrie 2017 - 10:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PRECIPITAŢII MAI MARI DECÂT ÎN MOD NORMAL ÎN TOATĂ ŢARA ŞI TEMPERATURI SCĂZUTE. Cum va fi vremea în ianuarie 2018 şi cum vor fi afectate culturile agricole? Iată prognoza oficială a meteorologilor!

ESTIMǍRI PRIVIND EVOLUŢIA CONDIŢIILOR AGROMETEOROLOGICE ÎN LUNA IANUARIE 2018

CARACTERISTICI TERMICE ŞI HIDRICE

În luna ianuarie 2018 va predomina o vreme în general normală sub aspect termic în cea mai mare parte a ţării, iar în zonele centrale, nordice şi nord-estice, regimul termic al aerului va fi mai scăzut în raport cu mediile multianuale.

Se întrevăd cantităţi totale lunare de precipitaţii mai ridicate comparativ cu normele climatologice, pe întreg teritoriul agricol al ţării.

Precizăm că, aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperatură sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.

STAREA SOLULUI

La data de 31 ianuarie 2018, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor înregistra izolat în sud-estul, estul şi vestul ţării.

CARACTERISTICI FENOLOGICE

Speciile de câmp şi pomi-viticole îşi vor menţine starea de repaus vegetativ, pe majoritatea suprafeţelor agricole. În condiţiile scăderii temperaturilor minime negative ale aerului sub pragurile biologice critice (-7°C, -10°C, -15°C) de rezistenţă ale plantelor, pe terenurile fără strat protector de zăpadă sau cu strat superficial (sub 10 cm), va exista riscul deprecierii aparatului foliar prin brunificare şi arsuri (necroze) ale vârfului frunzelor, îndeosebi la culturile de toamnă semănate în afara epocii optime. De asemenea, la varietăţile cu o bună rezistenţă la temperaturile scăzute şi bine pregătite la condiţiile din timpul iernii, starea de vegetaţie va fi bună şi medie, iar la culturile întârziate şi cu o rezistenţă mai redusă la stresul termic, vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi slabă.

Zăpadă grâu_bLa orzul şi grâul de toamnă, funcţie de data semănatului vor predomina fazele de răsărire, apariţia frunzei a treia şi înfrăţire.

Cultura de rapiţă înfiinţată în epoca optimă se va afla la înfrunzire, starea de vegetaţie menţinându-se în general bună şi medie, respectiv slabă pe suprafeţele agricole unde frunzele au fost îngheţate parţial sau total.

În toate plantaţiile, pomii fructiferi şi viţa de vie vor parcurge repausul biologic, speciile fiind pe ansamblu bine adaptate la condiţiile de pe parcursul iernii.

În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole în câmp vor fi întrerupte temporar.

Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipaţie de 1-3 luni, având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.

RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE/CALENDARUL LUCRĂRILOR AGRICOLE ÎN LUNA IANUARIE 2018:

• Controlul biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;
• Efectuarea arăturilor pe terenurile fără strat de zăpadă şi îngheţ superficial la sol;
• Continuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile viti-pomicole.

(Sursa: Administraţia Naţională de Meteorologie)

Vizualizat: 1743 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?