Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Profitabilitatea sfeclei de zahăr: cât e reclamă şi cât realitate?

Publicat: 12 ianuarie 2021 - 11:01
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

UE pierde cote importante din piaţa mondială a zahărului, iar fermierii săi renunţă treptat la a mai cultiva sfelcă de zahăr în condiţii de piaţă falimentare. Cine ne va produce zahărul pentru consum? 

un articol de
VASILE POP-SILAGHI

Preţurile mondiale ale zahărului s-au prăbuşit de la începutul anului 2020 ca semne ale unei cereri timide, din cauza pandemiei. Însă, odată cu înfrângerea virusului (vaccinarea e în plină desfăşurare), economia mondială ar trebui să înceapă recuperarea.

 

Brazilia joacă în câştig

 

După Investing.com - site de statistici şi prognoze finaciare - producţia de zahăr în Brazilia va creşte la circa 39,5 milioane de tone datorită schimbării dinamicii din fabricile producătoare de zahăr/etanol. Preţurile scăzute ale petrolului au avut un impact negativ asupra industriei etanolului, provocând astfel o schimbare a raportului etanol/zahăr, ducând la o repartizare de 46% etanol / 54% zahăr, faţă de 35% etanol / 65% zahăr. Dar recuperarea preconizată a preţului mediu la petrol de la 41 dolari/baril în 2020 la cel puţin 45 dolari în 2021 dă speranţe pentru creşterea competitivităţii etanolului brazilian.

sfecla de zahar canva_b 

Doi producători fac jumătate din producţia mondială

 

Industria zahărului în Brazilia este 100% mecanizată, iar fermele sunt mari. Mecanizarea amplă a ajutat Brazilia să facă faţă pandemiei şi să îşi menţină recolta de trestie la un nivel ridicat. Este previzibil ca cei doi mari producători de trestie, Brazilia şi India, să crească producţiile de zahăr (împreună au aproape 75 mil. tone din cele 147 mil. tone de zahăr global din trestie). Producătorii de zahăr din sfeclă la nivel global au doar un segment de 40,3 mil. tone, în scădere cu peste 1 mil. tone faţă de sezonul trecut.
Spre comparaţie, UE produce în jur de 16 milioane de tone de zahăr din sfeclă.

 

Fermierii europeni pierd

 

Fermierii din Uniunea Europeană se îndepărtează tot mai mult de sfeclă de zahăr, lăsând regiunea să se bazeze şi pe importuri. Sfecla de zahăr devine foarte greu de cultivat şi nu este bine plătită, deoarece preţul zahărului nu e atractiv, a declarat Francois Thaury - analist la Agritel Paris (agenţie de consiliere şi studii financiare). Acest lucru ar putea distrage fermierii de la cultivarea sfeclei.
“Aceasta este probabil cea mai mare problemă în acest moment pentru Europa. Pentru sezonul 2020-2021 se estimează că importurile UE vor depăşi exporturile cu circa 600.000 tone zahăr”, a subliniat Francois Thaury.

sfecla 3 Canva_b 

Dificultăţi greu de depăşit

 

În discursul inaugural ca nou preşedinte al CIBE (Asociaţia cultivatorilor europeni de sfeclă), francezul Franck Sander, ales la 17 decembrie anul trecut, a deplâns soarta fermierilor de sfeclă din Europa şi a criticat Comisia Europeană pentru că nu a a reacţionat la multiplele dificultăţi cu care se confruntă sectorul sfeclei:

  1. Volatilitatea pieţei;
  2. Scăderea veniturilor producătorilor;
  3. Scăderea competitivităţii, măsuri comerciale neloiale ale ţărilor terţe;
  4. criza fitosanitară: lipsa evaluării impactului economic şi de mediu în politica UE privind protecţia plantelor, slăbiciune în promovarea tehnicilor inovatoare, inconsecvenţa între politici şi în promovarea bioeconomiei;
  5. “Noua politică Green Deal (Acordul verde) ne provoacă, dar trebuie aplicată în toate sectoarele, nu numai fermierilor, ci şi altor politici europene;

- trebuie să ne redefinim regulile de import pentru a nu aduce agricultura pe care nu o dorim şi pentru a proteja propriii fermieri şi promovarea bunelor practici;
- trebuie definit traseul tehnic care poate satisface aşteptările Acordului Verde;
- ne aşteptăm ca instituţiile UE să emită semnale puternice de sprijin pentru promovarea bunelor noastre practici şi a produselor noastre, precum bioetanolul, biogazul sau produsele bio pentru chimia verde, care permit decarbonizarea UE. Alimentaţia UE , sănătatea şi siguranţă energetică sunt în joc. Intenţionez să fac mai multe eforturi în această direcţie”, a conchis Franck Sander.

Sfeclă de zahar - rasarire_b

Cât de greu rezistă cultivatorii români de sfeclă de zahăr şi care sunt cele mai mari piedici în calea profitabilităţii lor, aflaţi în curând din revista Ferma, ediţia 1-31 Ianuarie 2021.

Vizualizat: 1568 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?